Marco Rossi: A pofontól még ég az arcunk, de ezen túl kell lépnünk

Vágólapra másolva!
2024.09.09. 13:02
Marco Rossi a hétfői sajtótájékoztatón (Fotó: Micheller Szilvia)
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya egy nappal a Bosznia-Hercegovina elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt, éppen hatvanadik születésnapján sajtótájékoztatót tartott. Szóba került természetesen a németektől elszenvedett 5–0-s vereség, de a szakember azt is elmondta, hogy ezen a pofonon már túl kell lépnie együttesének. Hozzátette: ami az ő sara, azért ezúttal is vállalja a felelősséget.

„Úgy gondolom, hogy az egyedüli kiút csakis a győzelem lehet. Tudtuk előre, hogy ez nem lesz egyszerű, és a kiutat sem lesz könnyű megtalálni a németektől elszenvedett vereségből – kezdte Marco Rossi, aki éppen a sajtótájékoztató napján töltötte be hatvanadik életévét. – Az a találkozó foltként megcsúfítja az eddigi utunkat, munkánkat, és velünk marad, mint egy rossz emlék. Aki azonban megnézi az előző évek eredményeit, az láthatja, hogy azokhoz képest kontrasztos a Németországtól elszenvedett öt–nullás vereség. Mert ha összességében szeretnénk mérleget vonni – bár tudom, hogy a megítélés mindig szubjektív –, és ha az ember becsületesen, intelligensen néz szembe a dolgokkal, akkor azt gondolom, hogy a mérleg pozitív. És emlékezzetek arra is, hogy a 2021-es Európa-bajnokság után is elszenvedtünk egy négy–nullás vereséget, ám akkor is fel tudtunk állni. A bővebb értékelések nyilván majd akkor születnek meg, amikor mi már nem leszünk a válogatott kispadján, de bízom abban, hogy a végén pozitív mérleget fogtok majd kialakítani rólunk.”

Rossi bejelentette azt is, hogy a bosnyákok ellen több csere is lesz a kezdőcsapatban. Kiemelte, hogy a németektől elszenvedett vereségen már túl kell lépniük a játékosoknak, és úgy érzi, ezt meg is tudják tenni: „Úgy vélem, hogy a Németország elleni mérkőzésen nem voltak félreértések a taktikát illetően, a kommunikációban viszont már akadtak. Azonban ettől függetlenül lesznek majd személycserék a kezdőben is. A németek elleni mérkőzés után is elmondtam: ha csak a taktikára szeretnénk leszűkíteni az öt–nullás vereség okait, akkor tévúton járunk. A pofontól még ég az arcunk, de ezen túl kell lépnünk, és ha eléggé tökösek vagyunk, akkor ezt meg is tudjuk tenni.”

A magyar válogatott szövetségi kapitánya úgy fogalmazott, ami az ő sara, azért most is vállalja a felelősséget, a vereség azonban meglátása szerint elsősorban nem a rossz taktikának volt köszönhető: „A modern labdarúgás nem csak arról szól, hogy támadunk és magasan presszionálunk. Persze e divat mögött nyilván vannak okok, ám ehhez tudni kell magasan támadni, és le kell reagálni mindezt védekezésben is. Be kell látni, hogy Németország ellen sem az ötvenes évek futballját játszottuk, hanem egy modern futballt próbáltunk megvalósítani. A kommunikáció terén voltak félreértések, ez az én hibám, vállalom is érte a felelősséget. A meccs előtt beszéltük, hogy az első tizenöt percben nem hagyjuk kibontakozni a németeket, ami utána történt, az felírható a rossz kommunikációnak. Mindenért azonban nem lehet felelőssé tenni az edzőt. Én vállalom a felelősséget mindazért, ami az én asztalom, és biztos vagyok abban is, hogy a játékosok is azért, ami az ő részük.”

A sajtótájékoztató utolsó részében, boszniai újságírók kérdésére válaszolva beszélt arról is, hogy a keddi ellenfelet kemény, harcos csapatnak tartja, külön kiemelte a tapasztalt gólvágót, Edin Dzekót. Ám mint mondta: bár az eredményről majd csak a meccs után tud érdemben nyilatkozni, a magyar válogatott számára ezúttal nem lehet más a cél, mint a három pont megszerzése.

NEMZETEK LIGÁJA
A3-CSOPORT
Hollandia, MAGYARORSZÁG, Németország, Bosznia-Hercegovina 
Szeptember 7.
Németország–MAGYARORSZÁG 5–0
Hollandia–Bosznia-Hercegovina 5–2
Szeptember 10.
20.45: MAGYARORSZÁG–Bosznia-Hercegovina – élőben az NSO-n!
20.45: Hollandia–Németország – élőben az NSO-n!
Október 11.
Bosznia-Hercegovina–Németország
MAGYARORSZÁG–Hollandia
Október 14.
Bosznia-Hercegovina–MAGYARORSZÁG
Németország–Hollandia
November 16.
Németország–Bosznia-Hercegovina
Hollandia–MAGYARORSZÁG
November 19.
Bosznia-Hercegovina–Hollandia
MAGYARORSZÁG–Németország

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Blackburn Rovers – Anglia)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Gergényi Bence (Újpest FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Yaakobishvili Antal (Girona – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Bolla Bendegúz (Rapid Wien – Ausztria), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Nikitscher Tamás (Kecskeméti TE), Schäfer András (Union Berlin – Németország), 
TÁMADÓK: Ádám Martin (Aszterasz Tripolisz – Görögország), Csoboth Kevin (St. Gallen – Svájc), ifjabb Dárdai Pál (Hertha BSC – Németország), Horváth Krisztofer (Újpest FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik