Nyáriék mumust vertek, ezzel tornát nyertek

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2002.07.14. 20:08
Címkék
Még várniuk kell. Mármint Dávid Zoltánnak és Geiger Andrásnak az első tornagyőzelemre. A két kaposvári ugyanis tavaly úgy végzett az országos bajnokság második helyén, hogy a sorozat egyik állomásán sem állhattak fel a dobogó tetejére. A szakaszsiker lehetőségét elszalasztották egy hete Tiszaújvárosban is, most pedig Hajdúszoboszlón nem tudtak nyerni az elődöntőben. Az ellenfél, az idény előtt alakult Tóth Gábor, Jánosi Gábor kettős ráadásul úgy bizonyult ledönthetetlen falnak, hogy Jánosi sok nyitást hibázott.
Nyári Virág (balra) és Héjjas Valéria másodszor nyert tornát egymás oldalán
Nyári Virág (balra) és Héjjas Valéria másodszor nyert tornát egymás oldalán
Nyári Virág (balra) és Héjjas Valéria másodszor nyert tornát egymás oldalán
Nyári Virág (balra) és Héjjas Valéria másodszor nyert tornát egymás oldalán
Nyári Virág (balra) és Héjjas Valéria másodszor nyert tornát egymás oldalán
Nyári Virág (balra) és Héjjas Valéria másodszor nyert tornát egymás oldalán
A másik ágon a Tiszaújvárosban tudása töredékét nyújtó címvédő, Rácz László és Buday Balázs minden igényt kielégítő találkozón verte Zirigh Balázst és Szauter Pétert. Meglehetősen hangos összecsapás szemtanúi voltak a nézők, ami eleve Ráczék habitusából fakadt – az ő szerepléseiket tudvalevően showelemek kísérik, egyfajta rituáléval ünneplik meg pontszerzéseiket. Ráczot például figyelmeztette a játékvezető, hogy az ellenfél arcába ne üvöltsön, de a hálótól elfordulva természetesen engedélyezett az eksztatikus öröm is. A következő labdamenet a riválisé volt, és ekkor Szauternél látott szabályellenes pontünneplést a bíró. Ekkor magához hívta a feleket egy kis beszélgetésre, ami csak olaj volt a tűzre: "Így akarjátok eladni a sportot!? Kell a gólöröm. Vagy álljunk itt, mint egy…!?” És itt kevésbé nyomdaképes szó következett Budaytól, amelynek sárga lap lett a következménye. Persze a labdával is foglalkoztak a játékosok, és Szauter sok rontásával 12:7-re megugrott a címvédő. Innen álltak fel Zirighék, és 19:18-ra, majd 22:21-re vezettek. Rácz hálós ásza azonban újabb fordulatot hozott, és 23:22-es előnyükből kellő tőkét kovácsolva győztek Budayék.

A vereségtől elkámpicsorodó ellenfél már nem tudott méltó versenytársa lenni Dávidéknak a bronzmeccsen, ellenben hatalmas ütközet kerekedett a fináléból. Az elején 4:1-re elhúztak Jánosiék, aztán kevésbé jó megoldásokat választva 10:10-re felhozták Ráczékat. Egy alkalommal még két ponttal ellépett Tóth és Jánosi, de később mindig csak egy ponttal vezettek, vagy éppen döntetlenre váltott az eredményjelző. Amikor 23:22-re alakult az állás, Tóth önkívületben kiabálta: "Ez az! És most kell egy ász!” Bizony, kellett volna, de füstbe ment a terv, sőt, Rácz nyitását lenyelte Jánosi, majd egy rossz feladást követően Tóthot sáncolták. Így aztán pillanatok alatt tornagyőztes lett a négyszeres bajnok páros.
"Ez még nem a csúcs. Tény, már nem vagyunk a gödör mélyén, de még csak kászálódunk kifelé belőle. Támadásban sokat javultunk, védekezésben és nyitásban viszont még akad tennivalónk” – értékelt Buday a napernyő alatt.
A nőknél nagy meglepetéssel kezdődött az elődöntő: az első meccsen Nyári Virág és Héjjas Valéria legyőzte a tavalyi aranyérmest, a tiszaújvárosi tornát is megnyerő Mátrai Beát és Selmeczi Zsuzsát. A bravúrhoz remek sorozat szükségeltetett, tudniillik a címvédő már 15:10-re vezetett, amikor nekidurálták magukat Nyáriék, és 17:15-re fordítottak.

Rucanor országos bajnokság,
2. forduló, Hajdúszoboszló

Férfiak. Elôdöntô: Tóth G., Jánosi G.–Dávid, Geiger 25:22, Rácz, Buday–Zirigh, Szauter P. 25:23. A 3. helyért: Dávid, Geiger–Zirigh, Szauter P. 25:14. Döntô: Rácz, Buday–Tóth G., Jánosi 25:23
Az összetett állása: 1. Dávid, Geiger 48 pont, 2. Tóth G., Jánosi 44, 3. Rácz, Buday és Gubik, Forgó 40–40, 5. Zirigh, Szauter 32, 6. Vejtey, Haltrich 32
Nôk. Elôdöntô: Nyári, Héjjas–Mátrai B., Selmeczi 25:21, Gudmann, Mester–Grózer, Juhász G. 26:24. A 3. helyért: Mátrai B., Selmeczi–Grózer, Juhász G. 25:21. Döntô: Nyári, Héjjas–Gudmann, Mester 25:20
Az összetett állása: 1. Nyári, Héjjas és Mátrai B., Selmeczi 52-52 pont, 3. Gudmann, Mester 52, 4. Grózer, Juhász és Józsa, Jaczkó 34-34, 6. Botos A., Balczó 28
"Szerintem jól blokkoltunk, fontos mezőnylabdákat fogtunk, és a nyitásfogadásainkból sikeresen támadtunk” – értékelt Nyári már a diadalt követően.
A másik találkozón is kis híján a kevésbé esélyes duó győzedelmeskedett: Grózer Anna és Juhász Gabriella 18:16-ra vezetett a tiszaújvárosi ezüstérmes Gudmann Csilla és Mester Orsolya ellen, de nem tudták megőrizni előnyüket. Innentől kezdve egy pontnál nem volt nagyobb a különbség a két páros között, végül Grózer rosszul sikerült nyitásfogadása tett pontot a meccs végére. A vesztes fél egyébként Mátraiék ellen is jól tartotta a magát a harmadik helyért, de kénytelen volt meghajolni a nagyobb tudás előtt.
A finálé előtt adta magát a kérdés: vajon idei negyedik találkozásuk alkalmával is legyőzik-e Mesterék a Nyári, Héjjas duót?
Nos, Gudmann két rontása kellő lendületet adott a riválisnak, így 5:2-re, később 12:8-ra vezettek Héjjasék. Ekkor néhány pontatlanság, majd Mester sánca következett, és máris 13:13-ra módosult az állás. Még 19:19-nél is együtt voltak a felek, 23:20-nál viszont már Nyáriék foglalkozhattak a tornanyerés gondolatával. Akkor meg pláne, amikor Gudmannál hálóérintést vélt felfedezni a második játékvezető, nagy szomorúságában pedig Mester elhibázta a következő támadást. Vagyis Nyáriék három vereséget követően negyedszerre felülkerekedtek a mumuson, és az elmúlt évi bajnokság első, tatai fordulója után ismét tornagyőztesek lettek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik