Rana, Ospaly: helycsere

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2002.07.06. 21:25
Címkék
A spanyol Ivan Rana és a cseh Filip Ospaly harcolt ebben az esztendőben is az Európa-bajnoki aranyéremért, s ezúttal Rana nyakába került az aranyérem és Ospalyéba az ezüst. Persze mindez csak így összefoglalva ilyen egyszerű&
Az utolsó körben dôlt el az elsôség: a spanyol Ivan Rana leszakította az üldözôit
Az utolsó körben dôlt el az elsôség: a spanyol Ivan Rana leszakította az üldözôit
Az utolsó körben dôlt el az elsôség: a spanyol Ivan Rana leszakította az üldözôit
Az utolsó körben dôlt el az elsôség: a spanyol Ivan Rana leszakította az üldözôit
Az utolsó körben dôlt el az elsôség: a spanyol Ivan Rana leszakította az üldözôit
Az utolsó körben dôlt el az elsôség: a spanyol Ivan Rana leszakította az üldözôit
A győri triatlon Európa-bajnokság férfidöntőjébe négy magyar versenyző került be, közülük a papírformának megfelelően Ágoston Szabolcs és Kuttor Csaba úszott a legjobban, igaz, mindketten a tőlük megszokottnál kicsit hátrébb másztak ki a vízből. Még így is megvolt az esélyük arra, hogy az első bolyban kezdjék a kerékpározást, ám nem jártak sikerrel. Az első számot a brit Stannard nyerte a német Unger és az észt Albert előtt, Ágoston a 15., Kuttor a 18., Varga Szabolcs a 24., Hóbor Péter pedig a 45. helyen fejezte be az 1500 méteres úszást.
A 40 kilométeres kerékpározás első körében kialakultak a bolyok, az élbolyban tizenöten tekertek, köztük a dán Henning, Rana, Ospaly, a német Raelert és a svéd Willen. A második bolyban kapott helyet Ágoston, Kuttor és Varga, a harmadikban pedig Hóbor.
Kuttor a második körben leszállt a kerékpárjáról, nem érezte elég erősnek magát ahhoz, hogy a verseny hátralévő részében javítani tudjon, ráadásul arra sem látott esélyt, hogy az üldözők befogják az élen tekerőket. A sydneyi olimpiát is megjárt magyar triatlonista jól számított, Ranáék óriási tempót diktáltak, körről körre növelni tudták az előnyüket, még akkor is, ha a második boly volt a nagyobb létszámú. A második szám végére másfél perces előnnyel depózhatott a vezető csapat.
A 10 kilométeres futás első körében kirajzolódtak az erőviszonyok, öten álltak az élre, mögöttük néhány méterrel Rana tartotta a tempót, a többiek pedig egyre jobban leszakadtak. Az üldözők között nagy iramban kezdte a futást Varga Szabolcs, aki az első, a második és a harmadik körben is négy-négy helyet tudott előrelépni, a 33. helyről a 19. helyig jutott! Ugyancsak erősen kezdett a harmadik bolyból felfutó Hóbor Péter, aki a 43. helyen kezdte a záró számot, s két kör után már a második boly menőinek nyakán lihegett. Ágoston Szabolcs láthatóan nem bírta a tempót, igyekezett tartani a pozícióját, ám a végére visszaesett.
18. Európa-bajnokság, Gyôr
(a táv: 1.5 km úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás)
Férfiak (51 induló). Európa-bajnok: Ivan Rana (Spanyolország) 1:47:46, 2. Filip Ospaly (Csehország) 1:47:48, 3. Maik Petzold (Németország) 1:47:50, 4. R. Henning (Dánia) 1:48:02, 5. D. Unger (Németország) 1:48:16, 6. M. Jenkins (Nagy-Britannia) 1:48:24, …23. Varga Szabolcs (Magyarország) 1:51:21, …32. Hóbor Péter (Magyarország) 1:52:17, …38. Ágoston Szabolcs (Magyarország) 1:53:22
Következik: 4. nap, július 7., vasárnap, 12.30 – férfi (címvédô: Svédország), nôi (cv: Németország), junior férfi (cv: Németország) és junior nôi (cv: Németország) csapatversenyek
A legjobbak között az utolsó körre maradt a döntés, addigra Ivan Rana állt a csapat élére, majd a hajrában megrázta magát, és leszakította üldözőit. Pályafutásának eddigi legnagyobb sikerét érte el Győrben, ám diadala nem volt váratlan, 1999-ben junior Európa-bajnokságot nyert, tavaly pedig egy Világkupa-futamgyőzelem mellett ezüstérmes volt az Eb-n, s negyedik az edmontoni világbajnokságon.
A második helyen a cseh Filip Ospaly ért célba, aki ezzel az eredménnyel is igazolta, hogy a tavaly Karlovy Varyban elért győzelme nem csupán a hazai pálya előnyével magyarázható.
A bronzérmet a német Maik Petzold szerezte meg, akinek ugyancsak ez eddigi legnagyobb sikere.
A legjobb futóidőt egyébként az új-zélandi származású, két éve brit színekben versenyző Paul Amey érte el, aki 28:25 perc alatt teljesítette a távot, ebből valószínűsíthető, hogy egy kicsit rövidebb volt 10 kilométernél a futópálya.
A magyarok közül Varga Szabolcs lába az utolsó körben görcsöt kapott, sántikálva tette meg az utolsó métereket.
"Nagyon dühítő, mert igazán jól ment a futás” – kesergett a pécsi Proform TK versenyzője. – "Már az úszásnál is nagy verekedés volt, először sikerült Kuttor Csabi mögé besorolnom, de onnan kibirkóztak. Életem egyik legnehezebb kerékpározása következett, a futásra már nagyon rosszul éreztem magam, de mindent beleadtam…”
Hóbor Péter sem látszott jókedvűnek, a rossz úszására panaszkodott, pedig a futás során ő is alaposan kitett magáért, Varga klubtársa a 43. helyről a 32. helyre lépett előre.
A férfidöntő után sem állt meg a triatlonos élet Győrben: a VIP-váltók vidám felvonulása után a fogyatékos sportolók Európa-bajnoki futamára került sor, majd az amatőrök is próbára tehették erejüket a kontinensviadal pályáján.
Vasárnap a csapatversenyekkel ér véget a négynapos győri triatlonfesztivál. Egy esztendővel ezelőtt a csehországi Karlovy Varyban valóságos éremesőt zúdítottak a magyar versenyzők a szurkolókra, a felnőtt női csapat mellett mindkét junioregyüttesünk felállhatott a dobogóra. Ugyanerre a magyarországi kontinensviadalon is megvan minden esély, bár női csapatunknak igen nehéz dolga lesz, hiszen egy évvel korábban Molnár Erikáék még számíthattak az ugyancsak sydneyi induló Edöcsény Nórára mindhárom szám során, a dunaújvárosi versenyző azonban most kisgyermeket vár, így csak szurkolóként tudja segíteni társait.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik