Válogatott: „A litván csapat megmutatta, hogy kellemetlen ellenfél tud lenni”

Vágólapra másolva!
2023.06.19. 12:26
null
Szalai Attila szerint jól kezdte az Eb-selejtezőket a két meccsen négy pontot szerző magyar válogatott
Megtartotta a Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtező előtti sajtótájékoztatóját a magyar labdarúgó-válogatott. A sajtóeseményen Marco Rossi szövetségi kapitány mellett Szalai Attila fejtette ki várakozásait.

A nyugalom a legfontosabb. A szombaton este Montenegróban 0–0-s döntetlent játszó, Litvánia ellen készülő válogatott hétfőn (sem) hagyta el a telki edzőbázist, noha sok csapat szereti az utolsó tréninget a mérkőzés helyszínén elvégezni, Marco Rossi és csapata a madárcsicsergős környezetre szavazott. A csapat ki sem mozdult az edzőközpontból, az ebédet követően jókedvűen beszélgettek az emeleti társalgóban, néhányan biliárdoztak, mások az asztalifocit pörgették.

Szalai Attila a mutatói alapján az egyik sarokba húzódva akár pihenhetett is volna, a Fenerbahce védője a mögöttünk hagyott idényben 63 (!) tétmérkőzésen lépett pályára, ami európai szinten is kiemelkedőnek számít. A 32 bajnoki mellett 6 kupamérkőzésen, 8 Európa-liga találkozón, 2 BL-selejtezőn, 4 El-selejtezőn futballozott, ehhez jött hozzá a 11 válogatott fellépés.

„Jó állapotban érzem magamat
– felelte a 25 éves futballista. – Nem vagyok fáradt, sőt, kifejezetten örülök neki, hogy ilyen sok mérkőzésen, ilyen sok percet tölthettem pályán. Mindig is azt mondtam, egy labdarúgónak az a legnagyobb áldás, ha három-négy naponta mérkőzéseket játszhat, főleg ha ilyen magas színvonalon teheti. Kétségtelen, jobban oda kell figyelnem a regenerációra, az edzésekre, de ezen a téren is sokat fejlődtem.”

A Montenegróban elért 0–0-s döntetlent követően sokan kritizálták a válogatottat, mondván rengeteg hibával futballozott, Szalai Attila szerint is fontos lesz, hogy kedden Litvánia ellen kevesebb ki nem kényszerített hibával futballozzanak, és nagyobb koncentráció, valamint dinamika jellemezze az együttest.

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a papíron gyengébb Litvánia kedden este kapuja elé húzódva próbálkozik minél tovább góltól megőrizni kapuját, ám Marco Rossi csapatának erre az eshetőségre is meg van a terve.

„A szombatinál mindenképpen gyorsabban kell játszanunk. Sokat szeretnénk birtokolni a labdát, a támadásainkban pedig nagyobb átütőerő kell legyen. Fel vagyunk készülve a litván csapat stílusára, van haditervünk arra az eshetőségre is, ha mélyen védekeznének. Tudjuk hol vannak a rések, területek, melyeket ki kell használnunk. A litvánok megmutatták, kemény, kellemetlen ellenfelek, Bulgária ellen legutóbb döntetlent játszottak, holott a mérkőzés döntő részében emberhátrányban futballoztak. Tiszteljük őket, de szeretnénk itthon tartani a három pontot.”


A Fenerbahce légiósa török kupagyőztesként érkezett haza a válogatotthoz, kedden este a Puskás Arénában pedig harmincötödik alkalommal húzhatja magára a nemzeti együttes mezét. Kíváncsiak voltunk rá, vajon érzése szerint miben fejlődött a legtöbbet, amióta 2019 novemberében az Uruguay elleni találkozón bemutatkozott a válogatottban.

„A játék minden elemében. Legyen szó labdás játékról, vagy védekezésről. Sok idő eltelt a bemutatkozásom óta, a klubcsapataimban is előre léptem, rengeteg rutint, tapasztalatot szereztem, ez mind az előnyömre válik.”

Az Európa-bajnoki selejtezők G-csoportjában a magyar válogatott két mérkőzésen begyűjtött négy pontjával a második helyen áll.

„Tudtuk, hogy nehéz mérkőzések várnak ránk, minden találkozó pörgős, hajtós, pontosan ilyenekre készültünk – folytatta Szalai Attila. – Jól kezdtünk a csoportban, két mérkőzésen négy pontot szereztünk, ami nem rossz, a montenegrói teljesítményünkkel mégsem vagyunk elégedettek. A célunk nem változott, egyenes ágon szeretnénk kijutni az Európa-bajnokságra.”

Lassan hozzászokhatunk, ha hazai pályán lép pályára Marco Rossi együttese, a telt ház magától értetődő. Kedden este a Puskás Arénában ismét több mint hatvanezer magyar szurkoló biztatja majd az együttest, hiszen a jegyeket pillanatok alatt elkapkodták.

„Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire boldogok vagyunk emiatt – mosolygott a védő. – Látjuk, érezzük, hogy a szurkolók mellettünk, mögöttünk állnak, és Litvánia ellen is fantasztikus hangulatban játszhatunk. Megtiszteltetés, ugyanakkor felelősség is ez. Szeretnénk visszaadni azt a szeretet, amit a drukkerektől kapunk.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Demjén Patrik
(MTK Budapest), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Bp. Honvéd)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma Calcio 1913 – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország), Szalai Gábor (Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Ferencvárosi TC), Bolla Bendegúz (Grasshopper Club Zürich – Svájc), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), Nagy Ádám (Pisa Sporting Club – Olaszország), Loic Nego (Fehérvár FC), Callum Styles (Millwall FC – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

A LITVÁN LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Emilijus Zubas (Hapoel Tel-Aviv – Izrael), Edvinas Gertmonas (FK Zalgiris Vilnius), Lukas Paukste (FA Siauliai)
VÉDŐK: Linas Klimavicius (FK Panevezys), Markas Beneta (FK Panevezys), Edvinas Girdvainis (Zalgiris Kaunas), Kipras Kazukolovas (FK Zalgiris Vilnius), Artemijus Tutyskinas (LKS Lódz – Lengyelország), Pijus Sirvys (FK Panevezys), Rokas Lekiatas (FA Siauliai), Matijus Remeikis (FK Panevezys)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Modestas Vorobjovas (Chindia Targoviste – Románia), Gvidas Gineitis (Torino FC – Olaszország), Ovidijus Verbickas (FK Zalgiris Vilnius), Gratas Sirgedas (FK Kauno Zalgiris), Eligijus Jankauskas (FA Siauliai), Daniel Romanovskij (FA Siauliai), Karolis Uzela (FK RFS – Lettország), Faustas Steponavicius (FK Tukums 2000 – Lettország), Deividas Sesplaukis (FA Siauliai), Klaudijus Upstas (FC Hegelmann)
CSATÁROK: Gytis Paulauskas (KF Egnatia – Albánia), Armandas Kucys (IFK Berga – Svédország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Edgaras Jankauskas

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia 2 2 4–0 +4 6
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 3–0 +3 4
3. Montenegró 3 1 1 1 1–2 –1 4
4. Bulgária 3 1 2 1–5 –4 1
5. Litvánia 2 1 1 1–3 –2 1

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

A program

G-CSOPORT
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
MAGYARORSZÁG–BULGÁRIA 3–0 (3–0)

Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
20.45: MAGYARORSZÁG–Litvánia, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Bulgária–Szerbia, Razgrad (Tv: Arena4)
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország
Litvánia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária
Litvánia–Szerbia
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
Bulgária–Litvánia
Magyarország–Szerbia
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
Litvánia–Magyarország
Szerbia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

Pontazonosság esetén a következő szempontok rangsorolnak a csapatok között (ebben a sorrendben)

• Az egymás elleni mérkőzéseken
•• szerzett több pont
•• elért jobb gólkülönbség
•• szerzett több gól
• Az összes mérkőzésen
•• elért jobb gólkülönbség
•• szerzett több gól
•• szerzett több idegenbeli gól
•• elért több győzelem
•• elért több idegenbeli győzelem
•• elért alacsonyabb fair play pontszám (sárga lap: 1 pont; két sárga lapos piros lap: 3 pont; egyből piros lap: 3 pont; sárga lap, majd egyből piros lap: 4 pont)
• A Nemzetek Ligája összesített rangsorában elfoglalt jobb pozíció.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik