Blatter mennybe ment

CS. G.CS. G.
Vágólapra másolva!
2002.12.04. 21:43
Címkék
Blatternek, a FIFA elnökének nem kell aggódnia, újabb fórumon találták ártatlannak
Blatternek, a FIFA elnökének nem kell aggódnia, újabb fórumon találták ártatlannak
Blatternek, a FIFA elnökének nem kell aggódnia, újabb fórumon találták ártatlannak
Blatternek, a FIFA elnökének nem kell aggódnia, újabb fórumon találták ártatlannak
Blatternek, a FIFA elnökének nem kell aggódnia, újabb fórumon találták ártatlannak
Blatternek, a FIFA elnökének nem kell aggódnia, újabb fórumon találták ártatlannak
Hovatovább szárnyakat növeszthet és az angyalok karába kérheti felvételét Sepp Blatter, a FIFA elnöke. Ahhoz képest, hogy az idén tavasszal úgy festett, a legváltozatosabb vádakkal illetett svájcit félresöprik a világbajnokságot megelőző május 30-i választáson, ott döntő fölénnyel újabb négyéves megbízatást kapott. Most pedig pont került arra az ügyre is, amely akár alááshatta volna a voksolók döntését: szerdán határozott ugyanis az illetékes svájci ügyészség a Blatter ellen tett büntetőfeljelentésről.
Mint ismert, március-április folyamán jóformán csak a zürichi székház takarítónői nem fordultak az elnök ellen, egyébként szinte hibátlan egységfront szerveződött vele szemben házon belül. A FIFA legfőbb operatív testületének számító végrehajtó bizottság tizenegy tagja írta alá azt a feljelentést – köztük a négy legnagyobb kontinentális föderáció, az európai, az afrikai, a CONCACAF-zóna és az ázsiai szövetség elnöke –, amely Blatter állítólagos financiális üzelmeit volt hivatott leleplezni. Megjegyzendő, a nemzetközi sportéletben példátlan, hogy a büntetőfeljelentés alapját képező 300 oldalas dokumentumot az elnök alkalmazásában álló főtitkár, a szintén helvét Michel Zen-Ruffinen készítette… Az abban álló adatok egyébként elég randa képet festettek Blatter regnálásáról: miközben az elnök hátországának számító gazdasági bizottság 154 millió dolláros pluszt mutatott ki a kasszában, addig az ellenoldal mínusz 536 millióról számolt be. Emögött a FIFA gazdálkodását alapjaiban megrengető partnercsődök álltak, elvégre a tévéjogok értékesítésével megbízott médiacégek – Kirch, ISL – szép sorban tönkrementek.
Úgy festett tehát, Blattert csupán remek háttérpolitizálása mentette meg a kongresszuson – most azonban kiderült, a feljelentők futottak lesre. Az elfogultsággal igazán nem vádolható zürichi főügyész ugyanis egy nyilatkozatban elmondta: "A feljelentők olyan vádakkal illették Blattert, amelyeket ők maguk véltek igazolni. Nyomozásunk alapján kijelenthető, nem csupán a vádak bizonyultak alaptalannak, de az adott körülmények között súrolják a hamis vád bűntettének fogalmát.”
Blatter ezek után persze rögvest nyeregbe vágta magát: "Ama tény, hogy a nyomozás lezárult, egyszersmind igazolja mindazokat, akik megbíztak a személyemben a május harmincadikai kongresszuson. Ôszintén remélem, hogy mind a futball, mind a játékot szeretők és szolgálók érdekében soha többé nem szerveződik ilyen kampány. Igaztalan volt az emögött állók eljárása, amely a rágalmazásra és alaptalan panaszokra épített. Egy mocskos játszmának vetett most véget az ügyészség, mely játszma kimondhatatlan kárt okozott a labdarúgás imázsának, a labdarúgást irányító szervezetnek, s nem utolsósorban az elnökének. Mindazonáltal úgy döntöttem, nem kívánok semmiféle kompenzációt, sem jogit, sem anyagit. Inkább elfogadom az ügyészség javaslatát, hogy a FIFA, amelynek tagjai tették a feljelentést, és amely végül mégis tisztázódott az ügyben, e frivol vizsgálat költségeit ne a joghatóságnak utalja át, inkább a zürichi kanton egyik jótékony szervezetének ajánlja fel.”
Ahogy mondani szokták, minden jó, ha a vége jó, Blatter tiszta, akár a ma született bárány, Zen-Ruffinenék meg szégyellhetik magukat. Az egyszeri halandó oldalát már csak egyvalami miatt furdalja a kíváncsiság: miképpen lehet ugyanabból a főkönyvből egyszer plusz 154, egyszer pedig mínusz 536 milliót kiolvasni. Persze, ha valaki Közép-Európában látta meg a napvilágot, alighanem tudja: 172 milliárd forintnyi fantomtételek ürügyén általában felesleges kérdezősködni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik