Izland 30-on túli ászokkal, Szoboszlai félelmetes mutatókkal jön

Vágólapra másolva!
2020.11.10. 16:40
null
Edzésben a válogatott (Fotó: <a href="https://www.facebook.com/magyarlabdarugoszovetseg/photos/pcb.4925898250768603/4925883060770122" target="_blank">MLSZ</a>)
A Magyarország–Izland Eb-pótselejtező előtt megvizsgáltuk a két keret játékosainak aktuális, őszi formáját. A mieinknél a 15 tétmeccséből 12 találkozón gólt vagy gólpasszt jegyző Szoboszlai Dominik mellett a legjobb mutatókat produkáló Kalmár Zsolt, Nikolics Nemanja kettős várhatóan nem is lesz kezdő, miközben az északiak kulcsemberei – akik kivétel nélkül (a 23-as keretből összesen 15-en) 30 évnél idősebbek – a klubjukban nem igazán villogtak az elmúlt hetekben.

KALMÁRÉ A LEGTÖBB MECCS, NIKOLICSÉ A LEGTÖBB GÓL, SZOBOSZLAI NAGY SOROZATBAN

A két csapat idénybeli formamutatóját kezdjük a mieinkkel és azzal az érdekességgel, hogy a magyar válogatottból két olyan játékos szerepelt a legtöbb tétmérkőzésen (a válogatott és a klubszerepléseket összeadva), és szerezte a legtöbb gólt ebben az évadban, aki várhatóan csereként kaphat lehetőséget Izland ellen. A Dunaszerdahelyen játszó Kalmár Zsolt húsz tétmérkőzésen 10 gólnál és hat gólpassznál jár (ebből a válogatottban egy gól, két gólpassz a mérlege), a székesfehérvári Nikolics Nemanja pedig 19 meccsen szerzett 12 gólnál (kettő a válogatottban), egy gólpassznál.

Az pedig, hogy ilyen jó formában lévő játékosok kerülhetnek a cserepadra, megerősíti azt, amit korábbi elemzésünkben is írtunk: most valóban van kiből válogatnia Marco Rossi szövetségi kapitánynak. Persze még az is lehet, hogy a Mainzban csak egy meccsen szereplő (igaz, azon gólt is szerző) Szalai Ádám helyére Nikolics bekerül a kezdőcsapatba, de mivel az olasz kapitánynál 2018 óta csak kétszer fordult elő, hogy Szalai nem kezdett (Montenegró ellen nem is állt be, októberben a szerbek ellen pedig 26 percre szállt be), erre kevés esélyt látunk.

Jó hír, hogy a válogatott alapemberei közül, Szalait leszámítva, az elmúlt hetekben mindenki szerepelt a klubjában, még Nagy Ádám is, aki november 3-án játszotta első bajnoki meccsét ebben az idényben az angol másodosztályú Bristol Cityben, viszont azóta még egy találkozón kezdett, mindkettőn végig pályán volt, és mindkettőt meg is nyerték.

A némi huzavona után kedden hazatérő, az októberi válogatott meccseket a klubja miatt kihagyó Szoboszlai Dominik úgy csatlakozhatott a kerethez, hogy a Red Bull Salzburgban ebben az idényben játszott 13 tétmeccséből 11 találkozón gólt vagy gólpasszt jegyzett, a szeptemberi két válogatott meccsét is beleszámolva 15 tétmeccsből tizenkettőn (csak a Bayern elleni BL-meccsen, a Ried elleni bajnokin és az oroszok elleni hazai NL-találkozón nem volt sem gólja, sem gólpassza). Összességében hat gólt (ebből kettőt a BL csoportkörében, a Lokomotiv Moszkva és az Atlético Madrid ellen) és kilenc gólpasszt számlál az őszi 15 tétmérkőzésén. Az osztrák élvonalban a legutóbbi négy fordulóban összesen öt gólpasszt adott, viszont érdekesség, hogy az eddigi tíz válogatott meccsén gólt még nem készített elő, igaz, értékesített két szabadrúgást. Izland ellen jöhetne az első gólpassz is...

A magyar válogatott az ősszel az öt tétmeccséből hármat megnyert (Törökország, Bulgária és Szerbia ellen – mindhármat idegenben) egy-egy döntetlen (Oroszország–Magyarország 0–0) és vereség (Magyarország–Oroszország 2–3) mellett. Az izlandiak ezzel szemben az ötből négyszer kikaptak (kétszer a belgáktól, egyszer-egyszer Angliától és Dániától), csakhogy éppen akkor játszottak a legjobban, amikor a legjobban kellett, a románok ellen 2–1-re megnyert Eb-pótselejtezőn, amikor Erik Hamrén az alapcsapatát, vagyis az általa legerősebbnek gondolt együttest küldhette pályára.

AZ IZLANDIAKNÁL TÖBB KULCSEMBER NINCS JÁTÉKBAN

Az izlandi keret kapcsán érdemes azzal a ténnyel kezdeni, hogy a 23-as névsor átlagéletkora kerekítve 30 év (pontosan 29.87 év), 25 év alatti játékosból csak kettő van a csapatban, két támadó középpályás: a 21 éves Arnór Sigurdsson és a 23 esztendős Albert Gudmundsson. Egyikük sem tartozik a kihagyhatatlan alapemberek közé, a románok elleni pótselejtezőn egyikük sem játszott, pedig klubjukban, az orosz CSZKA Moszkvában és a holland AZ-ben folyamatosan lehetőséget kapnak, Albert Gudmundsson klubjában hét gólt is szerzett már ebben az idényben.

A magyar keret átlagéletkora 27 év, 25 évnél fiatalabb játékosból hatot találunk a keretben (közülük hárman, Sallai Roland, Szalai Attila és Szoboszlai Dominik számít biztos kezdőnek), míg 30 évnél idősebb játékosból nyolcat, az északiaknál viszont 15-öt. A mieink elleni, 2016-os, 1–1-es döntetlennel záruló Eb-meccsen pályára lépő izlandi csapatból csak ketten nincsenek ott a jelenlegi keretben, a már visszavonult Eidur Gudjohnsen és a 36 éves Emil Hallfredson. Ellenben Marco Rossi jelenlegi keretében csak négy olyan labdarúgó van, aki négy éve játszott az Eb-n Izland ellen (Lang Ádám, Nagy Ádám, Szalai Ádám és Nikolics Nemanja – a koronavírus miatt kieső Kleinheisler László lehetett volna az ötödik).

Az izlandi kulcsemberek közül az otthon játszó rangidős duó, a románok ellen egyaránt kezdő 36 éves kapus, Hannes Halldórsson és a 38 éves védő, Kári Árnason egy hónapja nem játszott tétmérkőzést, miután az izlandi bajnokságot a koronavírus-járvány miatt októberben leállították, a románok ellen kezdő másik védő, a 34 esztendős Ragnar Sigurdsson pedig csak négy tétmeccsen szerepelt ebben az idényben a klubjában, a dán Köbenhavnban. Érdekes az olasz másodosztályú Brescia 32 éves középpályásának, Birkir Bjarnasonnak az esete is, aki a klubjában az új idényben egyetlen tétmeccsen sem lépett pályára, az izlandi válogatottban azonban mind az öt meccset végigjátszotta ebben az évadban, a Belgium elleni első mérkőzésen gólpasszt is adott.

A támadásban meghatározó játékosok közül az angol élvonalbeli Burnleyben profiskodó szélső, a 30 éves Jóhann Gudmundsson az elmúlt hetekben kisebb sérüléssel bajlódott, csak három meccsen szerepelt a Premier League-ben, a válogatottban pedig csak a románok ellen lépett pályára, viszont akkor gólpasszt adott Gylfi Sigurdssonnak. Az izlandi csapatnak egyértelműen az Everton támadója a legnagyobb sztárja és legfontosabb játékosa. A 31 éves, 76-szoros válogatott futballista ebben az idényben már nem produkál kiemelkedő mutatókat a Premier League-ben, hiszen csak egy gólpassza van, de az, hogy mind a nyolc eddigi fordulóban pályára lépett, azért mutatja, hogy nem lehet rossz állapotban (még úgy sem, hogy négyszer csereként játszott, és csak két mérkőzésen szerepelt végig). A fontos meccseken a csatársorban általában a szintén 31 éves Alfred Finnbogason kezd még az izlandiaknál, de ezen az őszön az Augsburg csatára sincs igazán nagy formában, a Bundesligában öt mérkőzésen játszott, de nem szerzett gólt – viszont a románok ellen ő adta a másik gólpasszt Sigurdssonnak.

Az idényben legtöbbet szereplő izlandi játékosok között volt a svéd Malmö légiósa, Arnór Ingvi Traustason is, akinek a klubjánál koronavírus-fertőzést észleltek, és bár ő negatív teszteket produkált, elővigyázatosságból nem számítanak rá. Traustason az eddigi 37 válogatott mérkőzésén öt gólt szerzett (ő jegyezte az Eb-n az izlandiak győzelmet és továbbjutást érő gólját Ausztria ellen), az izlandi sportsajtó nagy veszteségként értékelte a kiesését.

A magyar válogatott csütörtökön, 20.45 órától fogadja zárt kapus Eb-pótselejtezőn Izlandot, a győztes kijut a jövő nyári Európa-bajnokságra.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros, 17 tétmérkőzés/ ebből 1 a válogatottban), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország, 15/4), Hegedüs Lajos (Paksi FC, 6)
Védők:Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium, 10/2, 1 gólpassz), Botka Endre (Ferencváros, 14/3, 2 gólpassz), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC, 16/3, 3 gólpassz), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC 12/2, 2 gólpassz), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc, 7), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus, 18/4), Lovrencsics Gergő (Ferencváros, 10, 1 gól, 2 gólpassz), Loic Nego (Mol Fehérvár FC, 16/3, 4 gól, 1 gólpassz), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország, 13/5, 2 gól, 1 gólpassz), Szalai Attila (Apollon – Ciprus, 15/5, 2 gól, 1 gólpassz)
Középpályások:Cseri Tamás (Mezőkövesd, 12/1, 1 gól, 2 gólpassz), Holender Filip* (Partizan Beograd – Szerbia, 11/5, 2 gólpassz), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia, 20/5, 10 gól, 6 gólpassz), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia, 9/5), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia, 17/3, 2 gólpassz), Sigér Dávid (Ferencváros, 17/4, 1 gól), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria, 15/2, 6 gól, 9 gólpassz)
Támadók:Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország, 8, 3 gól, 2 gólpassz), Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC, 10/2, 5 gól, 2 gólpassz), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC, 19/5, 12 gól, 1 gólpassz), Sallai Roland (Freiburg – Németország, 11/3, 2 gól, 1 gólpassz), Szalai Ádám (Mainz – Németország, 6/5, 1 gól), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország 14/1, 1 gól)*

AZ IZLANDI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Hannes Halldórsson (Valur, 29/6)**, Ögmundur Kristinsson (Olympiakosz – Görögország, 1/1), Rúnar Rúnarsson (Arsenal – Anglia, 2/1)
Védők: Ari Skúlason (Oostende – Belgium, 8/2), Hördur Magnússon (CSZKA Moszkva – Oroszország, 19/4, 1 gól), Birkir Saevarsson (Valur, 28/1, 5 gól, 1 gólpassz), Kári Árnason (Víkingur Reykjavík, 19/2, 1 gólpassz), Ragnar Sigurdsson (FC Köbenhavn – Dánia, 6/2), Sverrir Ingason (PAOK – Görögország, 15/4 ), Hólmar Eyjólfsson* (Rosenborg – Norvégia, 28/3, 3 gól, 1 gólpassz)**, Hjörtur Hermannsson (Bröndby – Dánia, 9/3), Victor Pálsson (Darmstadt – Németország, 11/5, 2 gól)
Középpályások: Birkir Bjarnason (Brescia – Olaszország, 5/5, 1 gólpassz), Aron Gunnarsson (el-Arabi – Katar, 7/2), Gylfi Sigurdsson (Everton – Anglia, 13, 3 gól, 3 gólpassz), Rúnar Már Sigurjónsson (Asztana – Kazahsztán, 28/3, 12 gól, 5 gólpassz), Arnór Sigurdsson (CSZKA Moszkva – Oroszország, 15/2, 1 gól, 2 gólpassz)
Támadók: Jóhann Gudmundsson (Burnley – Anglia, 5/1, 1 gólpassz), Albert Gudmundsson (AZ Alkmaar – Hollandia, 14/4, 7 gól, 2 gólpassz), Alfred Finnbogason (Augsburg – Németország, 8/2, 1 gól, 2 gólpassz), Jón Dadi Bödvarsson (Millwall – Anglia, 12/4), Kolbeinn Sigthórsson (AIK – Svédország, 25/2, 1 gól, 3 gólpassz), Vidar Kjartansson (Valerenga – Norvégia, 9/1, 7 gól, 2 gólpassz)

*Idény közben váltottak csapatot, a teljes meccsszámban az előző csapatukban játszott mérkőzések is benne vannak.
**Izlandon, Kazahsztánban, Norvégiában és Svédországban tavaszi-őszi rendszerben zajlik a bajnokság, ezért több meccset játszottak, viszont Izlandon októberben megállították az idényt.

IZLAND ŐSZI MÉRKŐZÉSEI
Izland–Anglia 0–1 (Sterling 91. – 11-esből)
Belgium–Izland 5–1
(Witsel 13., Batshuayi 17., 69., Mertens 50., Doku 79., ill. Fridjónsson 10.)
Izland–Románia 2–1 (G. Sigurdsson 17., 35., ill. Maxim 63. – 11-esből)
Izland–Dánia 0–3 (Sigurjónsson 45. – öngól, C. Eriksen 46., Skov 61.)
Izland–Belgium 1–2 (Saevarsson 17., ill. R. Lukaku 9., 38. – az elsőt 11-esből)

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Szeptember 3.: Törökország–Magyarország 0–1

Szeptember 6.: Magyarország–Oroszország 2–3
Október 11.: Szerbia–Magyarország 0–1
Október 14.: Oroszország–Magyarország 0–0
November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

EB-PÓTSELEJTEZŐ, NL-RÁJÁTSZÁS, A-LIGA (2018–2019-es kiírás)
Október 8., elődöntő

Bulgária–Magyarország 1–3

November 12.
, döntő
20.45:Magyarország–Izland (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik