Válogatott: a Rossi-csapat újabb ritka sorozata – 1976 óta másodszor...

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.06.21. 12:21
null
Dibusz Dénesnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a legutóbbi négy meccsünkön nem kaptunk gólt (Fotó: Szabó Miklós)
Mióta Marco Rossi a válogatott szövetségi kapitánya, már megszokhattuk, hogy több évtizedes rekordokat ír át, elképesztő sorozatokat állít fel nemzeti csapatunk és az esztendő első négy meccsével egy újabb, nyolc éve nem látott szériát produkált. Legutóbb 2015-ben fordult elő, hogy négy egymást követő mérkőzésen nem kapott gólt a válogatottunk, öt meccsen egy kapott gólra pedig másodszor láthattunk példát 1976 óta. 

 

 

A magyar labdarúgó-válogatott az idén négy meccset játszott, és egyiken sem kapott gólt, hiszen márciusban az észteket 1–0-ra, a bolgárokat 3–0-ra, míg kedden a litvánokat 2–0-ra győzte le, illetve a múlt héten gól nélküli döntetlenre végzett Montenegróban. Négyes kapott gól nélküli szériát legutóbb 2015-ben produkált a válogatottunk, akkor Dárdai Pál és Bernd Storck (egy meccs) irányításával Görögország (0–0), Litvánia (4–0), Finnország (1–0) és Románia (0–0) ellen nem kaptunk gólt. A mostanihoz hasonlóan a négyből három volt Eb-selejtező (2015-ben a litvánok elleni volt a felkészülési meccs, most az észtek elleni), és az akkori szériának Európa-bajnoki részvétel lett a következménye (még ha pótselejtező után is)…

Marco Rossi együttese legutóbb novemberben, a görögök elleni 2–1-es siker alkalmával kapott gólt, de 11-esből, azaz megállapíthatjuk, hogy öt meccset hoztunk le egymás után akcióból kapott gól nélkül. Ilyenre is legutóbb 2015-ben volt példa, akkor az előbb említett négy meccshez még az Észak-Írország elleni belfasti találkozó jött hozzá, amelyen Kyle Lafferty egy szöglet utáni lecsorgó labdából volt eredményes a 93. percben.

Ugyanakkor a mostani és a 2015-ös sorozaton kívül legutóbb 47 éve, 1976-ban fordult elő olyan, hogy a magyar labdarúgó-válogatott legalább öt mérkőzésen csupán egy gólt kapjon. Akkor a Nyilasi Tiborral és Fazekas Lászlóval fémjelzett, Baróti Lajos szövetségi kapitány által irányított együttes sorrendben Argentína (2–0), Jugoszlávia (0–0), Svájc (1–0), Franciaország (1–0) és Szovjetunió (1–1) ellen produkált egy 5/1-es szériát, sőt mivel a következő, Ausztria elleni meccset 2–0-ra nyerte meg, hat meccsen is csak egy gólt kapott.

A mostani széria fő letéteményese egyébként a Dibusz Dénes, Willi Orbán, Szalai Attila, Kerkez Milos négyes volt, amely az előző öt meccsünk mindegyikén kezdőként lépett pályára a hátsó alakzatban.

Ahhoz, hogy a jelenlegi, négyes kapott gól nélküli sorozatot folytatni tudják Szalai Attiláék, már bravúrra lesz szükség, hiszen a következő három ellenfél Szerbia (Eb-selejtező, idegenben, szeptember 7.), Csehország (felkészülési mérkőzés, itthon, szeptember 10.), Szerbia (Eb-selejtező, itthon, október 14.) – ám Marco Rossi csapata már nem egyszer bizonyította, semmi sem lehetetlen.

A MAGYAR VÁLOGATOTT LEGUTÓBBI NÉGY MÉRKŐZÉSE
Március 23., 19.30: Magyarország–Észtország 1–0
Március 27., 20.45: Magyarország–Bulgária 3–0
Június 17., 18.00: Montenegró–Magyarország 0–0
Június 20., 20.45: Magyarország–Litvánia 2–0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik