Eb 2024: Bulgária ellen kezdünk a Puskásban – megvan a válogatott selejtezős programja

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2022.10.09. 20:28
null
Fotó: MLSZ/Twitter
A magyar férfi labdarúgó-válogatott március 27-én, a Puskás Arénában kezdi a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőit, a mieink Bulgáriát fogadják – írja hivatalos oldalán a Magyar Labdarúgó-szövetség. Az UEFA azonban később arról tájékoztatta a szövetségeket, hogy a menetrend nem tekinthető véglegesnek.

A selejtező összes találkozóját 2023-ban játsszák le, a válogatott márciusban és szeptemberben egyszer, júniusban, októberben és novemberben kétszer lép pályára.

A magyar válogatott tervezett Eb-selejtezős programja:

Március 27., 20.45: Magyarország–Bulgária
Június 17., 18.00: Montenegró–Magyarország
Június 20., 20.45: Magyarország–Litvánia
Szeptember 7., 20.45: Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45: Magyarország–Szerbia
Október 17., 20.45: Litvánia–Magyarország
November 16., 20.45: Bulgária–Magyarország
November 19., 15.00: Magyarország–Montenegró

Frissítés: Az UEFA vasárnap este arról tájékoztatta a szövetséget, hogy ez a menetrend még nem tekinthető véglegesnek és elképzelhetők változások.

Magyarország története során először várhatta az első kalapból az Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolását,így nem mindennapi eseménynek lehettünk szemtanúi. A sorsolás délben vette kezdetét Frankfurtban, a Festhalléban, egy német énekesnő, Lena produkciójával. A sorsolási folyamatban két korábbi olasz, valamint két egykori német válogatott klasszis segédkezett:Demetrio Albertini, Gianluca Zambrotta, Jürgen Klinsmann és Karl-Heinz Riedle.

A magyar válogatott céduláját Zambrotta húzta ki, a G-csoportba, ezzel eldőlt, hogy 5 tagú selejtezőcsoportja lesz a mieinknek.Végül Szerbiát, Montenegrót, Bulgáriát és Litvániát sorsolták mellénk.Nem állítható tehát, hogy a lehető legkönnyebb csoportba került Magyarország, de a többi csoportot elnézve járhatott volna sokkal rosszabbul is csapatunk.

Az Európa-bajnoki selejtezőket 2023 márciusától novemberig rendezik meg, tíz fordulóból áll majd a sorozat.

A csoportokból az első két helyezettek jutnak ki a németországi kontinensviadalra, így a rendezővel együtt 21 résztvevő válik ismertté a 2023 decemberében megtartandó sorsolás idejére.

A fennmaradó három kvóta sorsa a 2024 márciusában esedékes Eb-pótselejtezőben dől el.

Ezenligánként a négy legelőrébb végző csapat vehet résztazok közül, akik a klasszikus selejtezőn nem tudták kvalifikálni magukat. Mindez a magyar válogatott szempontjából úgy lehet érdekes, ha nem sikerül közvetlenül kijutnia az Eb-re – az A-ligából a négy legjobb, nem Eb-résztvevő csapat közé kell kerülni az NL-rangsorban. Szinte biztos, hogyennek a kritériumnak megfelel majd csapatunk(csak akkor nem, ha az olasz, holland, belga, dán, horvát, portugál, spanyol hetesbőlnégy nem jut kiaz Eb-re).

Ha az A-liga csapatai közül négynél kevesebb venné sikertelenül az Eb-selejtezősorozatot, az alsóbb ligákból töltenék fel a pótselejtezős mezőnyt – a sorban az első a D-liga legjobbja, Észtország. Az elődöntő és a döntő is egy mérkőzésből áll, a győztes továbbjut, illetve kijut az Eb-re.

A pótselejtezőben kijutók a 2023. decemberi Eb-sorsoláson a 4. kalapba kerülnek.

A pótselejtező időpontjai
Elődöntő:2024. március 21.
Döntő:2024. március 26.

Az Európa-bajnokságot 2024. június 14. és július 14. között rendezik meg tíz német városban. Mérkőzésnek ad otthont Berlin, München, Dortmund, Gelsenkirchen, Frankfurt, Stuttgart, Hamburg, Düsseldorf, Köln és Lipcse is. A nyitó mérkőzés Münchenben, a döntő Berlinben lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik