A Porto kupagyőzelemre tör

CSURKA GERGELY, IZSÁNYI SZABOLCS, MONCZ ATTILA, SOMOGYI ZSOLTCSURKA GERGELY, IZSÁNYI SZABOLCS, MONCZ ATTILA, SOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2002.12.13. 21:10
Címkék
Franciaország a legnagyobb vesztese az idei utolsó európai kupanapnak: öt csapatából mindössze egy élte túl az UEFA-kupa harmadik körét, az is csak bravúrral. Három képviselőjükből egyet veszítettek el a németek és a görögök, míg kettőt az angolok és a spanyolok. Jól ment viszont a portugáloknak, náluk kettőből kettő a mérleg, de a tizenhat között találni skót, lengyel és cseh gárdát is. A legesélyesebbnek  a fogadóirodák szerint is  az egyetlen angol, illetve olasz együttes, a Liverpool és a Lazio számít.
Mindkét mérkôzésen Michael Owen (balra) szerezte a Liverpool gyôztes gólját a Vitesse elleni UEFA-kupa-párharc során
Mindkét mérkôzésen Michael Owen (balra) szerezte a Liverpool gyôztes gólját a Vitesse elleni UEFA-kupa-párharc során
Mindkét mérkôzésen Michael Owen (balra) szerezte a Liverpool gyôztes gólját a Vitesse elleni UEFA-kupa-párharc során
Mindkét mérkôzésen Michael Owen (balra) szerezte a Liverpool gyôztes gólját a Vitesse elleni UEFA-kupa-párharc során
Mindkét mérkôzésen Michael Owen (balra) szerezte a Liverpool gyôztes gólját a Vitesse elleni UEFA-kupa-párharc során
Mindkét mérkôzésen Michael Owen (balra) szerezte a Liverpool gyôztes gólját a Vitesse elleni UEFA-kupa-párharc során
Döntetlennel ért véget a kétfrontos görög–cseh párharc: a Panathinaikosz hatalmas csatában búcsúztatta a Liberecet, ugyanakkor a Slavia csúnyán elbánt a PAOK-kal. Athénben Fisszasz már a 2. percben bekotort egy lecsorgó labdát, s végül ez a gól juttatta tovább a két héttel korábban 2–2-ig jutó Panát. Igaz, a hellének trénere, Sergio Markarían elismerte: "Iszonyú nehéz dolgunk volt, az ellenfél nem hagyott bennünket kibontakozni. Hihetetlen nyomás alatt tartottak minket, rendkívül fegyelmezetten játszottak, azaz legyőzésük hatalmas fegyvertény.”
A másik párharcban viszont a csehek kerekedtek felül: a Slavia elég hamar rést talált a fagyos időben igen idegenül mozgó szalonikiek hadállásain, és az utolsó négy percben elért Kuka-duplával kiütésessé tette győzelmét. Hogy 1–0-nál Okkasz lövése átjutott Cerny kapus lábai között, Petrous azonban a vonalról tisztázott, arra néhány napon belül már senki sem fog emlékezni… "A félidők elején elért gyors gólok megtették a hatásukat, ellenfelünk kinyílt, a mi gyorsaságunk pedig érvényesült a nagyobb területen” – értékelt Miroslav Beránek.
A Ferencvárost búcsúztató stuttgarti gárda egy, a futballtörténeti könyvekben a sorok közé dugandó meccsen fejelte meg az FC Bruges ellen elért idegenbeli sikerét. A belgáknak nem igazán volt esélyük a fordításra, miközben a németek úgy is nyerni tudtak, hogy Meira a 72. percben a lécre bombázott egy tizenegyest – a 93. percben ugyanis Hleb végül csak a hálóba tuszkolta a labdát. "E találkozó után legfeljebb az emelhető ki, hogy fiataljaink megalkuvás nélkül küzdöttek. Egyébként szörnyű meccsen arattunk szerencsés győzelmet” – közölte Felix Magath, a stuttgarti főnök.
A gallverők meglepően széles társaságában a Porto már lefoglalta helyét, miután háromfás fórt szerzett a Lens ellen. Bár Song a 28. percben egyet faragott a különbségből, ennél tovább nem jutott, a vendégek ugyanis lenyűgöző magabiztossággal dugdosták a labdát a második félidőben. Edzőjük, José Mourinho üzent is a többi érdekeltnek: "Azt hiszem, ez a csapat simán megnyerheti a kupát. Feszülünk az önbizalomtól, ma is sokkal jobbak voltunk, nem érdemeltünk vereséget.”
UEFA-kupa
3. forduló, visszavágók: Lens (francia)–FC Porto (portugál) 1–0 (Song 28.), továbbjutott: az FC Porto, 3–1-gyel; Boavista (portugál)–PSG (francia) 1–0 (Elpidio Silva 55. – 11-esbôl), tj: a Boavista, 2–2-vel, idegenben lôtt góllal; Panathinaikosz (görög)–Liberec (cseh) 1–0, tj: a Panathinaikosz, 3–2-vel; Auxerre (francia)–Betis (spanyol) 2–0, tj: az Auxerre, 2–1-gyel; Maccabi Haifa (izraeli)–AEK Athén (görög) 1–4, tj: az AEK, 8–1-gyel; Slavia (cseh)–PAOK (görög) 4–0, tj: a Slavia, 4–1-gyel; VfB Stuttgart (német)–FC Bruges (belga) 1–0, tj: a Stuttgart, 3–1-gyel; Anderlecht (belga)–Bordeaux (francia) 2–2, tj: az Anderlecht, 4–2-vel; Liverpool (angol)–Vitesse (holland) 1–0, tj: a Liverpool, 2–0-val; Leeds (angol)–Málaga (spanyol) 1–2, tj: a Málaga, 2–1-gyel; Celta Vigo (spanyol)–Celtic (skót) 2–1, tj: a Celtic, 2–2-vel, idegenben lôtt góllal; Lazio (olasz)–Sturm (osztrák) 0–1, tj: a Lazio, 3–2-vel; Lyon (francia)–Denizlispor (török) 0–1, tj: a Denizlispor, 1–0-val; Dinamo Kijev (ukrán)–Besiktas (török) 0–0, tj: a Besiktas, 3–1-gyel; Fulham (angol)–Hertha BSC (német) 0–0, tj: a Hertha BSC, 2–1-gyel; Schalke (német)–Wisla Kraków (lengyel) 1–4, tj: a Wisla, 5–2-vel
A nyolcaddöntô (február 20., 27.) párosítása. 1. párharc: Slavia–Besiktas; 2. párharc: Hertha BSC–Boavista; 3. párharc: Málaga–AEK; 4. párharc: Lazio–Wisla Kraków; 5. párharc: Anderlecht–Panathinaikosz; 6. párharc: Celtic–VfB Stuttgart; 7. párharc: FC Porto–Denizli; 8. párharc: Auxerre–Liverpool. A negyeddöntô (március 13., 20.) párosítása: a 3. párharc gyôztese–a 2. párharc gyôztese, az 1. párharc gyôztese–a 4. párharc gyôztese, a 6. párharc gyôztese–a 8. párharc gyôztese, a 7. párharc gyôztese–az 5. párharc gyôztese
A másik francia–portugál duellum is a déliek sikerével zárult, minthogy a Boavista belőtte azt a bizonyos egy gólt, amely továbbjutást ért a PSG ellen. Elpidio Silva volt az, aki elcsente a labdát a párizsiak kapusától, Létizitől, majd a kapus szabálytalanságáért megítélt tizenegyest értékesítette az 56. percben – ezek után minimum kétséges, hogy a vendégek edzője, Luis Fernandez jelenlegi állásában ünnepli az újévet. "Az első félidőben uraltuk a játékot, aztán jött a tizenegyes, amely után a Boavista nagyon jól védekezett. A továbbjutás mindazonáltal nem most, hanem Párizsban úszott el, hiszen az első meccset két-három góllal kellett volna megnyernünk” – mondta a bajnokságban is rosszul szereplő párizsi egylet edzője.
Angliát már csak a Liverpool képviseli az UEFA-kupában, az a Liverpool, amely jó esetben brit derbi részese lehet a negyeddöntőben. A pénteki sorsolás értelmében a "vörösöknek” ehhez a franciák egyetlen reménységét, az Auxerre-t, a skót Celticnek pedig a VfB Stuttgartot kell kiejteni a következő fordulóban.
Gérard Houllier, a Vitesse-t legyőző Liverpool francia menedzsere örül a következő forduló kihívásának – árulta el Rick Parry klubelnök a sorsolás után. "Beszéltem Gérard-ral, aki máris nagyon izgatott az Auxerre elleni csata miatt. Nagyon fiatal és nagyon jó a francia alakulat, de annak ellenére, hogy ismerjük, nem mehetünk biztosra”– mondta Parry, aki már a Celtic elleni mérkőzésekről álmodik. "Álompárosítás ez, csak éppen jobban szerettem volna, ha egy kicsit később hozza össze a sors – morfondírozott Guy Roux, az Auxerre veterán edzője. – Semmi kétség, a legerősebb és a legszebb múltú ellenfelet kaptuk. Arról nem is beszélve, hogy Gérard olyan, mintha a féltestvérem lenne, hisz nem is olyan régen még együtt lábadoztunk a szívműtéteink után Korzikán. Örülök, hogy mindketten felépültünk, és a pályán találkozhatunk. Annyit ígérhetek, hogy nem adjuk fel előre a harcot.”
Martin O’Neill bravúrosan, idegenben szerzett góllal továbbjutó skót csapatára a Stuttgart vár majd. Glasgow-ban nagy az öröm, hiszen a Celtic először jutott tovább spanyol csapattal szemben európai kupasorozatban, és nagy a várakozás, amelyről Joos Valgaeren, a csapat belga védőjének szavai árulkodnak. "Hatalmas csatát vívnánk a Liverpoollal, igaz, addig még sok a teendőnk. Most sokáig a bajnokságra kell figyelnünk, aztán februárban már beszélhetünk a Stuttgartról is”– mondta a hátvéd.
A Stuttgarthoz hasonlóan az Intertotó-kupából indult a Fulham is, amely most a Hertha ellen elbukott – a londoniak szerint elsősorban Király Gábor miatt. Honfitársunkról az angol média és Jean Tigana is ódákat zengett, a BBC szerint egyértelműen ő volt a párharc sztárja. "Király fantasztikusan védett, ami az első meccs után tulajdonképpen nem is lepett meg, hiszen már akkor óriási bravúrokat mutatott be” – fogalmazott Tigana, aki szerint hasznos volt csapata számára az idei európai kaland.
A Leeds a Ligakupa után az UEFA-kupából is kiesett, a siralmas idényt teljesítő gárda ráadásul csak a 16. a Premiershipben. A csapat november 14-én 4–1-re győzött a Hapoel Tel-Aviv ellen Firenzében, azóta kikapott négy bajnokin és most 2–1-es összesítéssel alulmaradt a Málagával szemben. A Leeds gondjait tetézi, hogy a kétéves kényszerszünet után visszatérő Michael Bridges újra súlyosan megsérült, és hogy Lee Bowyer büntetésre számíthat az után, hogy a csütörtöki visszavágón megrugdosta és megtaposta Gerardót (amiért csak sárga lappal büntette őt Busacca játékvezető). Terry Venables menedzser a mérkőzés után azt mondta, a spanyol színészkedett, de az angol középpályás bevallotta, hogy ellenfele arcába lépett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik