„Rendkívül bosszantó eredmény” – védekező magyarokról írnak a holland lapok a budapesti döntetlen után

TÓTHPÁL ZOLTÁNTÓTHPÁL ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.10.12. 09:37
Nem bírt egymással a magyar és a holland válogatott a Puskás Arénában (Fotó: Getty Images)
A magyar válogatott csütörtökön 1–1-es döntetlent játszott Hollandiával a Puskás Arénában a Nemzetek Ligájában, az A-liga 3. csoportjának 3. fordulójában. A találkozót követően a holland lapok különösebben nem foglaltak állást abban a kérdésben, hogy az egy pont rossz vagy jó eredmény-e az oranje számára, de azért akadt olyan, aki nyíltabban fogalmazott: a holland válogatott korábbi támadója, Pierre van Hooijdonk például nagyon bosszús volt a döntetlen miatt, Rafael van der Vaart pedig két változást legalább vár a németek elleni meccsen a csapatban.

„Van Dijk kiállítása után Hollandia nagyon fontos pontokat veszített Magyarországon” – írta szalagcímében a Voetbolzone nevű holland szakportál, amely a szombat reggeli vezető cikke további részében úgy fogalmazott: Ronald Koeman csapata csak nehezen alakított ki helyzeteket a védekező magyar válogatott ellen, és Van Dijk kiállítása után igazán nehéz helyzetbe került, ám „Denzel Dumfries fejese a meccs záró szakaszában meghozta a megoldást”.

Kiemelték továbbá Koeman néhány taktikai húzását, például, hogy Mickey van de Ven játszott balhátvédként, Joshua Zirkzee pedig Brian Brobbey-val szemben a kezdőcsapatban kapott játéklehetőséget. A magyar együttes kapcsán kitértek Szoboszlai Dominikre, s megemlítették, hogy a mieink csapatkapitánya a Liverpoolban Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch és Cody Gakpo csapattársa.

„A meccs nyitó szakaszában nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar csapatnak védekezési szándéka van” – írták a bővebb elemzésben, hozzátéve, hogy a magyar válogatott a meccs első 13 percében hét szabálytalanságot is elkövetett, és a hazaiak előtt a 15. percben adódott az első lehetőség Sallai Roland lövését követően. A magyar vezető találat kapcsán kiemelték: a középpályán Tijjani Reijnders labdavesztése eredményezte azt, hogy Nagy Zsolt beívelése után Sallai a holland kapuba bombázta a labdát. „A második félidőt Hollandia lényegesebben erősebben kezdte, mint az elsőt, és nyomást gyakorolt a magyar kapura” – tértek át a folytatásra.

Van Dijk kiállítását különösebben nem kommentálták, tényszerűen annyit közöltek róla, hogy az első sárga lapot reklamálás miatt gyűjtötte be, a másodikat pedig egy elkésett belépőt követően. „Hollandiának ezután sikerült egalizálnia, miután Gakpo szabadrúgását Dumfries keményen fejelte a kapuba” – írták az egyenlítő találatról, majd a tudósítás végén elismerték: a meccs hajrájában már Hollandia kényszerült védekezésre a Puskás Arénában.

Az egyéni értékeléseket tekintve a szaklap egyébként Stefan de Vrijt látta a hollandok legjobbjának, neki 7-es osztályzat járt. A legalacsonyabb értékelésben Zirkzee részesült, az ő teljesítményét 4-essel jutalmazták. De idézték a korábbi válogatott támadót, Pierre van Hooijdonkot is, aki érezhetően nem örült az egy pontnak a meccs után: „Ez rendkívül bosszantó eredmény egy olyan válogatottal szemben, amely ennyire védekezően futballozik, és egy kicsit a játékvezető is segíti” – fogalmazott, majd áttért a hollandok németek elleni, soron következő NL-meccsére is: „Most Németországba kell menni, és ismét nyomás helyeződik a csapatra. Ám ez már sokkal jobban fekszik a válogatottnak, mint az, amikor egy ilyen ellenféllel kell játszani” – utalt a mieink védekezőbb felfogására. Egy másik holland legenda, Rafael van der Vaart is elmondta a véleményét, és már a németek elleni meccsre előretekintve azt jósolta, hogy „legalább két változtatás lesz a holland kezdőben a pénteki meccshez képest”.

A De Telegraaf vezető anyagában Van Dijk meccs utáni indulatos szavait idézte sejtelmesen: „Ha csapatkapitányként nem mondhatsz semmit…” – utaltak ezzel a holland játékos kiállítására. De egy másik cikkükben Koemantól is kiragadtak egy mondatot: a szövetségi kapitány azt nehezményezte, hogy a magyar csapat tizenegy emberrel fejezte be a találkozót.

A német és a bosnyák lapok is foglalkoztak a magyar–holland összecsapással, igaz, nem nagy terjedelemben. A Kicker elsősorban a hollandok szemszögéből közelítette meg a találkozót, és a csalódott Van Dijk kiállítása utáni szavait idézte: „Nem értem…” – írták azt követően, hogy Németország pénteken 2–1-re győzött Bosznia-Hercegovina otthonában a csoport másik meccsén. Továbbá megjegyezték azt is, hogy Koeman szerint a játékvezető a magyarokat segítette, és ezért elégedett is lehet a döntetlennel. 

Mint ismert, a német válogatott hétfőn Hollandiával csap össze az NL-ben, ennek kapcsán pedig arról írtak, hogy ezen a meccsen várhatóan Matthijs de Ligt és De Vrij alkothatja majd az oranje középső védelmét. De további lehetőségként megemlítették még Lutsharel Geertruidát, Jorrel Hatót és Ian Maatsent is.

A bosnyák Oslobodjenje portál arról tett említést, hogy a magyarok elleni hétfői meccsen a válogatott két játékosa sem állhat Sergej Barbarez szövetségi kapitány rendelkezésére, mivel a németek ellen Adrian Leon Barisic és Ermedin Demirovic is az eltiltás sorsára jutott. „Minden vereség fáj, ám most jön Magyarország. Kemény meccs lesz mindenki számára” – idézte a szövetségi kapitányt a németektől elszenvedett vereség után a portál. 

NEMZETEK LIGÁJA 
A-LIGA, 3. FORDULÓ
3. CSOPORT
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 1–1 (1–0)
Budapest, Puskás Aréna, 55 300 néző. V: Fähndrich (svájci) 
Magyarország: Dibusz – Fiola, Orbán, Dárdai M. (Botka, a szünetben) – Bolla (Gera D., 90.), Nikitscher, Schäfer, Nagy Zs. – Szoboszlai, Sallai (Csoboth, 65.) – Varga B. (Nagy Á., 79.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Hollandia: Verbruggen – Dumfries, Van Dijk, De Vrij (Malen, 77.), Van de Ven – Gravenberch, Reijnders, Q. Timber (G. Til, 77.) – Gakpo (Hato, 90.), Zirkzee (Brobbey, 77.), Simons (De Ligt, 81.). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman
Gólszerző: Sallai (32.), ill. Dumfries (83.)
Kiállítva: Van Dijk (79.)

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

   
AZ ÁLLÁS       
1. Németország3219–3+67
2. Hollandia3128–5+35
3. MAGYARORSZÁG3211–6–52
4. Bosznia-Hercegovina3123–7–41

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik