Remeklő magyar férfiak

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.05.02. 21:59
Címkék
A férfiak péntek reggel ott folytatták, ahol csütörtökön abbahagyták, vagyis magyar győzelmet magyar győzelem követett! Igaz, a vártnál nehezebben indult, az Európa-bajnoki címvédő Ritter Árpádot ugyanis leparancsolták a bírák a szőnyegről.
A 74 kilós Ritter Árpád (balról) a román Preda legyôzésével debütált a rigai szabadfogású Európa-bajnokságon
A 74 kilós Ritter Árpád (balról) a román Preda legyôzésével debütált a rigai szabadfogású Európa-bajnokságon
A 74 kilós Ritter Árpád (balról) a román Preda legyôzésével debütált a rigai szabadfogású Európa-bajnokságon
A 74 kilós Ritter Árpád (balról) a román Preda legyôzésével debütált a rigai szabadfogású Európa-bajnokságon
A 74 kilós Ritter Árpád (balról) a román Preda legyôzésével debütált a rigai szabadfogású Európa-bajnokságon
A 74 kilós Ritter Árpád (balról) a román Preda legyôzésével debütált a rigai szabadfogású Európa-bajnokságon
Nem a csepeli birkózóra orroltak meg, csupán a hazaiaknak igyekeztek kedvezni, alig fél órával azután, hogy a lett Leisavnieks lekéste a nyitó meccset – és ellenfelét, az orosz Botajevet hirdették győztesnek –, a rigai 74 kilós mégis lehetőséget kapott. Az orosz immár "hivatalosan” is megverte, jöhetett hát a várva várt magyar–román összecsapás.
Nem pontosan úgy kezdődött, ahogy vártuk.
Preda egy mögékerülésből jutott előnyhöz, s ragaszkodott is hozzá. Már az ötödik percben jártunk, s Ritter a parterekkel se tudott élni, ám az utolsó perc kezdetén végre megrázta magát, és kétpontos akciójával fordított. Ez viszont még mindig kevés volt a győzelemhez, jött a ráadás, a híres-hírhedt összekapaszkodás – és egy ritteres dobás. 5:1 a vége – ide…
"Ez bizony döcögős volt. Évek óta együtt készülnek, jól ismerik egymást, talán ezért” – sóhajtott nagyot Gulyás István szakágvezető, de már repült is tovább.
Akadt dolga bőven.
A 96 kilósok között a világbajnoki negyedik helyezett Farkas Zoltán is bemutatkozott, ráadásul a legerősebbnek vélt csoportellenfelével, a lengyel Stanislawskival meccselt. Farkas remekül kezdett, parter után kibújt a lengyel szorításából, mi több, tushelyzetbe kényszerítette az ellent (3:0). Igen ám, de az utolsó perc kezdetén Farkas újabb akciót indított, a lengyel pedig kontrázott (3:2), majd tíz másodperccel a hat perc lejárta előtt mögékerüléssel egyenlített (3:3).
Újabb három perc következett, amelynek vége előtt – stílszerűen tíz másodperccel – visszaállt minden a rendes kerékvágásba: Farkas pörgetése győzelmet ért…
"Ez már megnyert meccs volt, Zoli három nullánál feleslegesen kockáztatott. Még szerencse, hogy végül így is nyert, s most már nála a lélektani előny” – summázta Gulyás István, aki szerepet vállalt a következő magyar diadalban is: a 66 kilós Szabó Gergely a görög Lojzidisszal már a csoportgyőzelemért birkózott – s hamar hátrányba került (0:1). A váci versenyző a földharcban ragyogóan védekezett, s még a félidőig le is dolgozta minimális hátrányát. A pihenő után a görög indított, a bírók egy pontot adtak rá – hiába reklamált hevesen a magyar szakágvezető. A parterben Szabó megint jól védekezett, majd egy ragyogó kontrából előnybe került. A vezetőbíró három pontot adott a magyar akciójára, az oldalbíró csak kettőt, de már a szőnyegen volt Gulyás István is – így aztán három pont került a táblára (4:2). S hogy ez mennyit ért: másodpercekkel a vége előtt a görög szépített (4:3), de már hiába mutogatott a tábla felé, számára véget ért a kontinensviadal.
A férfiaknál eddig öt meccsből öt siker volt a mérleg, sajnos nem sikerült a jókedvet tovább fokozni: Aubéli Ottó a 120 kilós csoportdöntőn nem bírt az ukrán Prijadunnal, de a nyitónapi remeklésének köszönhetően így is jó eredményt ért el: a pontszerző hatodik helyen zárta az Eb-t.
Wöller Gergő nyitotta a délutáni programot, méghozzá fiatalos lendülettel: a junior Eb-bronzérmes magyar érett birkózással gyűrte le a lengyel Goralt, s ha szombat délelőtt a jóval gyengébb képességű lett Samotuga is behódol, Wöller élete első felnőttvilágversenyén a legjobb négy közé jutásért küzdhet.
Ritter is útban van a legjobb négy közé, az utolsó akadály szombat délelőtt a bolgár Todorov lesz, miután a csepeliek kitűnősége a grúz Szagirasvilit is legyőzte. A magyart kétszer küldték parterbe, a grúz mindkétszer forgatni próbált – s mindkétszer ő maradt alul.
Farkas nem tudta hozni a második meccsét, az olasz Lipari 4:2-re nyert, így a magyar 96 kilósnak szombaton a szerencsére is szüksége lesz a továbbjutáshoz.
Eközben Szabó Gergely már a legjobb négy közé jutásért küzdhetett, nem bírt az ukrán Tedejevvel – igaz, erre számítani lehetett, lévén az ukrán világ- és Európa-bajnok. Szabó is első felnőttvilágversenyén vett részt, s az ötödik helyével máris letette a névjegyét.
Pénteken a magyar hölgyek is megszerezték első győzelmüket, Sárközi Viktória tussal verte a litván Rancevát, sajnos ez maradt az egyetlen siker, egyik indulónk sem tudott továbblépni csoportjából.

46. szabadfogású Európa-bajnokság, Riga (30 ország, 204 induló).
A magyarok eredményei. Csoportmérkőzések. Férfiak. 1. forduló. 60 kg: Wöller Gergő erőnyerő. 74 kg: Ritter Árpád–Preda (román) 5:1. 96 kg: Farkas Zoltán–Stanislawski (lengyel) 5:3. 2. forduló. 60 kg: Wöller–Goral (lengyel) 5:1. 74 kg: Ritter–Szagirasvili (grúz) 5:0. 96 kg: Lipari (olasz)–Farkas Z. 4:2. 3. forduló. 66 kg: Szabó Gergely–Lojzidisz (görög) 4:3. 120 kg: Prijadun (ukrán)–Aubéli Ottó 5:0. Negyeddöntő. 66 kg: Tedejev (ukrán)–Szabó G. 8:2. Nők. 1. forduló. 59 kg: Michalik (lengyel)–Józsa Ildikó 11:0 – technikai tus. 2. forduló. 59 kg: Jiménez (spanyol)–Józsa 3:0-nál Jiménez tussal győzött. 3. forduló. 48 kg: Sárközi Viktória–Ranceva (litván) 2:0-nál Sárközi tussal győzött. 55 kg: Okot (bolgár)–Godó Kitti 3:0. 63 kg: Szabovik Adrienn erőnyerő
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik