Találós kérdések – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2024.08.26. 23:45

 

JÚNIUS 19., STUTTGART: Németország–Magyarország. Szeptember 7., Düsseldorf: Németország–Magyarország. Nem csalás, nem ámítás, ahogy Jules Verne híres regényében az angol úriember, Phileas Fogg és francia inasa, Passepartout nyolcvan nap alatt megkerülte a földet 1872-ben, úgy 2024-ben, szintén nyolcvan nap elteltével labdarúgó-válogatottunk is visszatér az idei Európa-bajnokság házigazdájához. Igaz, ezúttal a kontinensviadal helyett már a Nemzetek Ligája (NL) csoportmérkőzésére kerül sor jövő szombaton. Az első eredményt ismerjük (2–0 „oda”), s azt is, hogy utána a mieink hajszállal lemaradtak az Eb egyenes kieséses szakaszáról, a németek pedig a negyeddöntőben véreztek el a későbbi győztes spanyolokkal szemben.

Ám ez már a múlt, mint ahogy az is, hogy ebben az évtizedben ez volt az egyetlen vereségünk a patinás riválistól két döntetlen és egy győzelem mellett, amelyeket 2021-ben szintén az Eb-n és 2022-ben szintén az NL-ben értünk el. Az legyen a németek gondja, miképpen dolgozták fel, hogy rendezőként érem nélkül maradtak a nyáron, mi próbáljuk megoldani a magunk feladatát. Marco Rossi szövetségi kapitány ezt tette múlt heti nyilatkozatában, amelynek egymással összefüggő két alapvetése, hogy a most kedden kihirdetendő új keretből kimaradnak eddigi alapemberek, és lesznek új arcok. Nyilván az sem mellékes, hogy a magyar Eb-keret számos tagja azóta klubot váltott.

Vélhetőleg a csapatukban ilyen-olyan okok miatt kevés lehetőséget kapók (Szalai Attila, Lang Ádám, Fiola Attila, Kleinheisler László) kerülnek ki, új lehet Szalai Gábor, Tóth Balázs, Szűcs Kornél, Nikitscher Tamás. Ám tovább felesleges is találgatni, hiszen egyrészt hamar választ kapunk a kérdéseinkre, másrészt a gárda gerince Gulácsi Pétertől Willi Orbánon és Szoboszlai Dominikon át a súlyos arcsérüléséből hál’ istennek felgyógyuló Varga Barnabásig adottnak tűnik. A Nemzetek Ligája eleve a mieink „vadászterülete”, a sztárgárdákkal ellentétben nekünk fontos az itteni jó szereplés a mindenkori világversenyes kvalifikáció beosztása szempontjából. Ha a november közepéig három etapban lepörgő hat meccsen kivívjuk az A-ligában maradást, nagyobb eséllyel vághatunk neki a jövő évi vb-selejtezőknek, így számunkra az NL cél és eszköz egyszerre.

Szóval fel, Düsseldorfra! No de kikkel? Hamarosan kiderül.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik