Waltner bajnok is lehet

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.07.25. 21:48
Címkék
Az Apertura csapatai
(zárójelben a clausurabeli helyezés)

Arsenal (újonc), Banfield (5), Boca Juniors (3), Chacarita Juniors (14), Colón (12), Estudiantes La Plata (8), Gimnasia la Plata (2), Huracán (4), Independiente (20), Lanús (10), Newell’s Old Boys (7), Nueva Chicago (13), Olimpo de Bahía Blanca (újonc), Racing Club (6), River Plate (1), Rosario Central (16), San Lorenzo (11), Talleres (19), Unión (15), Vélez Sársfield (9)
Az Apertura csapatai
(zárójelben a clausurabeli helyezés)

Arsenal (újonc), Banfield (5), Boca Juniors (3), Chacarita Juniors (14), Colón (12), Estudiantes La Plata (8), Gimnasia la Plata (2), Huracán (4), Independiente (20), Lanús (10), Newell’s Old Boys (7), Nueva Chicago (13), Olimpo de Bahía Blanca (újonc), Racing Club (6), River Plate (1), Rosario Central (16), San Lorenzo (11), Talleres (19), Unión (15), Vélez Sársfield (9)
Bár Argentína hatalmas pofont
kapott a világbajnokságon, hiszen a favoritnak tartott Albiceleste még a csoportmérkőzéseket sem élte túl, az argentin labdarúgó-
társadalom mégis nagyon hamar túltette magát a csúfos kudarcon. Az ok: az országban a többség
jelenleg a túlélésért küzd, beleértve a klubokat is, így a válogatott gondjai gyorsan lekerültek
a napirendről. A rettentően eladósodott egyesületek helyzete
azonban nem egyforma, mivel
a gazdasági válságban is megmaradtak a különbségek az úgynevezett nagy- illetve kiscsapatok
között. A nagyok tovább tudnak költekezni, míg a kicsik ugyanezt már nem tudják megtenni.
Az egészben csak az a furcsa, hogy amíg a nagyok adósságállománya folyamatosan növekszik, addig a kicsik megpróbálják
visszafizetni a felvett hiteleket. Igaz, nem is tehetnek mást, mivel ha nem fizetnek, akkor azonnal felszámolják őket. A nagyok azonban mindig találnak maguknak
befektetőket, illetve szponzorokat.

Argentína tehát két részre szakadt. Ez a tény tökéletesen érzékelhető volt a pénteken rajtoló 102. hivatásos bajnoki szezon előtt. (Pénteken a Rosario Central–San Lorenzo mérkőzéssel rajtol az Apertura.) A nagyok rendre kiköltekezték magukat, a kicsik viszont majdnem megszakadtak, hogy erősíthessenek. Ez a kontraszt egyúttal meghatározta az Apertura erőviszonyait, azaz nagyon nehéz elképzelni, hogy ne egy nagycsapat legyen ismét a bajnok. Az sem kizárt tehát, hogy a váratlanul Argentínába igazolt egykori zalaegerszegi támadó, Waltner Róbert esetleg bajnok legyen a négyszeres Libertadores-kupa-győztes és kétszeres Világkupa-nyertes Boca Juniorsszal!
Azzal a Boca Juniorsszal, amely annak ellenére költekezett, hogy csaknem 30 millió dolláros adósságállománnyal rendelkezik. "Mindenképpen be kellett vásárolnunk. A Boca Juniors egy éve nem nyert semmit. Ez tarthatatlan!” – mondta a Boca mindenható elnöke, Mauricio Macrí. A klub első embere az összes ászát – Serna, Riquelme, Traverso, Barijho, Martínez, Marchant, Arcé – eladta, az értük kapott összegből pedig megszerezte Cascinit, Ibarrát, Gonzálezt, Sosát, Donnetet, Crosát és nem utolsósorban honfitársunkat, Waltner Róbertet. Oscar Tabárez vezetőedző pedig nagyon elégedett az új szerzeményekkel: "Bár Martín Palermót, Romáriót, Iván Zamoranót, Richard Moralest, José Cardozót és Sebastián Abreut sem sikerült szerződtetnünk, mégis úgy vélem, hogy jelenleg a Boca játékosállománya a legerősebb az argentin bajnokságban.”
Természetesen a Bocának nem lesz könnyű begyűjtenie a huszadik bajnoki aranyát, még akkor sem, ha az arany-kékek legnagyobb riválisa, a River Plate sokkal kevesebb új játékost igazolt eltávozott sztárjai helyére. A "milliomosoktól” elment Ortega, Husain, Romero, Ledesma, Esnaider, Cambiasso és Sarabia, a legutóbbi bajnokság aranyérmesének alapcsapatából csak két kiválóság maradt meg: Andrés D’Alessandróról és Fernando Cavenaghiról van szó, akiket a klub nem engedett el a Juventushoz. A River, ahová Buljubasich és a kolumbiai Gersson González személyében csak két neves játékos érkezett, azonban nagyon bizakodó. A reménykedés legfőbb letéteményese az új edző, a chilei Manuel Pellegrini, aki Ramón Díazt váltotta a kispadon. Pellegrinit csodaedzőnek tartják Argentínában, mondván, aki egy közepes San Lorenzóból is bajnokot és Mercosur-kupa-győztest tudott faragni 2001-ben, az csak zseni lehet.
A Boca Juniors és a River Plate párbajába az Independiente is beleszólhat. Igaz, a "vörös ördögöknek” a jó szereplés szinte kötelező: a tavasszal lezajlott Clausurában a világ legtöbb nemzetközi klubtorna trófeájával rendelkező gárda története legrosszabb idényét produkálta – utolsó lett –, és az a veszély fenyegeti, hogy 2003-ban első alkalommal kiesik az első osztályból. Az avellanedai csapat egy Independiente-fanatikus befektető, Daniel Grinbank tőkeinjekciójával alaposan felkészült az Aperturára, és az újonnan vásárolt játékosoknak köszönhetően – a 13-szoros bajnok Spanyolországból, Kolumbiából, a Riverből és a Vélez Sársfieldből erősített – Américo Gallego edző magabiztosan várja a bajnokságot, hiszen csak ennyit mondott: "Bajnok lesz az Independiente!”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik