Négyes a litvánoknak

SZ. N. T.SZ. N. T.
Vágólapra másolva!
2003.04.21. 09:49
Címkék
Húsvét vasárnapján is mintegy 4000 néző buzdította a Budapest Sportarénában a jégkorong-válogatottat, akik utolsó előtti fellépésükön Litvánia ellen léptek jégre. És ha már ott voltak, hozták is a kötelező győzelmet, mi négyet lőttünk, a litvánok csak egy kapuvasat. Kazahsztán is remekelt vasárnap, 3-1-re verte a csoport egyik rangadóján Lengyelországot, így biztossá vált, hogy az egykori szovjet tagköztársaság játékosai terelgethetik a korongot jövőre a legmagasabb osztályban. A divízió-1-es világbajnokság B-csoportjának küzdelmei is befejeződtek, ott Franciaország végzett a csoport élén és feljutott a legjobbak közé.
Magyarország - Litvánia 4-0 (2-0, 1-0, 1-0)
Budapest Sportaréna, 4000 néző
V: Aumüller
G.: Peterdi (4.), Ladányi (12., 42.), Palkovics (30.)
Magyarország - Litvánia 4-0 (2-0, 1-0, 1-0)
Budapest Sportaréna, 4000 néző
V: Aumüller
G.: Peterdi (4.), Ladányi (12., 42.), Palkovics (30.)
A kazah-lengyel mérkőzés eredményének tudatában nagy lendülettel kezdte a magyar válogatott a baltiak elleni összecsapást. Meg is lett az eredménye az erős iramnak, hiszen a 4. percben Ladányi passzával Peterdi ugrott ki a litván védők között és nem is hibázta el az adódó lehetőséget. A gólra a litvánok is felkapták a fejüket, egy ellentámadás végén Rimkus lőtte telibe a kapuvasat. Korongosaink azonban tettek róla, hogy ne kezdjünk el aggódni, lövőhelyzetek sorát alakították ki a vendégkapu előtt, ám vagy a litván portás hárított, vagy a kapu mellett süvített el a korong. Aztán a 12. percben megtört a jég, az előző gól előkészítője most feliratkozott a góllövők közé, miután emberelőnyben egy szép lövéssel a bal sarokba küldte a korongot. A harmad végéig újabb gól nem született, megnyugtató előnnyel térhettek pihenőre korongosaink.
A második játékrész is magyar nyomással kezdődött, de naggyá tettük Aleinikovast, miután előbb Peterdi, majd Palkovics is a kapusba bombázta a korongot. Közben a litvánok is eljutottak Szuper Levente kapujához, a távoli próbálkozást azonban elsőszámú kapusunk biztosan védte. Nem volt ilyen biztos a dolgában Aleinikovas a 30. percben, miután kapujából kikorcsolyázva elvesztette a pakkot. Azaz nem is vesztette volna el, ha nem ólálkodik ott a roppantmód szemfüles Palkovics Krisztián, aki az ajándék korongot bekotorta, megszerezve ezzel harmadik gólunkat a meccsen.
Az utolsó harmadra a biztos előny tudatában már nyugodtan jöhettek ki a fiúk, felszabadult játékot vártunk tőlük a hátralévő húsz percben. Nem is teketóriáztak sokat, a 42. percben Horváth tette Ladányihoz a korongot, és a népszerű "Godó” a kék vonal közeléből hatalmas gólt lőtt Aleinikovas lábai között. Nagy nyomás nehezedett ezután is a litván kapura, de újabb gól már nem született, egyébként pedig a játékosok a mérkőzés utolsó tíz percében már mással voltak elfoglalva. Az 51. percben Gröschl akaszkodott össze az egyik keménykötésű litván játékossal, majd nem sokára Fodor és Simon is megérkezett. Kisebb tömegverekedés alakult ki a jégen, míg a bírók rendezték a sorokat és a három magyar kiállítás mellett 3 litvánt is leültettek a büntetőpadra. A végén Szélig is alakított, őt végleg az öltözőbe parancsolta a játékvezető. Mindeközben véget ért a mérkőzés, örülhettünk a sikernek és büszkén hallgathattuk - másodszor a világbajnokságon – a magyar himnuszt. A mérkőzés legjobbja a két gólt és egy asszisztot jegyző Ladányi Balázs volt.
A győzelemmel szinte biztossá vált a dobogós helyezés, hétfőn a lengyel válogatott ellen – remélhetőleg telt ház előtt – az ezüstérem megszerzése lesz a tét. Az ezüsthöz mindenképpen nyernünk kell, egy esetleges döntetlen a lengyeleknek lenne kedvező.

Egyébiránt azok ellen a lengyelek ellen meccselünk hétfő délután, akik a vasárnap délutáni rangadón 3-1-es vereséget szenvedtek a bombaerős kazah válogatottól, amely ezzel biztosította feljutását a legjobbak közé. A kazahok kiemelkedtek a csoportból a torna során, hiszen a – Hollandia elleni hétfői zárómeccsük előtt – száz százalékos teljesítménnyel, 28-6-os gólaránnyal állnak az élen…

Kazahsztán-Lengyelország 3-1 (0-0, 2-0, 1-1)
G.: J. Koreskov (29.), Poliscsuk (39.), Komisszarov (59.) illetve Slabon (43.)

A vasárnapi játéknap harmadik – időrendben az első – mérkőzését a hollandok játszották Romániával. Miután gólgazdag meccsen a hollandok diadalmaskodtak, így szomszédainkat meglegyintette a kiesés szele, ők holnap Litvániával mérkőzhetnek a jövő évi divízió-2-es szereplés elkerüléséért.

Hollandia-Románia 7-4 ( 3-0, 2-2, 2-2)
G.: Livingston (1., 3., 22.), Van den Thillart (5.), Wynia (39., 51.), Hartogs (59.) illetve Elekes (28., 57.), Szőcs (37.), Borsos (49.)

Az A-csoport mérkőzéseinek eredményeiről és a csoport állásáról a Divízió I-es vb (A-csoport), 2003 című összeállításunkban tájékozódhatnak, itt tekinthetik meg a divízió szerinti vb-k történetét feldolgozó adatbankunkat is.

A Zágrábban zajló B-csoportos tornán Franciaország harcolta ki az élvonalba való feljutást, miután a záró napon 1-0-ra verte Olaszország gárdáját. A házigazda horvátok zárónapi bravúros sikerük – 7-5-re verték Észtországot – ellenére kiestek, jövőre a divízió-2-es világbajnokságon próbálhatnak szerencsét. Az eredményekről és a csoport végeredményéről Divízió I-es vb (B-csoport), 2003 című összeállításunkban tájékozódhatnak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik