Rövid lehet a takaró

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.01.17. 20:49
Címkék
Egy évvel ezelőtt még mindennaposnak számítottak a nagyobb volumenű klubcserék a téli átigazolási időszakban, az idén azonban pang a piac. Amíg 2002 januárjában Kehl, Romeo vagy éppen Fernando Meira is új klubhoz került, addig most a nagyobb nevek állomáshelyükön maradnak, ráadásul a klubvezetők is a vétel helyett sokkal inkább az eladást részesítik előnyben. A tavalyi 25,9 millió eurós összértéket az idén még csak megközelíteni sem sikerül, és ennek tudatában vannak az elöljárók is.
Sunday Oliseh (jobbra) egyike azon keveseknek, akik a télen váltottak csapatot (Fotó: Afp)
Sunday Oliseh (jobbra) egyike azon keveseknek, akik a télen váltottak csapatot (Fotó: Afp)
Sunday Oliseh (jobbra) egyike azon keveseknek, akik a télen váltottak csapatot (Fotó: Afp)
Sunday Oliseh (jobbra) egyike azon keveseknek, akik a télen váltottak csapatot (Fotó: Afp)
Sunday Oliseh (jobbra) egyike azon keveseknek, akik a télen váltottak csapatot (Fotó: Afp)
Sunday Oliseh (jobbra) egyike azon keveseknek, akik a télen váltottak csapatot (Fotó: Afp)
"Ahol kevesebb pénz folyik be a kasszába, ott értelemszerűen kevesebbet is lehet elosztani” – fogalmazott például Uli Hoeness, a Bayern München menedzsere. Jóllehet éppen a Bayern az egyike azon kevés kluboknak, amelyeknek nincsenek anyagi gondjai, azért a listavezető sem költekezik túlságosan. Egyelőre nincsenek "hangzatos” igazolások, a nevekkel való dobálózás természetesen megy, de igazán nagy műveletet egyelőre nem hajtott végre a klub. A legnagyobb bevásárló pillanatnyilag a Wolfsburg, amely a közelmúltban Pablo Thiam és Pablo Quatrocchi játékjogát is megszerezte.
A pangó piac egyik következménye, hogy a klubok csak szokatlan tranzakciókkal tudják csökkenteni a költségeiket. A Dortmund például úgy szabadult meg a Bochumhoz igazoló Sunday Olisehtől, hogy vállalta, a nigériai fizetésének egy részét továbbra is állja. Az Energie Cottbusnál alapos rostálást tartottak, az elmúlt hetekben hat labdarúgónak is megköszönték az együttműködést.
Ugyanakkor a trend egyelőre aligha változik, legalábbis a profiklubokat nyomó, összesen 600 millió eurós adósságállomány másra aligha enged következtetni. "Takarékoskodnunk kell, ahol csak megy. Az edzőknek meg kell tanulniuk fiatal játékosokkal együtt dolgozni” – nyilatkozta például Karl-Heinz Wildmoser, az 1860 München elnöke. Az "oroszlánok” példát is mutatnak a fiatalításban, elég csak arra gondolni, hogy náluk játszik a kezdőcsapatban Benjamin Lauth, aki a 2006-os világbajnokságon a Nationalelf egyik alapköve lehet. Stuttgartban ugyancsak zajlik a fiatalítás (Kuranyi, Hinkel, Tiffert és társaik ma már meghatározó emberek), a Hansa Rostocknál külön tehetséggondozót hoztak létre, és nem lennénk meglepve, ha a következő időszakban újabb meglepő ötletekkel állnának elő az egyesületek.
Ugyanakkor arra is ki kell dolgozni valamilyen megoldást, hogy mi lesz a munkanélküli futballistákkal. 2002 nyarán 200 klub nélküli játékos volt a piacon, az előrejelzések szerint az idén nyáron a számuk akár meg is duplázódhat.


Basler különös ajánlata

KAISERSLAUTERN. Mario Basler, a Kaiserslautern támadó középpályása különös ajánlattal állt elő a Sport Bild című lap hasábjain. "Tízezer euróba vagyok hajlandó fogadni bárkivel, hogy a Kaiserslautern nem esik ki az idény végén” – jelentette ki Basler. A játékos önbizalma irigylésre méltó, hiszen a 17. helyen álló "vörös ördögök” pillanatnyilag hat ponttal vannak elmaradva a már bentmaradást érő 15. pozícióban tanyázó Mönchengladbachtól.

Stevens kívánságlistája

BERLIN. A Berliner Zeitung értesülései szerint Huub Stevens, a Hertha BSC vezetőedzője további erősítéseket tervez, hogy csapatát még közelebb kormányozza a Bundesliga elitjéhez. Király Gábor és Dárdai Pál csapata szinte minden csapatrészben erősítést tervez, kivételt egyedül a kapusposzt jelent. A csatároknál Kevin Kuranyi (VfB Stuttgart), Miroslav Klose (Kaiserslautern) és Mark Viduka (Leeds United), a középpályásoknál Dennis Rommedahl (PSV), Radoslav Kaluzny (Energie Cottbus), Silvio Meissner (VfB Stuttgart), Fabian Ernst (Werder Bremen), valamint Patrick Berger (Liverpool), míg a védőknél Mladen Krsztajics (Werder Bremen) és Andreas Hinkel (VfB Stuttgart) tartozik a kiszemeltek közé.

Bayern-sikerre tippeltek

HAMBURG. Az első osztályban dolgozó edzők szerint a Bayern München nyeri meg a 2002–2003-as bajnokságot. A dpa hírügynökség körkérdésén tucatnyian voksoltak az élen hatpontos előnnyel száguldó rekordbajnokra, hárman a második helyen álló, címvédő Borussia Dortmundra, hárman pedig nem vettek részt a szavazáson.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik