Gyenge kezdés, erőtlen folytatás Dunaújvárosban

BENKE ZOLTÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOSBENKE ZOLTÁN, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2002.12.29. 22:57
Címkék
Dunaferr–Acroni Jesenice (szlovén) 1–4 (0–3, 0–1, 1–0)

Dunaújváros, 1000 néző. V: Kovács B., Halassy, Soós
DUNAFERR: Ferjo – Tokaji, Horváth A., Ladányi (1), Balaz 1, Peterdi, Vargyas, Vas M., Kaszala, Borbás, Sándor, Szélig, Gebei, Szilassy, Erdősi, Orsó, Dobos. Edző: Dusan Kapusta
JESENICE: GLAVIC – Vukcevic, Kranjc 1, Vidmar (1), Sotlar, Klinar, Mlinarec, Por, VARL 1, Razinger (1), PRETNAR 1, RAZINGAR 1 (1), Balderman, Zrnic, Sbontar, Remar, Rebolj. Edző: Roman Pristov
Kiállítások: 8, ill. 12 perc+10 perc fegyelmi (Pretnar)

Bár Jaroslav Balaz (jobbra) betalált a Jesenice ketrecébe, a szlovénok az Alba Volán után a magyar bajnokot is legyôzték
Bár Jaroslav Balaz (jobbra) betalált a Jesenice ketrecébe, a szlovénok az Alba Volán után a magyar bajnokot is legyôzték
Bár Jaroslav Balaz (jobbra) betalált a Jesenice ketrecébe, a szlovénok az Alba Volán után a magyar bajnokot is legyôzték
A Volán elleni győzelmével a Jesenice jelezte, hogy Dunaújvárosban is nyerni szeretne. A Dunaferr előző Interliga-mérkőzésén biztosan verte a Slavija Ljubljana együttesét, bár a játék hagyott kívánnivalót maga után. Ezzel együtt a hazaiak tisztában voltak vele, hogy ez a találkozó más lesz. Ami viszont az első húsz percben történt, arra aligha számítottak a dunaújvárosiak.
A szlovén gárda már az első másodperctől kezdve beszorította a hazaiakat, és úgy ütött gólt 51 másodperc alatt, hogy az ellenfél szinte koronghoz sem ért. Tomas Razingar korongja a kapufáról még kipattant, Pretnar viszont közelről már nem hibázott. A gyors gól mintha megzavarta volna a Kapusta tanítványait, rengeteget hibáztak, olykor a saját kapujuk előtt is. Szélig hozta helyzetbe az ellenfelet, Ferjo viszont remekül védett. Az emberelőnnyel sem tudott mit kezdeni a Dunaferr, a játékrész közepén pedig a Jesenice tovább növelte előnyét, ezúttal fordított szereposztásban Pretnar átadását Razingar értékesítette. Keményedett a mérkőzés, majd az újvárosiak újabb emberelőnyt puskáztak el. Orsó és Sándor is az oldalhálóba lőtt, nem úgy Kranjc, aki másfél perccel a harmad vége előtt bődületes erővel talált a kapuba (0–3). A folytatásban előbb a dunaújvárosiak veszélyeztettek Orsó révén, ám a vendégek újabb gyors gólt szereztek. Andrej Razinger lövését még fogta Ferjo, de Varl már mattolta a kapust (0–4). A hazai csapat önbizalmának láthatóan nem tett jót a négygólos szlovén vezetés, Sándor ziccerben sem vállalta el a befejezést. Ráadásul az újabb fórok (fél percig kettős emberelőnyben volt a Dunaferr) is kimaradtak, ekkor Glavic néhány remek védést mutatott be, Tokaji lövése pedig a fejvédőjén csattant. Nem volt szerencséje ekkor a hazaiaknak, pedig mindent megpróbáltak. A befejező játékrészben a hazaiak mentek rendületlenül előre, ám a vendégek okosan, taktikusan lassították a játékot. Alig alakult ki helyzet az ellenfél kapuja előtt, ha mégis, akkor a kapus állta a korong útját. Tíz perccel a mérkőzés befejezése előtt aztán ő is tehetetlen volt, az újabb kettős létszámfölényt ezúttal kihasználta Balaz, Ladányi átadását lőtte az üres kapuba. Ezen a mérkőzésen azonban többre nem futotta a Dunaferr erejéből, magabiztosan nyert az A-csoportos válogatottakkal felálló Jesenice.

Mestermérleg
Dusan Kapusta: – Nagyon rosszul kezdtünk, ami az egész találkozóra rányomta bélyegét. Az ellenfél okosan játszott, gratulálok neki.
Roman Pristov: – Sikerült meglepnünk a hazaiakat, az eredmény önmagáért beszél.


Alba Volán-FeVita–HK Slavija Ljubljana (szlovén) 5–3 (1–1, 1–1, 3–1)
Székesfehérvár, 1500 néző. V: Árkovics, Nyeste, Stadler
ALBA VOLÁN: BERNEI – Sille (1), Tőkési, Gergely, OCSKAY 1 (2), PALKOVICS 2, Ondrejcik, Kangyal, GRÖSCHL (2), Fedor (1), Simon Cs. (1), Svasznek, Szuna R., Fodor (1), Majoross, KISS G. 2, Dunai, Borostyán G., Rajz A. Edző: Jan Jasko
SLAVIJA: A. PETRONIJEVIC – S. Kumar, ADLESIC, Lesnjak (1), MAHKOVEC 2, Perruzi (1), Cerar, G. Petronijevic, Hocevar, Semva, Manfreda, Mihelic, Vesel, Slak, Jakopic 1, Angelovski, Kar, Stipanic. Edző: Marjan Gorenc
Kiállítások: 10, ill. 12 perc

A szombati 5–1-es dunaújvárosi vereség után a Ljubljana érthetően igyekezett javítani, akárcsak a hazaiak, akik a meglepő szombati fiaskó után egyértelműen győzni akartak. A mérkőzés elején Kangyal bombázott kapura a kék vonalról, fel is hördült a közönség, de Petronijevic bravúrral hárított. A másik oldalon Angelovski egyedül vezette kapura a korongot, és Bernei minden tudására szükség volt, hogy ne rezegjen meg hálója. A szlovénok egyáltalán nem voltak megilletődve, mert amikor Palkovicsék szorításából sikerült kiszabadulniuk, igen bátran lendültek ellentámadásba.
A 14. perc hozta meg a Volán vezető gólját, Kiss Gábor egy ügyes csellel becsapta a szlovén védőket, és öt méterről a kapu jobb oldalába ütötte a korongot. Többen úgy gondolták, most már aztán föladja a Slavija, de nem így történt.
A 18. percben Mahkovec egyenlített, egy méterről vágta a korongot a kapu bal oldalába. A második harmadot góllal kezdte a Volán: a 23. percben Ocskay ügyes félfordulattal, fonák ütéssel volt eredményes. Többet támadott a hazai együttes, és növelhette is volna előnyét, de a vendégek kapusa több alkalommal kiválóan védett.
A 34. percben aztán emberelőnyből ismét egyenlítettek a vendégek: Mahkovec lövésével szemben volt tehetetlen Bernei. A harmad végén Ocskay kétszer is megszerezhette volna az újabb vezetést, előbb óriási helyzetben a kapu mellé lőtt, majd Petronijevic hárított újabb nagy bravúrral. A 47. percben sikerült ismét megszerezni a vezetést: Simon bal oldali beadása után a kapu előtti tömörülésben Kiss Gábor volt a legszemfülesebb.
Újra egyenlíthetett volna a vendégegyüttes, ezúttal is Mahkovec került kedvező helyzetbe, de Bernei ezúttal is kitűnően védett. Belelendült a Volán, Palkovics gólja után úgy tűnt, eldőlt a találkozó, de két perc múlva Jakopic rendkívül szerencsés gólt szerzett: a Volán kapuja előtt egy méterről, fekve csúsztatta a korongot a kapu közepébe.
Az 58. percben aztán végleg eldőlt a találkozó Palkovics remek találatával, egyszersmind kialakult a végeremény. A fehérvári együttes az utolsó harmadban nyújtott teljesítményével megérdemelten szerezte meg a győzelmet.

Mestermérleg
Jan Jasko: – Fontos győzelem volt, mert majdnem ugyanaz történt, mint szombaton. A tiszta helyzeteket ezúttal sem tudtuk értékesíteni, az utolsó harmadban szerencsére Palkovics felébredt, és két szép góljával eldőlt a meccs.
Marjan Gorenc: – Negyvenöt percen át egyenlő ellenfelek voltunk, sőt esélyünk volt a győzelem megszerzésére is, de a hajrában súlyos védelmi hibákat követtünk el, amit kíméletlenül kihasznált Palkovics, és ez döntőnek bizonyult.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik