A barátokért mindent

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.05.02. 21:37
Címkék
A Clausura eddigi tíz fordulója alatt öt csapatnál volt edzőváltás. A 3. fordulóban a Talleres, a 4. körben az Huracán, a 8. fordulóban az Unión, míg a 10. játéknapon a Chacarita Juniors és az Estudiantes La Plata szakvezetője mondott le.
Bilardo húsz év után ismét leülhet az Estudiantes kispadjára
Bilardo húsz év után ismét leülhet az Estudiantes kispadjára
Bilardo húsz év után ismét leülhet az Estudiantes kispadjára
Bilardo húsz év után ismét leülhet az Estudiantes kispadjára
Bilardo húsz év után ismét leülhet az Estudiantes kispadjára
Bilardo húsz év után ismét leülhet az Estudiantes kispadjára
Az utódlás négy csapatnál nagyon gyorsan megtörtént, ám az Estudiantesnél elég sokáig tartott a bizonytalanság a tekintetben, hogy ki követi majd Oscar Malbernatot a kispadon. Az ok: az első számú jelöltet, Carlos Salvador Bilardót csak hosszas rábeszélés után sikerült meggyőzni arról, hogy húsz esztendő után térjen vissza a "tanulókhoz”. A barátok telefonjai, az Estudiantes szurkolóinak felvonulása és a klub sportiskolásainak rajzai végül is elérték hatásukat: nem José Luis Brown vagy Nery Pumpido, hanem a Doktor lett a befutó a piros-fehéreknél.
"Nagyon meghatódtam. Nem gondoltam volna, hogy ennyit jelentek még az itteni szurkolók és a gyerekek számára. A rajongók és az ifjú tehetségek mellett azonban a visszatérésem fő indoka az, hogy az Estudiantes legendás korszakában velem együtt játszó barátok felkérésének egyszerűen nem tudtam nemet mondani. Az egykori társaim közül megkeresett Eduardo Poletti, Juan Ramón Verón és a lemondott Malbernat is, sőt, két egykori Estudiantes-játékos, Juan Sebastian Verón és Martín Palermo is felhívott Európából” – indokolta meg váratlan visszatérését Bilardo.
Az 1939-ben született Bilardo 1958-ban kezdte profi játékoskarrierjét a San Lorenzóban, ahonnan 1961-ben elszerződött a Deportivo Espanolhoz. A középpályán szereplő Bilardo – akit az argentin liga csak Narigónként, azaz Nagyorrúként ismer – 1965-ben igazolt át az Estudiantes La Platához, ahol fantasztikus karriert futott be. 1967-ben tagja volt az Estudiantes első bajnokcsapatának, majd 1968 és 1970 között egyhuzamban három Libertadores-kupát nyert a Pinchának (Tüske) becézett klubbal, míg 1968-ban egy-egy Világkupával és Interamericana-kupával gazdagította a gyűjteményét. Az edző Bilardóra is nagyon szívesen emlékeznek az Estudiantes rajongói: az orvosi diplomával büszkélkedő szakember 1982-ben a kispadon is bajnok lett a piros-fehérekkel. (Bilardo egyébként az idén már negyedik edzői korszakát kezdi meg az Estudiantesnél, amelynek 1971-ben, 1973 és 1976 között, valamint az 1982– 83-as évadban volt a trénere.)
Mindazonáltal Bilardo neve nem csak La Platában cseng jól. Volt ő már a líbiai és guatemalai válogatott szakvezetője, Kolumbiában kétszer (1978, 1979) faragott bajnokot a Deportivo Calíból, ráadásul 1978-ban – első kolumbiai csapatként – a zöld-fehéreket bevezette a Libertadores-kupa döntőjébe is. Legnagyobb sikereit azonban az argentin válogatott kispadján érte el. Az 1983 és 1990 közötti ténykedése alatt két vb-döntőbe jutott be az albicélestével, 1986-ban aranyérmes, míg 1990-ben ezüstérmes lett vele.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik