Megemlékezés: utcát neveznek el Östreicher Emilről Győrben

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2021.07.02. 15:48
null
Östreicher Emil, minden idők eddigi leghíresebb magyar labdarúgó-menedzsere
Dézsi Csaba András polgármester előterjesztése után utcát neveznek el Östreicher Emilről Győrben – tájékoztatta a Nemzeti Sportot Biczó Zalán helytörténész.

 

1914. december 2-án Győrben született Östreicher Emil, minden idők eddigi leghíresebb magyar labdarúgó-menedzsere. Az ETO fővárosi képviselőjeként kezdte, nevéhez fűződik Baróti Lajos Győrbe hozatala, aki az együttesnél lépett edzői pályára. Östreicher az ötvenes évek közepén már a Bp. Honvéd szakosztályvezetőjeként dolgozott, az 1956-os forradalom után ő szervezte meg a nyugat-európai és a dél-amerikai túrát.

Pályája csúcsán, 1957-től 1963-ig a Real Madrid technikai igazgatója volt, személyesen győzte meg Santiago Bernabéu elnököt arról, hogy érdemes Puskás Ferencet szerződtetnie.

Östreicher Emil és Puskás Ferenc (Fotó: PUSKAS.COM)
Östreicher Emil és Puskás Ferenc (Fotó: PUSKAS.COM)

A hatvanas években Puskás Ferenchez hasonlóan a kis délspanyol halászfaluban, Benidormban vásárolt nyaralót, ahol aztán – miközben Benidorm népszerű nyaralóhellyé fejlődött – három szállodát is üzemeltetett, amelyekben számos magyar vendéget és futballcsapatot látott vendégül a saját költségén, nem egyszer a magyar labdarúgó-válogatottat is.

A királyi klub után dolgozott Torinóban, később az Espanyol, a Valencia és a Schalke kötelékébe tartozott, végül az Elchénél ténykedett. Az itthon kedvezőbbé váló légkör hatására mind gyakrabban fordult meg hazájában, majd Szepesi György MLSZ-elnöksége idején (1978–1986) a magyar válogatott technikai vezetője volt az 1982-es és az 1986-os világbajnokságon.

Don Emilio, azaz Östreicher Emil nem kis érdemeket szerzett országunknak a nemzetközi sportdiplomáciában. 1992. október 20-án, hosszú betegség után hunyt el Budapesten.

A Puskás Ferenc özvegye által alapított Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány a sportújsáígróknak járó Szepesi-díj mellett minden évben átadja az egymillió forintos pénzjutalommal járó, Puskás és Szepesi barátjáról elnevezett Östreicher Emil-díjat is, amelyet egy volt nagy játékos hozzátartozója kaphat a nyugodt háttér, a szeretetteljes környezet megteremtéséért.

A héten elfogadott előterjesztés szerint a 8783/29 és 8800 helyrajzi számú, az Olimpiai Sportparkhoz közeli utcát nevezik el Östreicher Emilről.

A 8783/29 és 8800 helyrajzi számú utcát nevezik el Östreicher Emilről Győrben
A 8783/29 és 8800 helyrajzi számú utcát nevezik el Östreicher Emilről Győrben
A 2019-ben felavatott emléktábla (Fotó: Mészáros Mátyás/Kisalföld)
A 2019-ben felavatott emléktábla (Fotó: Mészáros Mátyás/Kisalföld)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik