Smet újra a legjobb lett

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2002.07.05. 21:58
Címkék
A belga Smet a gyôzelem pillanatában
A belga Smet a gyôzelem pillanatában
A belga Smet a gyôzelem pillanatában
A belga Smet a gyôzelem pillanatában
A belga Smet a gyôzelem pillanatában
A belga Smet a gyôzelem pillanatában
Az első szám, az úszás ezen a viadalon is sok mindent eldöntött, 1500 méter teljesítése után az élen a cseh Zelenková mászott ki a vízből, és a sor csak az első 16 után szakadt meg néhány másodpercre. Ennek megfelelően alakultak ki a kerékpáros bolyok, az elsőben helyet vívott ki magának a sportág első olimpiai bajnoka, a svájci McMahon, továbbá Cave, Smet, Pilz, a kétszeres junior Európa-bajnok Swallow és az orosz Anyisimova is.
Márkus Gergely az ETU fôtitkára

Nagy magyar sportdiplomáciai sikert hozott az Európai Triatlonszövetség (ETU) soros kongresszusa, amelyre pénteken került sor Gyôrben. A küldöttek ellenszavazat nélkül Márkus Gergelyt, a tiszaújvárosi Világkupa-futam versenyigazgatóját, a nemzetközi szövetség (ITU) technikai vezetôjét választották meg a fôtitkári posztra. A fiatal sportvezetô néhány hónapja megbízottként látta el az ETU-fôtitkári feladatokat.
„A kongresszusnak több igen fontos napirendi pontja volt, az elmúlt hónapok vitás kérdéseinek lezárása érdekében új alapszabályt kellett elfogadni, ez sikerült, a jövôben az európai szövetség a nemzetközi szövetség regionális szervezeteként mûködik majd, ahogyan az más sportágakban megszokott és elfogadott. A tagság új elnökséget választott, az ETU-t az athéni olimpia végéig a spanyol Marisol Casado vezeti, míg az új alelnök a német Susanne Mortier lett” – tájékoztatott az újdonsült fôtitkár, aki kérdésünkre elárulta: a nemzetközi szövetségben kapott feladatait a továbbiakban is ellátja, ahogyan a magyarországi Világkupa-futam rendezésében is részt vesz. Megválasztása egyben azt jelenti, hogy az ETU irodája két évig Tiszaújvárosban mûködik majd.
A kongresszuson részt vett Les McDonald, a nemzetközi szövetség elnöke is, aki elégedetten fogadta a döntéseket és reményét fejezte ki, hogy a jövôben virágzó lesz az ITU és az ETU együttmûködése.
A legjobb magyar versenyző, Molnár Erika ezúttal remekül úszott, alig egyperces hátrányban kezdhette a második számot, ez azt jelentette, hogy a második bolyban kezdte a 40 kilométeres kerékpározást. Ennek során kiderült, az újpesti sportolónak ezúttal nem volt szerencséje, hiszen amíg az élboly nagy tempót diktált, s a közös munkából szinte mindenki kivette a részét, addig a második bolyban nem volt teljes az egyetértés, ezt kihasználta a harmadik boly, amely fél távnál be is érte Molnárékat. A 40 kilométer során nem sikerült a hátrányból faragni, sőt McMahonék azt további ötven másodperccel növelték.
A tíz kilométeres futás elején nyomban élre állt a Pilz, Smet, Cave trió, az első két körben a német, a harmadiktól pedig a belga diktálta a tempót, s a hajrára az immár kétszeres Európa-bajnok Kathleen Smet tartalékolta a legjobban az erejét.
Az üldözők a futás során néhány versenyzőt utolértek az élboly tagjai közül, ám a legértékesebb helyezések sorsába már nem tudtak beleszólni. Molnár Erika is alaposan kitett magáért, sérülései és betegsége után néhány héttel az utolsó erőtartalékait is mozgósította, s a közönség nagy buzdítása mellett az egyik legjobb futóidővel a 15. helyen ért célba.
A magyar indulók közül Danka Olga, Hubai Tímea és Walkó Andrea egymást követve fejezte be a versenyt, valamennyien igyekeztek helytállni a hazai közönség előtt. Az ötödik magyar, a fiatal Szomjas Borbála ezúttal nem volt szerencsés, az úszás után egyedül maradt, a második szám során lekörözték, így nem teljesíthette a távot.
Szombat délelőtt a férfiak döntőjére kerül sor, amelybe nagy meglepetésre nem jutott be két esélyesnek tartott versenyző, az ukrán Polikarpenko és a cseh Krnavek. Mindketten a kerékpározás során kerültek hátrányba a selejtezőben, s egyikük sem a saját hibájából…
A fináléban a spanyol Ivan Rana, a francia Dodet, az új-zélandiból britté vált Paul Amey, a címvédő cseh Ospaly, illetve a holland Van der Linden tartozik a legesélyesebbek közé. A magyar színeket négy versenyző képviseli majd, Varga Szabolcs a csütörtöki selejtezőből a harmadik helyen jutott tovább, míg Kuttor Csaba, Ágoston Szabolcs és Hóbor Péter a másik csoportban harcolta ki a döntőbe kerülést. Nagy sikernek számítana, ha valamelyikük be tudna kerülni szombaton az első tíz közé. A férfiak futamát – akárcsak pénteken a hölgyekét – élőben közvetíti a Magyar Televízió és az Eurosport.


18. Európa-bajnokság, Győr
(a táv: 1.5 km úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás)

Nők (56 induló). Európa-bajnok: Kathlen Smet (Belgium) 1:59:06, 2. Leanda Cave (Nagy-Britannia) 1:59:09, 3. Christiane Pilz (Németország) 1:59:25, 4. Ny. Anyisimova (Oroszország) 1:59:52, 5. L. Radová (Csehország) 1:59:54, 6. B. McMahon (Svájc) 1:59:54, …15. Molnár Erika (Magyarország) 2:01:31, …43. Danka Olga (Magyarország) 2:11:08, 44. Hubai Tímea (Magyarország) 2:12:36, 45. Walkó Andrea (Magyarország) 2:13:15
Következik: 3. nap, július 6., szombat, 11.45 – férfiak egyéni versenye (címvédő: Filip Ospaly, cseh, magyar indulók: Ágoston Szabolcs, Hóbor Péter, Kuttor Csaba, Varga Szabolcs)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik