Boniek elolvadt a tűzben

CS. G.CS. G.
Vágólapra másolva!
2002.12.03. 22:20
Címkék
Mélyebb nyomot hagyott futballistaként a lengyel futball történetében Zbigniew Boniek  szövetségi kapitányi regnálása átlapozható bekezdéssé szelídül a jövendő históriás könyveiben. Az egykori legendás játékos ugyanis kedden röpke hat hónapos edzősködés után leköszönt a válogatott éléről.
Zbigniew Boniek kapitány képtelen volt tovább tűrni az ôt érintô bírálatokat
Zbigniew Boniek kapitány képtelen volt tovább tűrni az ôt érintô bírálatokat
Zbigniew Boniek kapitány képtelen volt tovább tűrni az ôt érintô bírálatokat
Zbigniew Boniek kapitány képtelen volt tovább tűrni az ôt érintô bírálatokat
Zbigniew Boniek kapitány képtelen volt tovább tűrni az ôt érintô bírálatokat
Zbigniew Boniek kapitány képtelen volt tovább tűrni az ôt érintô bírálatokat
Ez mondjuk keveseket lepett meg az országban, minthogy a világbajnoki kudarcot követően a Jerzy Engel helyét átvevő, a csapat átalakításának túlzott vehemenciával nekifogó tréner a nem túl fényes eredmények okán a média és a szurkolók állandó céltáblájává vált. Az öt meccs mérlege – két győzelem, egy döntetlen, két vereség – önmagában nem tragikus, csakhogy ebbe "beleszorult” egy, a lettek ellen hazai pályán elveszített Eb-selejtező, amely után valóságos össztűz zúdult Boniekre. Már a játékosok is kritizálták, a legfájdalmasabb döfést az egyik legjobb, a Schalkéban szereplő Tomasz Hajto vitte be, aki nemrég bejelentette, nem kíván a válogatottban szerepelni, minthogy Boniekkel képtelenség kijönni.
"Néhány napig gondolkoztam a döntésen, s arra jutottam, hogy akkor cselekszem helyesen, ha távozom – közölte a 46 esztendős szakember. – Kommentálni nem kívánom az elhatározásomat, csupán szeretném megköszönni a szövetség és a játékosok támogatását, azt, hogy ilyen elszántan harcoltak a nemzeti színekben. Az utódomnak pedig a lehető legjobbakat kívánom.”
Gellei: Foglalkozzunk inkább magunkkal!

Minthogy következô Eb-selejtezônket éppen a lengyelekkel vívjuk Varsóban (március 29-én), kíváncsiak voltunk Gellei Imre szövetségi kapitány véleményére is: „Nekünk elsôsorban a saját csapatunkkal kell foglalkoznunk, mert biztosak lehetünk abban, hogy – függetlenül a kapitány személyétôl – mindkét csapat számára rendkívül fontos lesz ez a mérkôzés. A lengyeleknek nagyon jó a játékosállományuk, azaz rendkívül nehéz dolgunk lesz, ha gyôzni akarunk otthonukban.”
Egyelőre eddigi segítőjét, a kölni főiskolán végzett Stefan Majewskit bízták meg a kapitányi teendők ellátásával. Kérdés, hogy az egykori remek védőjátékos hajlandó-e folytatni exfőnöke csapatépítési politikáját, amely a drasztikus fiatalítást helyezte előtérbe. Mindenesetre a lengyel futball kritikus pillanataiban rendre valami "parádésat” nyilatkozó Jan Tomaszewski most sem okozott csalódást az őt megszólaltató sajtóorgánumoknak. "Már kinevezésekor hangsúlyoztam: kiváló labdarúgó volt, napjainkban a remek menedzserek közé tartozik, szövetségi kapitánynak azonban nem alkalmas – szögezte le a hetvenes évek kapusfenoménja. – Már ez a döntése sem volt jó: sokkal hamarabb kellett volna lemondania. Egyértelmű, hogy megint Jerzy Engelt kell felkérni, aki ismeri a csapatot, és jó eséllyel Eb-döntőbe vezetné az együttest. Ha nem vállalja, akkor csakis Henryk Kasperczak jöhet szóba.”
Utóbbi a Wisla Kraków vezetőedzője – ám hogy végül ő, vagy valaki más kapja-e meg a posztot, a szövetség szóvivőjének tájékoztatása szerint december 20-án dől el. Michal Koceaba bejelentette: "A döntés azután születik meg, hogy az elnök találkozott az edzőbizottsággal és az elnökséggel.”
Tomaszewski szerint persze az is kérdéses, Michal Listkiewicz joggal határozhat-e ez ügyben: "Zbigniew kinevezésekor azt mondta, az esetleges kudarc az ő sikertelenségét is jelenti majd. Remélem, az elnök úr még emlékszik erre a kijelentésére…”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik