TRIATLON-Bemelegítés az aquathlon-vb

G. R.G. R.
Vágólapra másolva!
2002.11.01. 20:28
Címkék
Bár a sportág világbajnokságára csak egy hét múlva kerül sor a mexikói Cancúnban, a legjobb triatlonisták már november 3-án, vasárnap a habokba vetik magukat. Lassan hagyománynyá válik ugyanis, hogy az aquathlon-világbajnoksággal kezdődik a program. A magyar csapat tagjai is részt vesznek a 2.5 kilométer futásból, 1 kilométer úszásból, majd újabb 2.5 kilométer futásból álló viadalon, a felnőtteknél a kaposvári Buda-Cash Team legjobbjai  Kuttor Csaba és Ágoston Szabolcs  képviselik a magyar színeket, rajtuk kívül az utánpótlás kategóriákban ifj. Domsits Károly, Czérna Rita, Pocsai Balázs, Rendes Csaba, Gergelics Dóra, Kovács Dávid, Lipták Tamás, Nógrádi Tamás és Bajai Péter is lehetőséget kap vasárnap.
A Nemzetközi Triatlonszövetség november 8-án, pénteken tartja meg kongresszusát, amelyen a magyar szövetséget dr. Márkus Gábor, Z.-né Verrasztó Gabriella és Czencz Péter képviseli majd, de jelen lesz az európai szövetség főtitkára, Márkus Gergely is, akárcsak Győr város képviselői – a Duna-parti város ugyanis pályázik a 2005-ös világbajnokságra!November 9-én a juniorok sprint távú versenyein Nógrádi Tamás, Esküdt Roland, Pocsai Balázs, Kovács Dávid, Rendes Csaba, Gergelics Dóra, Czérna Rita és Gyenesei Judit, míg az U23-asok olimpiai távú futamain Lipták Tamás, Kis Gyula, Bajai Péter, Kaldau Szabolcs, Bíró Zsolt, Góg Anikó és Hubai Tímea áll rajthoz. A felnőttek november 10-én, vasárnap küzdenek meg az érmekért, közöttük csak két magyar indul, a már említett Kuttor Csaba és Ágoston Szabolcs.A nemzetközi szövetség egyébként különös szigorítást rendelt el a vb idejére: saját biztonságuk – no és a példamutatás – érdekében figyelmeztetés nélkül kizárja a versenyből azokat a triatlonistákat, akik Cancúnban az edzések során fejvédő viselése nélkül kerékpároznak. Példás intézkedés…Elhunyt Szabó János, az egyik legsikeresebb szekszárdi versenyző

Döbbenetes hír érkezett Pécsről: szerdán 23 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Szabó János, az elmúlt évtized legsikeresebb szekszárdi triatlonistája. Szabó János kilencévesen előbb úszni kezdett a szekszárdi Vízmű SE színeiben, de miután nem voltak kiugró eredményei, ezért bátyja, későbbi edzője, dr. Szabó Péter irányításával belekóstolt a triatlonsportba. Az első kiugró eredményét az 1995-ös duatlon magyar bajnokságon érte el, ahol az ifjúságiak között második lett. Sikerével mindjárt bekerült az Európa-bajnokságon induló magyar válogatottba, s a veszprémi kontinensviadalon csapatban aranyérmet szerzett, egyéniben pedig negyedik lett. Még ugyanebben az esztendőben Mexikóban ifjúsági triatlon-világbajnoki címet szerzett csapatban, egyéniben pedig a 9. helyen zárt. Szabó János sikersztorija 1996-ban juniorként folytatódott: a Dynamic TC Szekszárd sportolója a clevelandi triatlon-világbajnokságon csapatban ismét aranyérmet szerzett, egyéniben pedig nyolcadikként zárt. A szombathelyi junior Eb-n kilencedik, a sprint távú országos bajnokságon első, míg a felnőttek között harmadik lett. Az új sportág, a quadratlon kontinensversenyén ezüstérmet szerzett a juniorok mezőnyében, Magyarországon viszont nem talált legyőzőre. Sőt egy évvel később már az Európa-bajnokságon sem: aranyérmes lett az úszásból, kajakozásból, kerékpározásból és futásból álló négytusában. Az 1998-as esztendőben legjobb magyarként a 12. helyen végzett a svájci olimpiai távú triatlon-világbajnokságon, az ausztriai Eb-n pedig egyéniben a 11., csapatban a hetedik lett. A Magyar Triatlonszövetség 1998-ban és 1999-ben is a legjobb juniorkorú sportolónak választotta, ezt meghálálva Szabó Montrealban egy világbajnoki hetedik hellyel búcsúzott a korosztálytól. Egyetemi tanulmányai – Pécsett fogorvosnak tanult – miatt felnőtt versenyzőként már nem tudott annyi időt szentelni kedvenc sportágának, amivel a legjobbak között maradhatott volna, ám továbbra is indult, s általában az élmezőnyben végzett a honi ranglistaversenyeken. Módos Ernőtől, a klub elnökétől kapott információ szerint az egykori válogatott versenyző Pécsett barátaival teniszezett, amikor hirtelen rosszul lett. A kiérkező mentősök az életét már nem tudták megmenteni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik