Király Gábor: Ha magunkra figyelünk, nem lehet gond

G. D.G. D.
Vágólapra másolva!
2014.10.14. 10:57
Király Gábor újabb mérföldkőhöz érkezett: ha pályára lép Feröer ellen, 92. fellépésével beéri Fazekas Lászlót a válogatottsági rangsor második helyén. A kapus szerint ha magunkra figyelünk, nem lehet gond az esti meccsen.

Király Gábor rutinja még mindig sokat ér a válogatottban (Fotó: Veres Viktor)
Király Gábor rutinja még mindig sokat ér a válogatottban (Fotó: Veres Viktor)
Király Gábor rutinja még mindig sokat ér a válogatottban (Fotó: Veres Viktor)
Király Gábor rutinja még mindig sokat ér a válogatottban (Fotó: Veres Viktor)
Király Gábor rutinja még mindig sokat ér a válogatottban (Fotó: Veres Viktor)

 

– Jöhet a kilencvenkettedik válogatottság, ezzel beérné Fazekas Lászlót. Hitte volna a Haladás-serdülőben játszva?
– Természetesen nem. Persze mindenkinek vannak tervei, az enyémek azonban világ életemben kimerültek abban, hogy dolgozni, teljesíteni kell, amikor pedig szembejön a lehetőség, meg kell próbálni jól dönteni. Sosem volt célom, hogy ebben vagy abban a sztárklubban védjek, az sem, hogy a magyar válogatottban. Egyedül az vezérelt, hogy keményen melózzak, mert az kínálhatja az esélyt a boldogulásra.

FAZEKAS LÁSZLÓ NEM AKARTA BEÉRNI BOZSIK JÓZSEFET

„Örülök, hogy Király Gábor eljuthat eddig a mérföldkőig, ráadásul egy kapus negyven évesen is védhet a válogatottban. Annak idején Szepesi Györgyék fölajánlották, hogy eljuthatok százig, visszautasítottam, mert nem tartottam méltónak magam, hogy a nagyszerű Bozsik Józsefet beérjem. De még mindig dobogós vagyok, és hogy tizenöt évig lehettem válogatott, játszhattam két vébén és olimpián, hatalmas büszkeség. A legemlékezetesebb? Talán a hetvenhetes Bolívia elleni vébé-pótselejtező, amikor Budapesten én vezethettem ki a csapatot a pályára. Annyi magyar zászlót életemben nem láttam, mint akkor. Abban a hangulatban nem lehetett rosszul játszani. Hat nullára nyertünk” – emlékezett vissza a korábbi 92-szeres válogatott csatár.

– Rendben, ezt mondja harmincnyolc évesen, intelligens, vérprofi labdarúgóként. No de a tízéves Gabikának csak voltak álmai.
– Akkor is így gondolkodtam. Egyrészt nem is nagyon ismertem a külföldi topcsapatokat. A Grazot, a Rapidot meg az Austriát igen, még a Manchestert is, de semmilyen álmot nem kergettem, hogy én márpedig egy napon a Unitedben akarok védeni. Csak jó kapus akartam lenni.

– Megnyugtatjuk, az lett. Különben aligha jut el kilencvenegy fellépésig címeres mezben. Van egy, amelyik a legkülönlegesebb?
– Nincs.

– Valahogy sejtettük…
– Tényleg nincs. Az első, amikor Bécsben megvertük az osztrákokat, úgy, hogy kivédtem Toni Polster tizenegyesét, nyilván felejthetetlen, de az összes többi mérkőzésem hasonlóképp az, nem tudok egyet kiválasztani.

A MEGLEPETÉSRE IS FEL KELL KÉSZÜLNI
Minden bizonnyal kilencvenkettedszer is magára öltheti a címeres mezt Király Gábor, de – ahogyan a kapus is fogalmazott –, a futballban bizony előfordul meglepetés. Éppen ezért azt sem zárjuk ki, hogy Dárdai Pál szövetségi kapitány merészet húzva a Ferencvárosban remeklő Dibusz Dénest állítja a gólvonal elé. Nem azért, mert lebecsülné feröeri ellenfelét, hanem mert némi válogatott rutinra a Fradi kapuvédőjének is szüksége lehet – pláne, ha a poszt többi várományosa (Bogdán Ádám, Gulácsi Péter) továbbra sem bevethető.

– Gondolta volna, hogy ennyire kevés dolga akad a romániai pokolban?
– Bíztam a csapatban. Hamar megismertük Dárdai Pali elképzeléseit, ugyancsak a javunkra vált, hogy a pályán lévők évről évre rutinosabbá váltak, ezekből lehetett táplálkozni.

– És elégedett a produkcióval?
– Mondjuk úgy, a körülményekhez képest igen. Mert azért a sportoló mindig győzni akar. De Romániában, az ismert légkörben az egy pont megbecsülendő.

– A végén lehetett volna belőle három is. Vagy az túlzás lett volna? Hogy ne mondjuk, sok a jóból?
– Az összkép alapján szerintem mindkét válogatott elégedett lehet a döntetlennel. Ugyanakkor sok mindent elárul az összecsapásról, hogy a románoknak nem volt nagy helyzetük. Ez a védőmunkánkat dicséri, ami ugyebár a csatárok mozgásával kezdődik. Éppen ezért volt ez igazi csapatmunka.

SZAVAZÁS

Ön szerint Király Gábor hány válogatottságnál áll meg?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

– Az edzői stáb szintén csapatban dolgozott, még ha Dárdai Pál döntött is. Edzőként most ismerhette meg a régi bajtársat. Azt kapta, amire számított?
– Semmilyen előítéletem sem volt. Nem állítottam fel magamban elméletet arra nézvést, milyen edző lehet Pali. Azt tudtam, ha az a habitus jellemzi trénerként is, mint ami játékosként, sikeres lehet, és elindulhat egy pozitív folyamat. Egy biztos, volt elképzelése a csapatnak, hogy mit szeretne megvalósítani, és ahhoz képest is, hogy mindössze öt napot töltöttünk együtt, látható volt, valami formálódik. Persze öt nap alatt nehéz.

– Sokkal több ideje ezután sem lesz a kapitánynak.

– Ezért kell ismerni a játékosokat. Minket, idősebb vagy inkább tapasztalt futballistákat nagyon jól ismert, tökéletesen tisztában volt vele, mire számíthat, a fiatalabbakat pedig hamar feltérképezte, így aztán nem kellett hosszasan felmérnie az együttest, és kísérletezgetnie. De itt az újabb feladat, amikor ismét teljesíteni kell.

– Bár sokan tiltakoznak a kötelező szó ellen, azért mégiscsak kötelező a győzelem Feröeren, nem?
– Ha a FIFA-ranglistát nézzük, igen, örök igazság azonban, hogy minden a pályán dől el. A futball már csak olyan, hogy mindig benne van a meglepetés, elég, ha a hétvégi lengyel–német selejtezőt vesszük. Ismerjük az ellenfél erényeit, ahogyan a gyengéit is, és ha bízunk magunkban, ha magunkra figyelünk, nem lehet gond.

VÁLOGATOTTSÁGI RANGLISTA
1. Bozsik József (született: 1925. november 28.)101 meccs/11 gól
2. Fazekas László (1947. október 15.)92/24
3. Király Gábor (1976. április 1.)91/0
4. Grosics Gyula (1926. február 4.)86/0
5. Puskás Ferenc (1927. április 1.)85/84
6. Garaba Imre (1958. július 29.)82/3
Juhász Roland (1983. július 1.)82/6
8. Mátrai Sándor (1932. november 20.)81/0
9. Vanczák Vilmos (1983. június 20.)78/4
Gera Zoltán (1979. április 22.)78/23

 

 

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, F-CSOPORT
Október 14., kedd
20.45:
Feröer–MAGYARORSZÁG (Tv: M1) – élőben az NSO-n!
20.45: Finnország–Románia
20.45: Görögország–Észak-Írország

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Észak-Írország2 24–1+36
2. Finnország2 114–2+24
3. Románia
2
1
1

2–1
+1
4
4. MAGYARORSZÁG2 112–3–11
5. Görögország2 111–2–11
6. Feröer2 21–5–40

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik