Vita egy épülő és egy tervezett pálya ürügyén

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2003.01.23. 21:02
Címkék
A magyar jégkorongsport erejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a továbbra is rendkívül rossz létesítményhelyzet ellenére (egyszerűbben fogalmazva: kevés a fedett jégpálya) a divízió1-es világbajnoki mezőny első feléhez tartozik. A már-már csodaszámba menő teljesítményt gyakorlatilag a székesfehérvári és a dunaújvárosi fedett csarnok kihasználásával érték el a magyar hokisok, s bár már évek óta hallani új létesítmények építéséről szóló híreket, a valóságban alig-alig változott valami: a Kisstadion mellett épült gyakorlócsarnokot ugyan hosszas harcok után végre már használhatják a jégkorongozók is és alkalmanként a debreceni Főnix-csarnok is otthont adhat egy-egy hokimeccsnek, de ezek csak időszakos megoldást jelenthetnek. A Megyeri úti jégpályát viszont már lassan egy éve bezárták azzal az indokkal, hogy ott fedett pálya épül, ám azóta  amint arról néhány nappal ezelőtt beszámoltunk  szinte semmi sem történt, így jó esetben is csak az év vége felé vehetik birtokukba a lila-fehérek az új létesítményt. Ami várhatóan egyelőre nyitott lesz&
Az újpesti pályát az elmúlt év tavaszán bezárták és azóta szinte semmi sem történt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az újpesti pályát az elmúlt év tavaszán bezárták és azóta szinte semmi sem történt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az újpesti pályát az elmúlt év tavaszán bezárták és azóta szinte semmi sem történt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az újpesti pályát az elmúlt év tavaszán bezárták és azóta szinte semmi sem történt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az újpesti pályát az elmúlt év tavaszán bezárták és azóta szinte semmi sem történt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az újpesti pályát az elmúlt év tavaszán bezárták és azóta szinte semmi sem történt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Miután a kivitelezéshez nincs meg a teljes anyagi háttér, ezért – legalábbis a hírek erről szólnak – első lépcsőben nyitott pályát adnak át a Újpesten, amit a későbbiekben, talán már 2004-ben befednek. Közben a Megyeri úttól nem messze, Káposztásmegyeren magántőkéből épül és várhatóan még idén tavasszal átadják az AstraZeneca Jégcsarnokot, ahol viszont a beruházó, a saját pénze mellett hitelből próbálja meg kigazdálkodni a költségeket. Együttműködő partnert ugyanis – hiába próbálkozott ezzel is – nem talált.
"Pedig a Sportminisztériumnak is megtettük az ajánlatunkat, de még csak nem is kaptunk rá választ – mondta Dimitrij Maszlov, a beruházó cég ügyvezető igazgatója. – Mivel a jelek szerint az újpesti pályára nincs meg a szükséges pénz, ezért azt javasoltuk, hogy az oda szánt összeget fektessék be az AstraZeneca Jégcsarnokba és ezzel szerintem mindenki sokkal jobban járna. A Megyeri úton naponta körülbelül tizenkét-tizennégy órával rendelkezhetne a minisztérium, vagy a Sportfolió Kht. Ugyanezt az időt nálunk is megkaphatnák és a mi csarnokunkban nem kellene üzemeltetési, fenntartási költségeket fizetni, mint Újpesten. Márpedig, aki tisztában van a körülményekkel az tudja, hogy ez évente súlyos milliókat jelent. A mi csarnokunkban lesz gyakorló- és centerpálya, amelyek kultúrált öltözőkkel, szárítókkal, kiszolgáló helyiségekkel kiegészülve egy rendkívül modern sportkomplexumot alkotnak majd, ahol az UTE, vagy akár a Ferencváros hokisai is nyugodt otthonra lelhetnének. Szerintem nem áll olyan jól a sportág szénája, hogy egy ilyen lehetőséget csak úgy elszalasszon bárki. Különösen úgy, hogy még válaszra sem méltatnak.”
Amint azt Köpf Károlytól, a GYISM sportügyekért felelős helyettes államtitkárától megtudtuk, valóban érkezett hozzájuk egy ilyen tartalmú ajánlat, de a minisztériumban már döntöttek: mindenképpen a Megyeri úti pálya megépítését támogatják. "Ennek két oka is van. Egyrészt a káposztásmegyeri csarnok magánvállalkozásban épül és abban az állami részvétel törvényileg korlátozott, másrészt pedig már ígéretet tettünk az UTÉ-nak, amihez mindenképpen szeretnénk tartani magunkat. Az Újpest és a magyar jégkorongsport is igényli azt a pályát” – magyarázta Köpf Károly a döntést. A helyettes államtitkár egyébként azt is megerősítette, hogy valóban két lépcsőben adják át a lila-fehérek létesítményét, 2003-ban még csak nyitott, de reményeik szerint 2004-ben már fedett pálya áll majd a Megyeri úton.
Mindezek természetesen nem győzték meg Dimitrij Maszlovékat, ezért az ügyvezető igazgató néhány, a káposztásmegyeri csarnokkal kapcsolatos tévhitet is eloszlatott. Mint elmondta, az leendő AstraZeneca Jégcsarnok nem a Budapest Stars pályája lesz, mindössze arról van szó, hogy az egyesülettel napi hat órás jégidő bérléséről szóló előszerződést írtak alá, s hasonló megállapodások előkészítése van folyamatban a korcsolya-szövetséggel, több műkorcsolya-egyesülettel is és ugyanez a lehetőség nyitva áll bármely hazai klub előtt. Amúgy – tette hozzá Maszlov – az ellenségeskedés helyett inkább összefogásra lenne szükség, amit csak erősítene, ha az UTE és a Budapest Stars hokisai egy létesítményen belül békében elférnének. Sőt, állítólag a Stars vezetősége még olyan megállapodásra is hajlandó lenne – a Kercsó Árpád nevével fémjelzett csapatot sokan éppen ezért támadják –, hogy a két egyesület nem "szipkáz” el játékost egymástól. "Tudom, akadnak olyanok, akik most nem így gondolják, de az AstraZeneca csarnokban az újpestiek igazi otthonra lelhetnének. Mi ugyanis további hasonló jégpályák építését tervezzük, ami azt jelenti, hogy a Budapest Stars számára valószínűleg nem ez lesz a végleges megoldás. Ez a modern, valóban minden igényt kielégítő csarnok viszont biztosan ott marad a kerületben. Éppen ezért nem értem, hogy miért nem lehet összefogni és közösen megcsinálni ezt a pályát ahelyett, hogy a szomszédban egy szerényebb feltételekkel rendelkező és üzemeltetésében hosszú távon jóval drágább csarnokkal feszültségeket teremtenek a sportágon belül.” – vélekedett Maszlov.
Anélkül, hogy igazságot próbálnánk tenni ebben az egyre inkább elmérgesedő vitában, annyit azért mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy kívülről nézve mindkét félnek van igazsága: egyrészt a Megyeri úti pálya körüli huzavona alapján (az eredeti elképzelések szerint az építkezést már évekkel ezelőtt meg kellett volna kezdeni, de pénzhiány miatt ez ugyebár még a mai napig nem kezdték el…) logikusnak tűnik, hogy az ott rendelkezésre álló pénzt – amíg még megvan… – a bizonytalan, még el sem kezdett építkezés helyett egy már a befejezéshez közeledő, azaz biztosnak tűnő beruházásba fektessék, másrészt viszont a sportág jelenlegi létesítményhelyzetét ismervén egy csarnoknál még mindig jobb a kettő.
Csak lennének már készen!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik