Domokos legyen velünk! – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2024.06.08. 23:52

 

HOGY KI VOLT DOMOKOS, nincs nyoma, mindenesetre a szólás él és plasztikus: Most légy okos, Domokos!

A kérdés az Izrael elleni Európa-bajnoki főpróba után is él, főként a keddi írországi, finoman szólva is felemás produkció (1–2) után. Debrecenben ugyanis még huszonkét perc sem telt el, s már 3–0-ra vezetett a magyar futballválogatott.

Mondhatja bárki, hogy ehhez kellett Izrael nem éppen európai szintű futballja is, de ácsi! A sport és benne a futball már csak olyan, hogy mindig azt kell legyőzni, aki szemben áll, ezen a kellemes nyári estén az izraelieket. Ehhez képest a korai sima hármas nyomán szó sem lehet fanyalgásról (legalábbis valósan).

Főként, mert a gólokat azok szerezték, akiktől az Európa-bajnokságon is várjuk (Sallai Roland, Varga Barnabás) és a ziccerük előtti támadásokkal sem volt gond (sebesség, pontosság). Ezek után kit érdekelt néhány saját térfélen eladott labda? Nem utolsósorban azért, mert az egyetlen izraeli lövést Gulácsi Péter hárította.

A szünetben 3–0 – mi kell még?
Leginkább még néhány gól (szurkolói szemlélet), ám erre kevesebb esély volt, hiszen jöttek a cserék, ahogyan az már megszokott az ilyen meccseken. Sérülés miatt Szoboszlai Dominik (nagy baj azért nincs, ugye?) ment le, mellette többek között Sallai és Varga, távollétükben lassúbb lett a csapatunk, de óvatosabb is. Az izraeliek így támad(gat)hattak, a maguk aprólékos módján.

 

Ami a lényeg, az első félidő első felére szívesen gondolhatunk vissza egy héten át, de végül is a győzelem az – győzelem. Még ha egy meccs, ugyebár, nem is ér véget húsz-egynéhány perc után. A jegyzőkönyvekben 3–0 szerepel majd, a többi lehet néma csend (már megint a Hamlet…).

A szakmai tapasztalatokhoz kevés a tudásom, ám Marco Rossiban bízom, bízhatunk. Szerintem ő már a debreceni meccs előtt tudta, mi merre és hány, de betartotta az ilyenkor illendő forgatókönyvet, ne csak azok meccseljenek, akik alapemberek nála.

Izrael kellemes ellenfél volt, így aztán a főpróba után, a Svájc elleni első Európa-bajnoki fellépésünk előtti várakozásban maradhatunk Domokosnál. Nem csupán a szólás, hanem a név eredete miatt is. Hiszen jelentése az Úrhoz tartozó, Istennek szentelt, a hozzáértők szerint még kapcsolódik az erőhöz, mi több, a közösségi elhivatottsághoz is.

Ezek után ha Domokos velünk, ki ellenünk?

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik