A Monaco felnégyelte az ellent

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2002.08.04. 23:13
Címkék
Jerome Rothen (balra) egykori troyes-i társai ellen megmutatta, miért is szerzôdtették ôt örömmel a monacóiak tavasszal
Jerome Rothen (balra) egykori troyes-i társai ellen megmutatta, miért is szerzôdtették ôt örömmel a monacóiak tavasszal
Jerome Rothen (balra) egykori troyes-i társai ellen megmutatta, miért is szerzôdtették ôt örömmel a monacóiak tavasszal
Jerome Rothen (balra) egykori troyes-i társai ellen megmutatta, miért is szerzôdtették ôt örömmel a monacóiak tavasszal
Jerome Rothen (balra) egykori troyes-i társai ellen megmutatta, miért is szerzôdtették ôt örömmel a monacóiak tavasszal
Jerome Rothen (balra) egykori troyes-i társai ellen megmutatta, miért is szerzôdtették ôt örömmel a monacóiak tavasszal
Franciaország legutóbbi négy bajnoka közül három nagyszerűen kezdte az idényt, és nem sok hiányzott ahhoz, hogy a negyedik is ünnepeljen. Mert miközben a 2000-es bajnok Monaco, a Bordeaux (1999) és a Nantes (2001) egymással versengve lőtte-fejelte a gólokat szerencsétlen vendéglátójának, addig éppen a címvédő, a Lyon bukta el a maga végjátékát, és kénytelen volt beérni egy ponttal Guingampban. A szombaton késő este befejezett első forduló egyértelműen a vendégcsapatoké volt, közülük mindössze kettő kapott ki (egyikük a legutóbbi bronzérmes, az Auxerre volt), és tízen együttesen kétszer annyi gólt szereztek, mint a házigazdák (16–8).
A legtöbb gól a bajnokságot pénteken késő este megnyitó Guingamp–Lyon mérkőzésen esett. Juninho Pernambucano már a 3. percben meglepte a hazai kapust egy jól helyezett távoli lövéssel, és bár a Guingamp egyenlített, Chanelet fejesével és a kapust is kicselező Sonny Anderson pöccintésével a Lyon megnyugtató előnnyel várta a hajrát. Talán túlságosan is megnyugtatóval, így fordulhatott elő, hogy a csereként beállt Drogba előbb kibirkózta Bardonnak a szépítő gólt, majd a 94. percben bebirkózta a saját magáét, amely már egyenlítést ért. "Enyhe kifejezés, hogy felzaklattak, és csalódást okoztak a látottak – mérgelődött Paul Le Guen, aki ezen a mérkőzésen mutatkozott be a Lyon kispadján. – Három–egynél azért cseréltem be Diarrát, hogy stabilizáljuk a középpályát, erre pont az ellenkezője történt. Csak az vigasztal, hogy a Guingamp minden vetélytársunknak sok bosszúságot fog okozni.” Bertrand Marchand, a bretonok szintén debütáns edzője lelkesen bólogatott: "Bizony, leendő vendégeink közül senki sem számíthat kíméletre.”

Ligue 1
1. forduló: Guingamp–Lyon 3–3 (Carnot 24., Bardon 89., Drogba 94., ill. Juninho Pernambucano 3., Chanelet 38., S. Anderson 51.), Marseille–Nantes 0–2 (Yepes 62., Berson 93.), Bastia–Lens 1–1 (Essien 61., ill. Sibierski 75. – 11-esbôl), Lille–Bordeaux 0–3 (Pauleta 24., Szmertyin 56., E. Costa 58.), Montpellier–Rennes 1–0 (F. Silvestre 89. – 11-esbôl), Nice–Le Havre 1–2 (K. Diawara 65., ill. Ciechelski 8., Fauconnier 82.), Paris Saint-Germain–Auxerre 1–0 (Aloisio 51. – 11-esbôl), Sedan–Sochaux 0–0, Strasbourg–Ajaccio 1–1 (Robin 7. – öngól, ill. Collin 29.), Troyes–Monaco 0–4 (Nonda 40., 65., Giuly 42., Gallardo 87.)

A következô forduló mérkôzéseit augusztus 9-én és 10-én rendezik.
Ha már a kíméletlenségnél tartunk, legjobb, ha Troyes felé vesszük az irányt. Jérome Rothen, a francia futball egyik nagy ígérete tavaly ilyenkor még a troyes-i csapatban villogott, most viszont már a Monaco piros-fehér mezében adott két gólpasszt Shabani Nondának. A Burundiban született csatáron kívül Ludovic Giuly és Marcelo Gallardo is betalált (utóbbi szabadrúgásból), így a tavaly hazai vereséggel debütáló monacói edző, Didier Deschamps joggal volt elégedett: "A legutóbbi idényben nagyon sokat szenvedtünk, hogy mindig megtaláljuk a helyes megoldást, úgy látszik, meglesz a munka eredménye.” Dédé egyébként nem küldte pályára tavalyi haragosát, a milánói kölcsönjátékról visszatért Marco Simonét.
A Troyes-hoz hasonlóan rosszul járt a nyáron jelentősen meggyengült Lille, amelyhez a Bordeaux látogatott. Természetesen Pauleta, a legutóbbi idény társgólkirálya szerezte a gironde-iak első találatát – a portugál nagyszerű fejessel vette be Wimbée kapuját. A nemzetközi gólgyártást az orosz Szmertyin és a brazil Eduardo Costa lábbal folytatta, és Pauleta szintén lábbal fejezhette volna be, de lezserül elvégzett büntetőjét a hazai kapus kivédte. A portugál kapufás lövéssel zárta első bevetését. "Nem szégyelltünk óvatoskodni az első félidőben, hiszen tudtuk, hogy csak idő kérdése, és lesznek lehetőségeink nekünk is. Bátorító a kezdés, de még nagyon hosszú az idény” – nyilatkozta Elie Baup, a Bordeaux edzője, akinek csapatán nem látszott a tréner által a nyáron sokat emlegetett egyensúlytalanság.
A Nantes sem siette el a dolgokat, a ,,kanárik” megvárták, amíg a Marseille ellövi egyébként sem sok puskaporát. A marseille-i Vélodrome betiltása miatt Lyonban, alig ötezer néző előtt lejátszott találkozó második félidejében a kolumbiai Yepes fejjel, Bréchet pedig a feleslegesen kifutó Runje kapust kicselezve, lábbal köszönt be. "Én voltam a legjobban meglepve, hogy milyen óvatosan, visszahúzódva kezdtek a fiúk. Abban viszont biztos voltam, hogy előbb-utóbb kitörünk, hiszen éreztem, nálunk a börtönünk kulcsa” – képesítette a történteket Angel Marcos, a Nantes edzője. "Profik módjára játszottak futballistáim, de természetesen csalódott vagyok az eredmény miatt. Még nagyon messze járunk attól, hogy megvalósítsuk a terveinket” – mondta a "hazai” vereség után Alain Perrin, az OM új edzője.
Párizsban kiegyensúlyozott csatát vívott egymással a PSG és az Auxerre, helyzetek mindkét oldalon adódtak, de gól egyikből sem született. A döntést egy némi jóindulattal megadott tizenegyes hozta meg, amelyet a még pihenő Ronaldinho távollétében egy másik párizsi brazil, Aloisio értékesített. "Amióta egyszer felkérést kaptam, hogy legyek a mennyország válogatottjának szövetségi kapitánya, azóta már nem izgatom magam vitatható tizenegyesek és túl szigorúan kiosztott piros lapok miatt” – jegyezte meg kissé keserűen Guy Roux, az Auxerre edzője, utalva tavaly téli rosszullétére és pánikszerű szívműtétére. "Nagyon sportszerű volt a légkör, a lelátóról nem is láttam túl jól az esetet, és pláne nem én leszek az, aki elkezdi szidni a játékvezetőket” – tért ki a büntető véleményezése elől Luis Fernandez, a PSG edzője, akinek egy hónap még hátravan féléves eltiltásából, amelyet a bíró túl heves kritizálásáért kapott…
Egyébként a nyitány másik hazai győzelme is egy büntetőnek köszönhető, méghozzá egy minden szempontból jogos büntetőnek, hiszen a rennes-i Reveillére mindkét kezével érintette a labdát a tizenhatoson belül. Az utolsó pillanatokban megadott montpellier-i büntetőt Franck Silvestre értékesítette.
Röviden a többi mérkőzésről: piros lappal zárta első fellépését új csapatában a volt válogatott Florian Maurice (no meg a vele lökdösődésbe keveredő, szintén debütáns lensi Faye), ám a Bastiának így is jutott egy pont a legutóbbi ezüstérmes ellenében; az idény első gól nélküli mérkőzéséről a Sedan és a Sochaux gondoskodott; az újoncok közül egyedül a Le Havre tudott nyerni, miután kétszer is vezetést szerzett Nice-ben, és másodszor – immár emberhátrányban – meg is tudta őrizni minimális előnyét; akárcsak Nizzában, Strasbourgban is két újonc nézett farkasszemet egymással, és bár az élvonalba 29 év után visszatérő Ajaccio öngóllal kezdett, egy távoli lövéssel – amelyet csúnyán elnézett a sérült Chilavertet helyettesítő Vincent Fernandez – egy pontot hazavitt Korzikára; ez utóbbi mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a vendégcsapatban nem jutott játéklehetőséghez a Dunaferrből érkezett Sowunmi Thomas.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik