Hiába Bajrami rekordgyors gólja, győztek az olaszok

Vágólapra másolva!
2024.06.15. 20:39
Fordítottak (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-bajnokság B-csoportjának első fordulójában Olaszország 2–1-re megverte a mérkőzésen a 22. másodpercben betaláló Albániát.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
B-CSOPORT
Olaszország–Albánia 2–1 (2–1)
Dortmund, Signal Iduna Park, 60 512 néző. Vezette: Zwayer (német)
Olaszország: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco (Darmian, 83.) – Jorginho, Barella (Folorunsho, 90+2.) – Frattesi, Lo. Pellegrini (Cristante, 77.), Chiesa (Cambiaso, 77.) – Scamacca (Retegui, 83.). Szövetségi kapitány: Luciano Spalletti
Albánia: Strakosha – Hysaj, Djimsiti, Arlind Ajeti, Mitaj – Asllani, Ramadani, Bajrami (Muci, 87.) – Asani (Hoxha, 68.), Broja (Manaj, 77.), Seferi (Laci, 68.). Szövetségi kapitány: Sylvinho
Gólszerző: Bastoni (11.), Barella (16.), ill. Bajrami (1.)
Sárga lap: Lo. Pellegrini (22.), Calafiori (51.), ill. Broja (52.), Hoxha (74.)

ONLINE KÖZVETÍTÉS ITT!

VALÓBAN VÖRÖSRE VÁLTOTT a dortmundi BVB Stadion, és igaza lett azoknak az albán újságíróknak, akik előre szóltak: az Európa-bajnokságon hatvankétezer szurkoló befogadására alkalmas létesítményben a balkániak több mint ötvenezren lesznek, és ezzel a házigazdák után a második legnagyobb tábor az övék.

Az egyébként általánosan jó hangulatot kissé megzavarta, amikor a kezdés előtt egy órával az olasz B-közép tagjai eleinte képtelenek voltak megérteni, hogy a mozgáskorlátozottaknak fenntartott területre nem állhatnak be, de miután a rendezőkkel nem értettek szót, a pillanatokon belül ott termő, az őket létszámban felülmúló rohamrendőröknek már szót fogadtak.

Ezek után alig kezdődött el a mérkőzés, amikor kapitális olasz védelmi hibából megszületett minden idők leggyorsabb Eb-gólja, és 22 másodperc játékot követően Sylvinho szövetségi kapitány csapata átválthatott kedvenc taktikájára: vonalban öt védő, előttük négyen a középpályán, és legfeljebb Armando Broja közelíti meg a kezdőkört, de amint hozzájuk kerül a labda, ketten-ketten villámgyorsan fellépnek egy sorral előrébb, és máris 3−4−3-ban mehet a kontra.

Fotó: AFP

Csakhogy a „vasfüggöny” nagyon rövid ideig bírta a nyomást, az olaszok negyedórán belül megfordították az állást, és az addig félelmetes vörös katlanban kis kék szigetek keltek életre a tribünön. Az olaszok, a taktika művészei ezek után persze megfogták a meccset, okosan járatták a labdát, türelmesen kivárták, amíg valakinek lehetősége nyílik ütemet váltani, vagy valaki – többnyire a két Federico, Dimarco a bal, Chiesa a jobb szélen – meg tud indulni mélységben, esetleg hibázik az ellenfél. Ez utóbbi révén született majdnem Davide Frattesi-gól, de mivel a labda a kapufát találta el, maradt a 2−1 az Eb-címvédőnek.

Gólvideók itt!

A második félidő érthető módon távolról sem hozott olyan lüktető játékot, mint az első. Az olaszoknak tökéletes volt, hogy az albán térfélen járatják a labdát, a balkániak meg nem kockáztattak, inkább igyekeztek türelemmel kivárni a kontra lehetőségét. Csakhogy az idő múlásával a védekezésben és a labda üldözésében mindinkább kifáradó Albánia játékába a cserék sem hoztak új lendületet, így a címvédő − leszámítva a meccs eleji ijedelmet és Rey Manaj hajrábeli helyzetét − viszonylag könnyen megnyerte bemutatkozó mérkőzését. 2–1

ONLINE KÖZVETÍTÉS ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik