Póta: buli után Európa élére

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2003.01.27. 20:55
Címkék
Póta Georgina most már a felnôttek között szeretne értékes skalpokat gyűjteni
Póta Georgina most már a felnôttek között szeretne értékes skalpokat gyűjteni
Póta Georgina most már a felnôttek között szeretne értékes skalpokat gyűjteni
Póta Georgina most már a felnôttek között szeretne értékes skalpokat gyűjteni
Póta Georgina most már a felnôttek között szeretne értékes skalpokat gyűjteni
Póta Georgina most már a felnôttek között szeretne értékes skalpokat gyűjteni
Kalandos, de ami még ennél is fontosabb, igazán eredményes napok vannak Póta Georgina mögött: csütörtökön este még a szalagavatóján táncolt és bulizott, pénteken korán reggel már a Szlovákia felé tartó vonaton ült, szombaton és vasárnap Rózsahegyen, az ifjúsági asztalitenisz Európa Top 12-n játszott, majd miután a tizenegy mérkőzéséből tízet megnyert, a dobogó tetején állva fogadta a győztesnek kijáró gratulációkat, hogy aztán autóval siessen haza, ugyanis hétfőn délelőtt már angolórán ült…
– Nem nehéz kitalálni, hogy nem volt ideje unatkozni az elmúlt néhány napban…
– Hát, tényleg sűrű volt a programom, de már hozzászoktam.
– Hogyan sikerült a szalagavató?
– Egészen jól. Képzelje, nem is rontottam el a táncot! Amikor vége lett, még beültünk az osztálytársaimmal vacsorázni és csak azután mentem haza. A vonat pedig pénteken nagyon korán indult, így csak három órát aludhattam, de aztán napközben sikerült bepótólnom a lemaradásomat: még a vonaton és Rózsahegyen a szállodában is szunyókáltam, csak az edzésre keltem fel.
–Nem hinném, hogy az ilyesfajta felkészülés lenne az edzők álma…
– Ráadásul a hét közben is csak keveset tudtam gyakorolni. Jobban belegondolva, a tavalyi Európa Top 12-re sokkal intenzívebben készültem, mint a mostanira, de szerencsére így sem volt semmi gond, a szombat reggeli rajtra már kipihentem magam.
Névjegy

PÓTA GEORGINA

Született: 1985. január 13.
Nevelôegyesülete: Statisztika
Egyesülete: Statisztika
Edzôi: Fülöp István, Tarján András, Téglás Péter
Világranglista: 1
Legjobb eredményei: BEK-gyôztes, 4x magyar bajnok (csapat). 3x ifjúsági Európa-bajnok (2002: egyes, 2001: csapat, páros), 2x ifjúsági Európa Top 12-gyôztes (2002, 2003), ifjúsági Pro Tour-döntôn 3. (2002)

– Nem is volt baj, amíg nem találkozott mumusával, a jugoszláviai Erdélyivel, akitől ismét kikapott. Ennyire nem megy ellene a játék?
– Éreztem, hogy veszélyes lehet, de azért bíztam a sikeremben. Aztán az asztalnál valahogy megint leblokkoltam. Az edzőim szerint az a legnagyobb baj, hogy bebeszélem magamnak ezt a mumus dolgot, azért kapok ki tőle mindig. Szerencsére a későbbiekben az történt, amire számítani lehetett: Erdélyi összesen négy győzelmet szerzett, így a végeredmény tekintetében rám nem volt veszélyes, én pedig elég simán hoztam a saját partijaimat.
– Kivéve az utolsó fordulóban a cseh Vacenovská ellenit, amit csak hét játszmában sikerült megnyernie, igaz, ez volt a mindent eldöntő derbi. Megfordult a fejében, hogy esetleg kikaphat és akkor oda az első hely?
– Áh, erre nem is gondoltam, végig biztos voltam magamban. Más kérdés, hogy akkor sem lettem volna nagyon elkeseredve, ha netán kikapok.
– Tavaly egyszer már megnyerte az ifjúsági Európa Top 12-t, idén ismételt, a kettő között pedig korosztályos Európa-bajnok lett, azaz egyértelmű, hogy toronymagasan kiemelkedik ebből a mezőnyből. Érezhető a többieken, hogy eleve feltett kezekkel állnak ki Póta Georgina ellen?
– Vannak olyanok, akiken ez nagyon is látszott, például az orosz Petuhován, vagy a cseh Harabaszován: a meccseiken általában felszabadultan játszottak, ellenem viszont teljesen görcsösek voltak.
– Gondolom, ez jó érzés…
– Óh, hát persze.
– Melyik az értékesebb: a tavalyi, vagy a mostani első helye?
– Talán a mostani. Egy évvel ezelőtt még csak a dobogóra kerülést várták tőlem, most viszont mindenki azt mondta, nyernem kell. Ennek nehezebb megfelelni, de nem éreztem, hogy nyomna az esélyesség terhe. Az edzőim is azt mondják, hogy fejben jó vagyok.
– És azt tudja, hogy ön az első magyar asztaliteniszező, aki kétszer is aranyérmet szerzett ezen a versenyen?
– Igen, sőt azt is, hogy mindent összevetve is csak négy duplázó volt előttem. Közülük a német Nemes és a román Badescu a mai napig ott van a világ élmezőnyében, nyertek már Európa-bajnokságot. Jó lenne az ő példájukat követni, de ehhez még sokat kell tennem. A felnőttek között is volt már néhány jó eredményem, de akadt néhány nagy ziccerem, amit nem használtam ki. Pedig, ha azokat a meccseket megnyerem, akkor most már valahol a nyolcvanadik hely környékén lehetnék a világranglistán.
– A sűrű hetek még korántsem értek véget, így nem lesz ideje pihenni a babérjain, a hét végén már a Budapest-bajnokságon áll asztalhoz. A mostani eredménye után mit vár magától a felnőttek között?
– Idehaza többször is voltam a legjobb nyolc, vagy a legjobb négy között. Most is valami hasonlóra számítok, bár egyrészt sok függ majd a sorsolástól, másrészt pedig idehaza nehezebb dolgom van, mert jól ismerik a játékomat. De még a Budapest-bajnokság előtt is lesz feladatom, kedden a BSE elleni Szuperliga-meccsen is játszom, így hát pihenésre egyelőre még csak nem is gondolhatok.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik