A hegyek lábánál a karaván

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2002.07.16. 22:29
Címkék
Tíz nap után először pihenhetett a karaván, szerdán már a Pireneusok felé veszi az irányt. A 89. Tour de France prológja és első kilenc szakasza igazolta a papírformát: a háromszoros győztes amerikai Lance Armstrong készen áll címének megvédésére. Ebben leginkább spanyol kihívói akadályozhatják meg, akik közül jelenleg Igor Gonzalez de Galdeano viseli a sárga trikót. A Francia körverseny első magyar indulója, Bodrogi László eddig a várakozásokat felülmúlva szerepel, újoncként a 34. helyen áll az összetettben.
Lance Armstrong minimális hátránnyal vághat a Pireneusok emelkedôinek
Lance Armstrong minimális hátránnyal vághat a Pireneusok emelkedôinek
Lance Armstrong minimális hátránnyal vághat a Pireneusok emelkedôinek
Lance Armstrong minimális hátránnyal vághat a Pireneusok emelkedôinek
Lance Armstrong minimális hátránnyal vághat a Pireneusok emelkedôinek
Lance Armstrong minimális hátránnyal vághat a Pireneusok emelkedôinek
Tíz nap alatt hét embert veszített el a karaván, bukás miatt adta fel a versenyt Pinotti, Sefer, Verbrugghe, Rous, Freire és Vierhouten, míg Steels gyomorpanaszai miatt döntött a kiállás mellett. A háromhetes viadal történetében mindenesetre ez a névsor nem számít túl terebélyesnek – ez is jelzi, hogy a Tour de France első kilenc szakasza még nem állított igazi akadályokat a versenyzők elé. A sík szakaszokon többnyire a sprinterek vetélkedtek egymással, igaz, már az első szakaszon meglepte őket egy váratlan szökés: a svájci Bertogliati a célegyenes előtt hagyta faképnél Zabelékat, s győzelmével két napra elhódította a sárga trikót. Szökés végén nyert az észt Kirsipuu is, aki egyébként nem tudott beleszólni a három legjobb sprinter, a német Zabel, az ausztrál McEwen és a spanyol Freire csatájába. A hatszoros zöld trikós Erik Zabel ezúttal egyáltalán nem lóg ki a sorból, McEwenben emberére talált, tíz nap után mindössze két pont kettejük között a különbség a sprinterek különversenyében.

Az összetett állását először a negyedik szakasz, a csapatidőfutam rendezte át, a nagy álmokat dédelgető spanyol ONCE együttese bérletet váltott az első tízbe, a sárga trikóba pedig kapitányát, Igor Gonzalez de Galdeanót öltöztették. A Tour első tíz napját záró egyéni időfutam aztán újra megbolygatott mindent, Galdeano ugyan megőrizte első helyét, ám a nyakán már ott liheg a háromszoros győztes Lance Armstrong.
Az amerikai sztár hétfői szereplését felemásan értékelik a szakemberek, akadnak, akik szerint az "igazi” Armstrong az időfutam során könnyedén legyőzte volna a kolumbiai Boterót, mások szerint a US Postal kapitánya a célnak megfelelő teljesítményt nyújtott, az csupán apró szépséghiba, hogy az elmúlt három évben kivívott veretlenségét ezen az időfutamon elveszítette.
Közvetlenül a befutó után Armstrong egy kicsit dühös volt, aztán ahogy megnyugodott a pulzusa, úgy a csalódottsága is elszállt. A Tour de France nem szokott a tizedik napon eldőlni, s az amerikai 26 másodperces hátránya a Pireneusokban vagy az Alpokban akár egyetlen szakaszon könnyedén behozható. S az "igazi” Armstrongnak hat igen kemény hegyi szakasz, majd közvetlenül a párizsi befutó előtt egy újabb egyéni időfutam elég lehet arra, hogy honfitársai közül elsőként negyedszer is megnyerje a sportág legrangosabb versenyét.

89. Tour de France

Az összetett állása kilenc szakasz után: 1. (sárga trikóban) Igor Gonzalez de Galdeano (spanyol, ONCE) 33:21:23, 2. Armstrong (amerikai, US Postal) 26 mp h., 3. Beloki (spanyol, ONCE) 1:23 p h., 4. Goncsar (ukrán, Fassa Bortolo) 1:35 p h., 5. Botero (kolumbiai, Kelme) 1:55 p h., 6. Peron (olasz, CSC-Tiscali) 2:08 p h., 7. Millar (brit, Cofidis) 2:11 p h., 8. Rumsas (litván, Lampre) 2:22 p h., 9. Hamilton (amerikai, CSC-Tiscali) 2:30 p h., 10. Azevedo (portugál, ONCE) 2:45 p h., 11. Jekimov (orosz, US Postal) 2:48 p h., 12. Jaksche (német, ONCE) 2:49 p h., 13. Serrano (spanyol, ONCE) 2:59 p h., 14. Olano (spanyol, ONCE) 3:07 p h., 15. Landis (amerikai, US Postal) 3:15 p h., 16. Nozal (spanyol, ONCE) 3:37 p h., 17. Basso (olasz, Fassa Bortolo) 4:05 p h., 18. L. Jalabert (francia, CSC-Tiscali) 4:18 p h., 19. Sörensen (dán, CSC-Tiscali) 4:23 p h., 20. Mancebo (spanyol, iBanesto.com) a. i., 21. B. Zberg (svájci, Rabobank) 4:32 p h., 22. Leipheimer (amerikai, Rabobank) 4:39 p h., 23. Padrnos (cseh, US Postal) 4:41 p h., 24. Wauters (belga, Rabobank) 4:47 p h., 25. Baranowski (lengyel, iBanesto.com) 4:59 p h., 26. Frigo (olasz, Tacconi) 5:19 p h., 27. Belohvosciks (lett, Lampre) 5:20 p h., 28. Sastre (spanyol, CSC-Tiscali) 5:21 p h., 29. Sevilla (spanyol, Kelme) 5:21 p h., 30. Mencsov (orosz, iBanesto.com) 5:24 p h., 31. Lelli (olasz, Cofidis) 5:30 p h., 32. Cuesta (spanyol, Cofidis) 5:30 p h., 33. Niermann (német, Rabobank) 5:35 p h., 34. Bodrogi László (magyar, Mapei-Quick Step) 5:37 p h., 35. Hincapie (amerikai, US Postal) 5:43 p h., …43. Virenque (francia, Domo-Farm Frites) 6:25 p h., …45. Heras (spanyol, US Postal) 6:50 p h., …69. Zabel (német, Telekom) 8:48 p h.

A sprint pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Erik Zabel 193 pont, 2. McEwen (ausztrál, Lotto) 191, 3. Cooke (ausztrál, fdjeux.com) 134, …69. Bodrogi László 7

A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Christophe Mengin (francia, fdjeux.com) 42 pont, 2. Berges (francia, AG2R) 26, 3. Dierckxsens (belga, Lampre-Daikin) 15

A csapatversenyben: 1. ONCE (spanyol) 100:08:01, 2. US Postal (amerikai) 2:11 p h., 3. CSC-Tiscali (dán) 4:06 p h., …12. Mapei-Quick Step (olasz) 16:17 p h.
Persze Armstrong már így is a valaha élt "legek” közé tartozik, napjainkban például ő a legjobban fizetett kerékpáros. A hírek szerint szponzoraitól és csapatától évente összesen 12 millió dollárt kap, s élménybeszámolói is hoznak a konyhára évi 200 ezer dollárt. Emellett a rák legyőzéséről és pályafutásáról szóló könyv – a magyarul is kiadott Bicikli életre-halálra – is csepegtet valamennyit, máris több mint 800 ezer példány fogyott el belőle…
S ha már a pénznél tartunk: a 89. Tour de France során eddig a francia fdjeux.com együttese kereste a legtöbbet, 29347 eurót. A második helyen a német Telekom áll 27211 euróval, míg a listát a baszk Euskatel zárja 1124 euróval. A Touron összesen 2 millió 439 ezer eurót osztanak szét a 21 istálló között.

A listán nincs a közvetlen élvonalban Bodrogi László csapata, az olasz Mapei-Quick Step, amely eddig a várakozások alatt teljesített. Amint arról már szóltunk, Freire és Steels már kiszállt a versenyből, igaz, a kétszeres világbajnok spanyol legalább egy szakaszgyőzelem után tette mindezt. A többiek közül tudása alatt teljesít a belga De Weale, nem igazán motivált a veterán olasz Tafi, még túlságosan rutintalan a hegyikerékpáros olimpiai bajnok francia Martinez és az osztrák Trampusch, talán csak a spanyol Horillóra, a dél-afrikai Hunterre és Bodrogira nem lehet panasz. A magyar bringás áll a legjobban a világranglista-vezető együttesből, s még jobban állhatna, ha mondjuk a milánóiak Giro d’Italián indított alakulatával tekerhette volna le a csapatidőfutamot. Az ott eltékozolt perc(ek) és a hetedik szakaszon egy bukás miatt elveszített újabb másfél perc rontott Bodrogi összetett helyezésén, ám a prológon elért tizedik és az időfutamon begyűjtött ötödik hely igazi siker, amely tovább növelte a magyar kerekes ázsióját. Világbajnoki bronzérmesünkre (is) nehéz napok várnak a Pireneusok és az Alpok emelkedőin, Bodrogi nem tartozik a hegyimenők közé, így számára a versenyben maradás lesz a legfontosabb. Kevés kerékpáros mondhatja el ugyanis magáról, hogy élete első Tour de France-án elérte a párizsi célt…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik