Arany mellé athéni kvóta

FÜREDI MARIANNE jelenti PesaróbólFÜREDI MARIANNE jelenti Pesaróból
Vágólapra másolva!
2003.07.19. 23:18
Címkék
Szombaton 15 óra 35-kor Vörös Zsuzsanna befejezte lovaglását, és ekkor szinte biztossá vált a magyar öttusasport első athéni kvótája. Vörös ugyanis négy szám után Simóka Beával holtversenyben a harmadik helyen állt (4448 pont), és mivel Rublevska csaknem száz ponttal lemaradva követte őket, az ezúttal olimpiai részvételt jelentő dobogós hely biztosnak tűnt.
Vörös az 1999-ben szerzett budapesti aranya után Pesaróban is egyéni világbajnok lett (Fotók: Danis Barna)
Vörös az 1999-ben szerzett budapesti aranya után Pesaróban is egyéni világbajnok lett (Fotók: Danis Barna)
Vörös az 1999-ben szerzett budapesti aranya után Pesaróban is egyéni világbajnok lett (Fotók: Danis Barna)
Vörös az 1999-ben szerzett budapesti aranya után Pesaróban is egyéni világbajnok lett (Fotók: Danis Barna)
Vörös az 1999-ben szerzett budapesti aranya után Pesaróban is egyéni világbajnok lett (Fotók: Danis Barna)
Vörös az 1999-ben szerzett budapesti aranya után Pesaróban is egyéni világbajnok lett (Fotók: Danis Barna)
Hogy biztos volt, azt a verseny végéig nem lehetett kijelenteni, mert a futópályán is bármi történhetett. A férfi váltóversenyen is biztosnak tűnt a szenzációs futókból álló litván váltó érme, aztán második emberük, Krungolcas táv közben megsérült, a befejező ember, Zadnieprovskis már el sem indult.
Szóval, bíztunk benne, hogy semmi váratlan nem történik.
De hogyan is jutottunk el idáig?
"Megnyertük a lövészetet!” – ujjongott Füri Csilla még kora reggel, a nyitó szám után. Kulcsár Antal szövetségi kapitány ehhez hozzátette, hogy a lányok 22 körrel lőttek jobbat, mint a selejtezőben. A két egyéni világbajnok, Simóka Bea (2002) és Vörös (1999) egyaránt 180 kört ért el, ám Simóka nem volt maradéktalanul elégedett.
"Ha előzetesen mondják ezt az eredményt, gondolkodás nélkül elfogadom. De így! Az utolsó öt lövésemből három csak hetes lett, míg addig egyetlen hetest sem lőttem” – bosszankodott Simóka. Amikor mások megjegyezték, hogy tavaly, vb-győzelmekor is csak két körrel lőtt többet, így felelt: "Igaz, de akkor több mint ezer pontot vívtam rá. Most meg ki tudja, mi történik majd” – replikázott a címvédő.

A bronzérmet szerzett nôi válogatott (balról): Simóka Bea, Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla
A bronzérmet szerzett nôi válogatott (balról): Simóka Bea, Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla
A bronzérmet szerzett nôi válogatott (balról): Simóka Bea, Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla
Simóka ezúttal sem vívott rosszul, de néhány tust otthagyott a páston. Míg tavaly 26 győzelem/5 vereség volt a mérlege, ezúttal 20/11-gyel zárt. Vörös egyenletes teljesítménynyel az élbolyban volt, Füri viszont gyengén muzsikált. Az úszást szokás szerint ezúttal is az egyiptomi Omnia Fahry nyerte, de gyakorlatilag vele együtt, csupán három századmásodperccel lemaradva csapott a célba a szenzációs időt elérő Vörös, akit ez a remek eredmény összetettben a hatodikról az első helyre röpített. Simóka a harmadik volt, míg Füri a mezőny második felében foglalt helyet.
A lovaglásban Simóka és Füri egy-egy, Vörös pedig két akadályt vert – és következett a hallatlanul izgalmasnak ígérkező futás, szó szerint két páros harc az érmekért.
Az orosz Velicsko és a brit Allenby ugyanis együtt indult, négy másodperc elteltével követte őket a magyar páros, Simóka és Vörös, majd utánuk 19 másodperccel rajtolt Rublevska.
Az első kör végére Vörös "rátapadt” Velicskóra és Allenbyre, Simóka tartotta velük a lépést. A második ezer méter során már Vörös ért elsőként a stadionba, Velicsko mögötte volt, Allenby távolabb. A harmadik kör végére Vörös előnye tetemesre nőtt, könnyedén futva lett pályafutása során másodszor egyéni világbajnok. Az arany mellé – akárcsak az 1999-es margitszigeti vb-n elért győzelmekor – olimpiai kvótát is nyert. A magyar csapat a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

23. női világbajnokság, Pesaro

Egyéni. Világbajnok: Vörös Zsuzsanna (Magyarország, Alba Volán, edzők: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Korponai István, Mészöly Gábor, Varga Domokos) 5604 pont (lövészet: 180 kör/1096 pont, vívás: 860 pont, úszás: 2:10.87 perc/1352 pont, lovaglás: 1140 pont, futás: 10:41.81 perc/1156 pont),
2. Oleszja Velicsko (Oroszország) 5564, 3. Kate Allenby (Nagy-Britannia) 5548, 4. G. Harland (Nagy-Britannia) 5500, 5. S. Bertoli (Olaszország) 5488, 6. A. Kalinovska (Csehország) 5468, …10. Simóka Bea (Magyarország) 5368 (180/1096, 944, 2:20.03/1240, 1168, 11:40.02/920), …14. Füri Csilla (Magyarország) 5296 (161/868, 776, 2:13.19/1324, 1172, 10:41.90/1156)

Csapat. Vb: Nagy-Britannia (Kate Allenby, Georgina Harland, Sian Lewis) 16412 pont, 2. Oroszország (Oleszja Velicsko, Marina Kolonyina, Tatjana Muratova) 16328, 3. MAGYARORSZÁG (VÖRÖS ZSUZSANNA, egyesület: Alba Volán, edzők: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Korponai István, Mészöly Gábor, Varga Domokos; SIMÓKA BEA, egy: Honvéd-Steffl, e: Balaska Zsolt, Bognár Gábor, Kelemen Péter, Hicsák Zsolt, Rátonyi Gábor; FÜRI CSILLA, egy: Honvéd-Steffl, e: Balaska Zsolt, Móczár Éva, Bognár Gábor, Kelemen Péter, Rátonyi Gábor) 16268, 4. Olaszország (S. Bertoli, C. Corsini, F. Foghetti) 15832, 5. Lengyelország (P. Boenisz, E. Maloszyc, M. Sedziak) 15544, 6. Fehéroroszország (A. Szamusevics, T. Klimovics, T. Mazurkevics) 14444

Három év alatt három győzelem

"A lövészetembe két olyan hiba is becsúszott, amitől az edzőim ereiben meghűlt a vér – mondta Vörös Zsuzsa. – Szerencsére sikerült javítanom, a 180 kör mindig jó eredménynek számít. Bevallom, izgultam a lövészet előtt, mert a váltóban és a selejtezőben sem úgy teljesítettem, mint szerettem volna. A vívás hullámzóra sikeredett, a végére elfáradtam. Mégis az első két szám alapozta meg a sikeremet, mert az úszás előtt nem álltam rosszul. Nagyon jó időt úsztam, a végén pedig azt hittem, hogy nagyobb erőfeszítést igényel majd a futás. Ez a harmadik aranyérmem, amit Pesaróban szereztem. Három éve, és most váltóvilágbajnok lettem, emellett ezúttal egyéniben is a dobogó tetejére állhattam. Most néhány nap pihenő következik, de nincs sok idő a lazításra, mert egy hónap múlva következik az Európa-bajnokság, amelyen szintén számítanak rám.”
"Nagyon szépen összerakta a számokat Zsuzsa – értékelt Kulcsár Antal szövetségi kapitány. – A lövészet után szenzációsan úszott és futott. A lovaglásáról meg kell jegyezni, hogy nehezen lovagolható lovat kapott, mégis két akadályveréssel meg tudta oldani a feladatot. A futás előtt azt mondtam neki, ne a kvótára törekedjen, hanem a győzelemre. Világbajnoknak lenni a legnagyobb dolog, a kvóta meg jön vele. A futást végig irányította, okosan versenyzett, nem akarta már az elején eldönteni a dolgot, hogy végig bírja a versenyt.”

Moszkva presztízs-vb-re készül

A pesarói világbajnokság előtt Moszkvában járt Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) német elnöke. A sportvezető azért látogatott el az orosz fővárosba, hogy személyesen győződjön meg a jövő évi világbajnokság előkészületeiről – az eseményt ugyanis némi aggodalom előzi meg. A félelemnek pedig az az oka, hogy Moszkvában legutóbb 30 éve, 1974-ben rendeztek világbajnokságot, azóta ilyen rangos eseménynek nem adott otthont az egykor rendszeres rendezőnek számító város. A jövő évi világbajnokság több szempontból is "nagy falat” lesz a házigazdák számára. Leginkább azért, mert ez az utolsó kvalifikációs verseny az athéni olimpia előtt, no és ezúttal nemcsak a férfiak küzdelmeit rendezik meg, mint 1974-ben, hanem mindkét nemét.
Jurij Luzskov, Moszkva főpolgármestere – aki nagy sportbarát – megnyugtatta Klaus Schormannt, hogy mindent megtesznek a vb sikeréért, presztízsnek tekintik, hogy emlékezetes versenynek adjanak otthont. Úgy vélik, egy hibátlan öttusa-vb jó ajánlólevél lehet Moszkvának az olimpiai rendezésért vívandó harcban, ugyanis 1980 után 2012-ben is ötkarikás házigazdák akarnak lenni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik