Válogatott: Van okunk, hogy bizakodjunk – Lang Ádám

Vágólapra másolva!
2020.11.06. 09:32
null
Lang Ádám a jövő csütörtökön rendezendő összecsapás után is szívesen mosolyogna (Fotó: Szabó Miklós)
Lang Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott és a nicosiai Omonia védője szerint akaratos, de nyugodt játékkal sikeresek lehetnek Izland ellen.

 

November 12-én, Budapesten, azon belül is a Puskás Arénában…

„Lesz »a« mérkőzés! – vette át a szót a 34-szeres válogatott védő, Lang Ádám, aki csütörtök este a Granada elleni Európa-liga-mérkőzésen lépett pályára ciprusi klubja, az Omonia tagjaként. – Mindannyiunk számára rettentően fontos az Izland elleni pótselejtező. Fontos nekünk, játékosoknak, fontos a stábtagoknak, fontos a szurkolóknak – fontos az egész országnak! Jó belegondolni abba, mi vár ránk. Olykor elképzelem magamban, mi lesz jövő csütörtökön a Puskás Arénában. És hogy mire jutok? Arra, hogy megnyerjük a mérkőzést, és megyünk az Európa-bajnokságra!”

Visszatérés Telkibe
A magyar válogatott tagjai vasárnap találkoznak – Telkiben. Hogy ott lesz jelenésük, azért érdemes hangsúlyozni, mert a Pest megyei bázison zajló felújítási munkálatok miatt a szeptemberi és az októberi összetartás alkalmával „albérletbe” kényszerültek. Mindkétszer az egyik fővárosi szálloda vendégszeretetét élvezte a nemzeti együttes, amely az Illovszky Rudolf Stadionban edzett. Bár a körülményekre egyáltalán nem lehetett panasz, gyaníthatóan senki sem bánja, hogy a csapat visszaköltözhet az edzőközpontba, ahol a megszokott nyugalom és ideális környezet várja. Hétfőn természetesen már Telkiben vezényel edzést Marco Rossi, de mert a számításba vett játékosok közül néhányan huszonnégy órával korábban bajnoki meccsen lépnek pályára, aznap még nem gyakorolhat teljes létszámban a keret, erre keddig várnia kell a szövetségi kapitánynak. Ha a forgatókönyv nem tér el a megszokottól, a szakmai stáb kedden két edzést tart, szerdán pedig egyet.

Ha ez megvalósul, a 27 éves futballista a második kontinenstornájára készülhet: eddigi 34 válogatott meccséből négyet a 2016-os Eb-n játszott le.

„Ezekben a napokban bizony előtörnek az emlékek – folytatta Lang Ádám. – Az első képek már a kétezer-tizenöt novemberében megvívott, Norvégia elleni pótselejtező kapcsán megjelennek, aztán jönnek a feledhetetlen franciaországi kockák. Szeretnénk újra átélni, amiben akkor részünk volt! Nincsenek kétségeim, mert azt érzem, nagyon együtt van a csapatunk, ráadásul a saját kezünkben van a sorsunk. Nem abban kell reménykednünk, hogy valaki kikaparja nekünk a gesztenyét – az Eb-részvételünk rajtunk áll vagy bukik.”

Marco Rossi hétfőn hirdette ki az Izland, illetve a Nemzetek Ligája keretében rendezendő, Szerbia és Törökország elleni mérkőzésre készülő keretet, akkor beszélt lapunknak arról, hogy bár három meccs vár a válogatottra, a legfontosabb az Európa-bajnoki részvételről döntő jövő csütörtöki összecsapás. A szövetségi kapitány felelevenítette, hogy tavaly november 19-én, Walesben már játszott ki-ki meccset a nemzeti együttes, fájdalom, azt 2–0-ra elveszítette. A szakvezető ugyanakkor hozzátette, ezúttal teljesen más hangulatban és hozzáállással várja csapata a kvalifikáció kiharcolására az utolsó esélyt jelentő, Izland elleni csatát.

„Egyetértek a kapitánnyal!” – szögezte le a tapasztalatból beszélő, a cardiffi találkozót is végigjátszó hátvéd. – Egy év alatt jókorát fordult velünk a világ! Az Európa-bajnoki selejtezősorozatot ugyan a Szlovákiában elszenvedett vereséggel kezdtük, utána Horvátországot és Walest is legyőztük, így bizakodva várhattuk az őszi szakaszt. Az azonban nem úgy alakult, ahogy reméltük, az okokat már felesleges boncolgatni. A lényeg az, hogy van még egy lehetőségünk a kijutásra, és mindent megteszünk, hogy éljünk vele! Aki bármilyen formában a kerethez tartozik, azt érzi, most minden adva van ahhoz, hogy elérjük, amire vágyunk! Félreértés ne essék, ezzel nem azt mondom, hogy biztosan megverjük Izlandot, de arra van okunk, hogy bizakodjunk. A szeptemberben és októberben megvívott mérkőzéseink legfőbb tanulsága, hogy a nálunk magasabban jegyzett válogatottakkal is fel tudjuk venni a versenyt, Törökország és Szerbia ellen nyertünk is. Hogy méltó ellenfelei voltunk olyan együtteseknek, amelyek klasszisokat vonultatnak fel, arról árulkodik, hogy mi is képesek vagyunk extra teljesítményre, főleg akkor, ha mentálisan is rendben vagyunk. Nem szabad túlizgulnunk az Izland elleni összecsapást, meg kell találnunk az ideális lelki állapotot. Ugyanakkor hiszem, hogy ezzel sem lesz gond. Amit az elmúlt időszakban mutattunk, arra támaszkodhatunk. Az izlandiak jók, erősek, rutinosak, amit játszanak, jól csinálják, de szerintem két, közel azonos tudású válogatott találkozik, tényleg apróságok dönthetnek. Kulcsfontosságú, hogy a védekezésünk stabil legyen, a támadók között pedig akad egy-két olyan futballistánk, aki adott esetben a különbséget jelentheti. Izgalmas, harcos, jó meccs lesz, amelyen győzzön – Magyarország!”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Hegedüs Lajos (Paksi FC)
Védők:Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások:Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
Támadók:Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
EB-PÓTSELEJTEZŐ (NL-RÁJÁTSZÁS)
A-LIGA

Október 8.

Bulgária–Magyarország 1–3
November 12.
20.45:
Magyarország–Izland (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
B-LIGA, 3. CSOPORT
Szeptember 3.:
Törökország–Magyarország 0–1
Szeptember 6.:Magyarország–Oroszország 2–3
Október 11.:Szerbia–Magyarország 0–1
Október 14.:Oroszország–Magyarország 0–0
November 15., 20.45:Magyarország–Szerbia(Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország4227–4+38
2. MAGYARORSZÁG42114–3+17
3. Törökország4313–4–13
4. Szerbia4223–6–32
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik