A hollandok ellen van a legrosszabb sorozatunk – ideje lezárni!

PÓR KÁROLYPÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2024.10.11. 11:13
Szalai Ádám (jobbra) az első válogatott meccsére készül pályaedzőként, Fiola Attila (középen) pedig a 60. alkalommal léphet pályára a nemzeti csapatban (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar labdarúgó-válogatott soron következő két Nemzetek Ligája-mérkőzése, a hollandok ellen 20.45 órakor kezdődő hazai és a bosnyákok elleni, idegenbeli találkozó kapcsán összegyűjtöttünk néhány történeti érdekességet, statisztikát.

A magyar válogatott a soron következő két mérkőzéssel, a bosnyákok ellen eléri a 70. találkozóját Marco Rossi irányításával. A szövetségi kapitányi posztot 2018 óta betöltő olasz szakember az örökrangsorban ezzel megelőzi a jelenleg 69 találkozóval 2. helyen álló, 1954-ben a magyar válogatottat vb-döntőbe vezető Sebes Gusztávot. A listát Baróti Lajos vezeti 117 meccsel. Rossi mérlege 33 győzelem, 15 döntetlen, 20 vereség, a mérkőzések számát tekintve az örökrangsor 3. helyén áll, ahogy a győzelmek számát illetően is, ám ebben nagy a lemaradása, hiszen Sebessel 50-szer, Barótival 62-szer nyert a nemzeti együttesünk. 

A hollandoktól az 1985-ös hazai, 1–0-ra elveszített vb-selejtezővel kezdődően – annak a meccsnek a rotterdami „odavágóján” elért 2–1-es siker volt a legutóbbi magyar győzelem Hollandia ellen – sorozatban már kilenc mérkőzésen szenvedtünk vereséget, ezen a kilenc meccsen hét gólt szereztünk és 38 gólt kaptunk. Az összesített mérlegünk egyébként 17 meccs, öt győzelem, két döntetlen, 10 vereség Hollandiával szemben. A legutóbbi találkozónk velük a 2013-as amszterdami volt, amely a magyar válogatott történetének legnagyobb vereségeként számon tartott 8–1-es végeredménnyel zárult. 

A HOLLANDOK ELLENI LEGUTÓBBI MAGYAR GYŐZELEM – 1984-BŐL 

 

Minden válogatottat figyelembe véve jelenleg a holland ellen a legrosszabb a mérlegünk a legutóbbi kilenc mérkőzésünk alapján. Azon nemzeti csapatokkal szemben ugyanis, melyek ellen legalább kilencszer már pályára lépett a magyar válogatott, nincs még egy, amelyiktől az előző kilenc meccs mindegyikén kikaptunk volna. A holland mellett további három olyan nemzeti tizenegy van, amely ellen az előző kilenc mérkőzésünkön nem tudtunk nyerni. A belgáktól és a portugáloktól a kilencből hétszer kaptunk ki két döntetlen mellett (a portugálok ellen még egyszer sem nyertünk az eddigi 14 meccsen, a belgákat pedig legutóbb 1958-ban győztük le), míg Romániával szemben hat vereség, három döntetlen az előző kilenc találkozó mérlege a mi szempontunkból (a románok ellen 11 meccs óta nem nyertünk, legutóbb 1981-ben vertük meg őket). Hasonlóan rossz még a mérlegünk az orosz válogatottal szemben is, de a Szovjetunió felbomlása óta az oroszokkal még csak hétszer játszottunk, öt vereség, két döntetlen a mérleg, viszont a szovjetek ellen az utolsó öt találkozót győzelem nélkül, három vereséggel és két döntetlennel zártuk (ellenük 1978-ban volt az utolsó magyar győzelem).

Hazai pályán most már két éve veretlen a magyar válogatott. Legutóbb 2022. szeptember 26-án kaptunk ki itthon az olaszoktól 2–0-ra. Azóta hazai pályán kilencszer nyertünk (nyolcszor a Puskás Arénában, egyszer Debrecenben) két iksz mellett, és a 11 meccs közül heten nem kaptunk gólt.

Az idén eddig öt tétmeccsből csak kettőn szereztünk gólt (az Eb-n a svájciak és a skótok ellen), ilyen sorozata még nem volt Marco Rossival a nemzeti csapatnak, hogy öt tétmérkőzésen ennyire kevés gólt ér volna el. Ha a hollandok ellen sem szerzünk gólt, akkor ez lesz a Rossi-éra leghosszabb, három mérkőzést számláló góltalan szériája. 

A mostani a Nemzetek Ligája negyedik kiírása és ezt kezdtük eddig a leggyengébben: két meccsen egy ponttal. Eddig két forduló után mindig három ponttal álltunk.

Szeptemberben a németek ellen csereként debütáló és a bosnyákok ellen már kezdő Nikitscher Tamás a 39. újonc a válogatottban Marco Rossi időszakában. Az októberi két találkozón két mezőnyjátékosnak, Gera Dánielnek, Szűcs Kornélnak, valamint a kapus Tóth Balázsnak lehet arra esélye, hogy gyarapítsa az újoncok számát – a jelenlegi keretből ők hárman nem léptek még pályára a válogatottban.

A szeptemberi keretből még kimaradt, de most újra pályára léphet a válogatottban a 34 éves Fiola Attila, aki a 60. bevetésére készül. A jelenlegi keretből nála többször csak a 85-szörös válogatott Nagy Ádám szerepelt a nemzeti csapatban. A Spezia középpályása, ha mind a két októberi meccsen pályára lép, megelőzheti a válogatottságok számában az elmúlt néhány év rekorderét, a 86-szoros válogatott Szalai Ádámot. A korábbi csapatkapitány a hollandok debütál pályaedzőként a nemzeti csapatnál (Laczkó Zsolt helyett). Érdekesség, hogy bár Szalai válogatott időszakában ötször is találkoztunk a hollandokkal, azok a meccsek neki kimaradtak.

 

A hollandok után hétfőn a bosnyákok elleni idegenbeli meccs következik. A hollandokkal ellentétben a bosnyákokkal szemben pozitív a mérlegünk, ugyanis az eddigi öt meccsünkön egyszer sem kaptunk még ki, és kétszer nyertünk. Boszniában harmadszor játszunk ellenük. 2001-ben 1–1-re végeztünk, 2006-ban győztünk 3–1-re. Azon a meccsen a harmadik gólunkat Dárdai Pál szerezte, akinek két fia, ifjabb Dárdai Pál és Dárdai Márton is tagja a mostani keretnek – ha bármelyikük gólt szerezne a válogatottban, akkor a Dárdai család lenne az első, amely elmondhatná, hogy apa és fia is eredményes tudott lenni a magyar nemzeti együttesben.

DÁRDAI PÁL GÓLJA A BOSNYÁKOK ELLEN 2006-BÓL

NEMZETEK LIGÁJA 
3. FORDULÓ
A3-AS CSOPORT
Péntek, 20.45: Magyarország–Hollandia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Péntek, 20.45: Bosznia-Hercegovina–Németország (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Al-Fateh – Szaúd-Arábia), Tóth Balázs (Blackburn Rovers – Anglia)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Fiola Attila (Újpest FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szűcs Kornél (Plymouth Argyle – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Bolla Bendegúz (Rapid Wien – Ausztria), Gera Dániel (Diósgyőri VTK), Kata Mihály (MTK Budapest), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nikitscher Tamás (Kecskeméti TE), Schäfer András (Union Berlin – Németország)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Aszterasz Tripolisz – Görögország), Csoboth Kevin (St. Gallen – Svájc), ifjabb Dárdai Pál (Hertha BSC – Németország), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Sallai Roland (Galatasaray – Törökország), Schön Szabolcs (Bolton Wanderers – Anglia), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

A HOLLAND VÁLOGATOTT KERETE A OKTÓBERI NL-MÉRKŐZÉSEKRE
Kapusok: Mark Flekken (Brentford – Anglia), Nick Olij (Sparta Rotterdam), Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion – Anglia)
Védők: Virgil van Dijk (Liverpool – Anglia), Denzel Dumfries (Inter – Olaszország), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen – Németország), Lutsharel Geertruida (RB Leipzig – Németország), Jorrel Hato (AFC Ajax), Matthijs de Ligt (Manchester United – Anglia), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur – Anglia), Stefan de Vrij (Inter – Olaszország), Ian Maatsen (Aston Villa – Anglia)
Középpályások: Ryan Gravenberch (Liverpool – Anglia), Tijjani Reijnders (AC Milan – Olaszország), Xavi Simons (RB Leipzig – Németország), Guus Til (PSV), Quinten Timber (Feyenoord), Mats Wieffer (Brighton & Hove Albion – Anglia)
Támadók: Brian Brobbey (AFC Ajax), Cody Gakpo (Liverpool – Anglia), Justin Kluivert (AFC Bournemouth – Anglia), Donyell Malen (Borussia Dortmund – Németország),  Joshua Zirkzee (Manchester United – Anglia)
Szövetségi kapitány: Ronald Koeman

1. Németország

2

1

1

7–2

+5 

2. Hollandia

2

1

1

7–4

+3 

3. Bosznia-Hercegovina

2

1

1

2–5

–3 

4. Magyarország

2

1

1

0–5

–5 

AZ A3-CSOPORT ÁLLÁSA

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik