Szurkolókra vadásznak

G. P.G. P.
Vágólapra másolva!
2003.04.11. 22:17
Címkék
Az Eircom League 2003-as kiírásának csapatai

Longford Town, Bohemians, Cork City, Drogheda, Shamrock Rovers, Shelbourne, St. Patrick's, UCD, Derry City, Waterford United (újonc)
Az Eircom League 2003-as kiírásának csapatai

Longford Town, Bohemians, Cork City, Drogheda, Shamrock Rovers, Shelbourne, St. Patrick's, UCD, Derry City, Waterford United (újonc)
Mostantól jelentősen megváltozik az írországi futballszeretők életritmusa. A pénteki Longford–Derry (3–2) mérkőzéssel elkezdődött az új bajnokság, vagyis a szövetség áttért az éves bajnoki szisztémára. Ez eleddig csak a kirívóan hideg időjárású észak-európai országokban volt szokás, és első hallásra nem is világos, mi indokolta a váltást a Brit-szigetek télen is enyhe klímájában.
Nos, a vezetők éppen azzal magyarázzák a régi (1921 óta működő) rendszer megváltoztatását, hogy egyrészt a pályák jobb állapotban vannak nyáron, továbbá a szurkolóknak remélhetőleg több kedvük lesz akkor meccsre járni, mint a szeles téli napokon. Az ír klubok ugyanis kóros nézőhiánnyal küzdenek, a Cork City az egyetlen, amely hétről hétre telt ház közeli publikumot vonz, ami nem jelent többet hétezer embernél – jóllehet a többiek sem a Maracanában játszanak… A másik érv, hogy a nemzetközi kupákban érdekelt csapatok játékban lesznek már az első fordulókban is (sokkal tovább egyébként sem szoktak jutni – tehetnénk hozzá némi malíciával).
A reform ellenzői azt vetik a fentiek ellen, hogy a sajtóban amúgy sem túlreprezentált versengés maradék publicitását is elveszik a roppant népszerű, nyári nemzeti sportok – gaelic football, hurling –, nem is beszélve a világ- és Európa-bajnokságról, valamint az olimpiáról. "Tavaly szeptemberben azt is nehéz volt kideríteni az újságokból, mikor lesznek a következő bajnokik” – érzékeltette a helyzet súlyosságát Brian Kerr, a St. Patrick's egykori szakvezetője és a válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, de hozzátette, a maga részéről ad egy esélyt az újdonságnak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik