Válogatott: Rossi sírva ünnepelt; Storck és Dárdai is gratulált neki

P. V.P. V.
Vágólapra másolva!
2020.11.14. 13:07
null
Marco Rossi sírva ünnepelte családjával az Eb-re való kijutást (Fotó: Balogh László)
Az Izland elleni Eb-pótselejtezőn aratott győzelem után, a szerbek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt válaszolt Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az újságírók kérdéseire. Az online tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy az olasz mester már túl van a koronavírus nehezén, sírva ünnepelte az Eb-re való kijutást, többek között Bernd Storck és Dárdai Pál is küldött gratuláló üzenetet, valamint nem emlékszik, hogy megbeszélték volna Cosimo Inguscióval, hogy az Eb-ig megtanulnak magyarul.


„Sokkal jobban vagyok, ma reggelre mindenféle tünetem elmúlt,
minden jel arra mutat, hogy gyorsan túlesek a betegségen –
ezzel a jó hírrel kezdte Marco Rossi a szombati sajtótájékoztatóját, majd a szerbek elleni, vasárnapi Nemzetek Ligája mérkőzéssel folytatta: – Ami a keretet illeti, néhány változtatásra szükség lesz a szerbek ellen, egy részére kötelezve vagyunk, a többi pedig az én döntésemen alapul. Úgy gondolom, sokkal könnyebb dolgom van van a mérkőzés előtt, mint szerb kollégámnak, hiszen mi megnyertük az Eb-pótselejtezőnket, míg a szerbek alulmaradtak Skóciával szemben. Hihetetlen jó képességű futballistákat találhatunk a szerb válogatott soraiban, de ha csapatként tudunk működni, akkor zavarba hozhatjuk őket. Ha emellett betartjuk a taktikát és a nehéz helyzetben is kitartunk, akkor jó esélyeink vannak a győzelemre. Persze ez függ attól is, milyen teljesítményt nyújt az ellenfelünk.

Az Izland elleni Eb-pótselejtezővel kapcsolatban elárulta, hogy a mérkőzés alatt Cosimo Inguscióval szakaszonként konzultált, míg Gera Zoltánnal folyamatos telefonösszeköttetésben volt. Az egyenlítés után azonnal megbeszélték a stratégiát a hosszabbításra, egy hatodik cserét határoztak el, de a telefonhívás után szinte azonnal megszületett a győztes találat, így erre nem volt szükség.

„A meccs után az első dolgom volt, hogy megköszönjem a játékosoknak, hogy a közös álmunkat megkoronázták ezzel az eredménnyel. Tudom, mennyire fontos nekik, hogy a hazájukat a legméltóbb módon képviseljék, és mennyire büszkék erre az eredményre. Nagyon nagyra tartják azt, ami történt és hogy ennek részesei lehetnek.”

Marco Rossi felesége,Mariella éppen a Nemzeti Sportnak beszélt arról,hogyan élték meg az otthoni karanténban a mérkőzést. Azt azonban ő sem említette, hogy a két gyermekükkel közös, videóchates ünneplés könnyek között zajlott.

„Sírva örültünk– árulta el a szövetségi kapitány.

Az is kiderült, hogy Bernd Storck és Egervári Sándor is gratulált neki, ami nagyon nagy örömére szolgált. Szabó Gergő, a válogatott kommunikációs vezetője ehhez hozzátette, hogy a csapatmenedzseren keresztül Storck mellett Andy Möller, Dárdai Pál és Erwin Koeman is küldött gratuláló üzenetet.

Arról is beszélt, hogy a Wales elleni Eb-selejtező után amiatt volt csalódott, ahogy kikaptunk, nem érezte a csapatban a mentális erőt. Ebben viszont sokat fejlődtek a játékosok, ahogy hozzáállnak egy mérkőzéshez, ahogy le akarják játszani.

„Nem elszenvedői vagyunk annak, ha nyomást helyeznek ránk az ellenfeleink, hanem tudunk előrejátékot mutatni erősebb vetélytársakkal szemben is, képesek vagyunk mi nyomást helyezni rájuk. És akkor is aktívak vagyunk, ha nem mi birtokoljuk a labdát. Ehhez komoly lélektani felkészítő munka kellett, de ebben a játékosok abszolút partnerek voltak.”

A sajtótájékoztató végén Pietsch Tibor, a Nemzeti Sport újságírója emlékeztette a kapitánytegy ígéretre, amit Cosimo Inguscio tett az Eb-re való kijutás után,miszerint a szakmasi stáb olasz tagjai az Európa-bajnokságig megtanulnak magyarul.

„Nem tudom, milyen anyag hatása alatt lehetett Cosimo, amikor ezt kijelentette, mert én ilyen ígéretre nem emlékszem reagált Rossi másodedzője az ő nevében is tett ígéretére. – Korábban megpróbáltuk, de beletört a bicskánk a magyar nyelvbe. Viszont, ha már ezt mondta, akkor rábízzuk magunkat egy nyelvtanárra, bár ez nemcsak szándék, hanem idő kérdése is. Abból meg nem lesz túl sok mostanában.

A VÁLOGATOTT SZOMBATI EDZÉSE TELKIBEN

KALMÁR ZSOLT: KÖSZÖNJÜK A SZURKOLÓK LEVELÉT!

Nagy motivációt jelentett nekünk az Izland elleni meccs előtt a levél, amelyet a szurkolóktól kaptunk. Sajnáljuk, hogy nem lehettek ott a stadionban, de reméljük, hogy ebben a nehéz helyzetben örömet tudtunk nekik szerzeni. Bízom benne, hogy olyan boldogok, mint mi, mert együtt értük el ezt a sikert”– mondta a szombati sajtótájékoztatón Kalmár Zsolt, majd kitért arra is, szerinte működött-e, hogy Szoboszlai Dominikkal egyszerre voltak a pályán.


Most játszottunk először együtt, ha összeszokunk, jó páros lehetünk. Mindketten támadó felfogásban játszunk, én most kicsit visszavontan szerepeltem, próbáltam szervezni a játékot, labdákat adni Dominiknak – ez hellyel, közzel működött. De a legfontosabb, hogy ezt a meccset csapatként nyertük meg, és ott vagyunk az Európa-bajnokságon.

Elmondta, Bernd Storck neki is írt üzenetet, csapata, a DAC vezetőedzője örömét fejezte ki, hogy a magyar válogatott kijutott az Európa-bajnokságra. Azt is kifejtette, hogy szerinte azért tud sikeres lenni ez a csapat, mert mindenki egy hajóban evez, nagyon pozitív a közösség, jó hatással vannak egymásra.

Végül, a szerbek elleni, vasárnapi Nemzetek Ligája-találkozóról is beszélt.

„Nem lesz nehéz felpörögni a szerbek elleni meccsre, hiszen van még esélyünk megnyerni a csoportot, ezért nagyon fontos számunkra ez a találkozó. Mindent meg fogunk tenni, hogy behúzzuk a három pontot.”

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
A-DIVÍZIÓ, DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–IZLAND 2–1 (0–1)
Budapest,Puskás Aréna,zárt kapuk mögött. Vezette:Kuipers (holland)
MAGYARORSZÁG:Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola (Lovrencsics G., 61.), Kalmár (Sigér, 61.), Nagy Á. (Nego, 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics, 72.) – Szalai Á. (Könyves, 84.), Sallai R.Szövetségi kapitány:Marco Rossi(a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált kapitányt segítője, Cosimo Inguscio helyettesítette a kispadon)
IZLAND:Halldórsson – Pálsson, R. Sigurdsson, Árnason, H. Magnússon – J. Gudmundsson (Bödvarsson, 73.), Sigurjónsson (Ingason, 87.), A. Gunnarsson (Skúlason, 83.), B. Bjarnason – G. Sigurdsson, A. Finnbogason (A. Gudmondsson, 73.).Szövetségi kapitány:Erik Hamrén

Gólszerző:Nego (88.), Szoboszlai (90+2.), ill. G. Sigurdsson (11.)

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
B-LIGA, 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI

November 15., 20.45:Magyarország–Szerbia(Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország4227–4+38
2. MAGYARORSZÁG42114–3+17
3. Törökország4313–4–13
4. Szerbia4223–6–32
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik