Nyolc „német” török a magyar válogatott ellen

Vágólapra másolva!
2012.10.10. 10:44
null
A török válogatott rengeteget fejlődött az elmúlt negyed évszázadban (Fotó: Action Images)
Az mlsz.hu hosszabb írásban mutatja be a magyar labdarúgó-válogatott keddi ellenfelét. A török együttes nagy utat járt be – például – a magyarok elleni 0–5-től és 0–6-tól a 2002-es világbajnoki bronzéremig, vagy a 2008-as Európa-bajnokság elődöntőjéig. A török futballforradalomban óriási szerep jutott a német kapcsolatoknak, amelyekből a kedden Budapesten szereplő csapat is sokat profitál.

A második világháború utáni, szinte kiürült nyugatnémet munkaerőpiac feltöltésére államközi egyezményeknek köszönhetően 1961-től, az úgynevezett vendégmunkás (gastarbeiter) program keretén belül temérdek török áramlott a szövetségi köztársaságba. Számuk 1973-ban elérte a 2.6 milliót. Az elmúlt évtizedekben tovább nőtt a németországi törökök száma, amelyet immár a statisztikusok akár hárommilliósra is becsülnek, beleértve az első, a második és a harmadik generációs törököket. A török labdarúgás azonban nagyon sokáig alig profitált a kétségtelenül egyre erősebb német szálból.

Az első jelentős változást két, a Bundesligában szereplő török futballista, Ilyas Tüfekci és Erdal Keser meghívása jelentette a török válogatottba. A kettősséget jelezte, hogy a már 1978-tól a török korosztályos válogatottakban szerepelt, isztambuli születésű, de 11 éves korától Nyugat-Berlinben élt csatárt szülőhazájában török szokás szerint az első nevén, Ilyasként, az NSZK-ban a családi nevén, Tüfekciként emlegették.

Újabb fontos változást jelentett 1984: a vb-ezüstérmes német szövetségi kapitány, Jupp Derwall – Bundesliga-klubok ajánlatait visszautasítva – a Galatasaray kispadjára ült le. Derwall sikereket ért el a Galatával (bajnok és kupagyőztes is lett), de még fontosabb, hogy német edzésmódszereket vezetett be, s tanított meg az edzői pályára készülő játékosainak. Köztük volt a török futball két későbbi sztáredzője, Fatih Terim és Mustafa Denizli is. Az egyre tőkeerősebb török labdarúgásba Derwall után (még játékosként) olyan csillagok szerződtek az NSZK-ból, mint Harald „Toni” Schumacher. Az elmúlt húsz évben a Fenerbahçét négy német edző is irányította vezetőedzőként: Holger Osieck, Joachim Löw, Werner Lorant és Christoph Daum.

1987-ben úgy festett, Derwall átveszi a török válogatottat, de egészségi problémái miatt inkább visszavonult. 1990-ben mégis német edző került a nemzeti tizenegy élére: Sepp Piontek. Ő rakta le annak a válogatottnak az alapjait, amely aztán Fatih Terim vezetésével kijutott az 1996-os Európa-bajnokságra. Abban a generációban már fontos szerepet játszottak a „gastarbeiterek” gyermekei. Miközben a török apától született Mehmet Scholl a német válogatott egyik ékessége lett, a törökök még „csak” az NSZK-ban született, vagy ott felnőtt, de a Bundesligáig el nem jutott, hazaszerződött játékosokra építettek. Ilyen volt Tayfun Korkut (a mostani válogatott egyik pályaedzője), Oguz Çetin és Ogün Temizkanoglu. A négy évvel későbbi, a 2000-es Európa-bajnokságon szerepelt keretbe két újabb németországi török került be: Tayfur Havutçu és Ümit Davala.

A 2002-es világbajnoki keret kijelölése új fejezetet nyitott: három évvel azt követően, hogy egy németországi török (Mustafa Dogan) a repatriálása után, egyébként a Fenerbahce együtteséből a német válogatottba került be, először volt nagy tornán alapember a török válogatottban egy olyan futballista, aki aktuális német sztárcsapat vezéregyéniségeként csillogott. (Kicsit konkrétabban: aki befért volna a német válogatottba.) Yildiray Bastürk az abban az évben BL-döntős, bajnoki és kupaezüstérmes Bayer Leverkusen egyik legnagyobb sztárja volt, Michael Ballack mellett. Bastürk már az NSZK-ban született, soha nem is játszott török klubban.

Tíz év nagy idő, azóta felnőtt egy újabb generáció. S immár minden korábbinál nagyobb szerepet játszanak a németországi születésű törökök a „félholdas” válogatottban. A 2011–2012-es idényben a spanyol bajnok Real Madridban három németországi török játszott: Hamit Altintop, Mesut Özil és Nuri Sahin. Az első kettő Gelsenkirchenben, a harmadik az onnan nem túl messzi Lüdenscheidben született. Az elsőnek (és ikertestvérének, Halilnak) nem ajánlották fel a német válogatottságot, így a törököknél játszik. A másodiknak felajánlották, elfogadta, nem is nagyon kedvelik a törökök. Édesapja nemrégiben egy török lapnak azt mondta, vannak törökök a német parlamentben, akadnak török származású egyetemi professzorok Németországban, a fia pedig a német válogatottban játszik, ettől még büszke arra, hogy török származású. Nuri Sahin is büszke, sőt még inkább büszke. „Szeretem Németországot, de a szüleim törökök, s én is így érzek. Ezért választottam a török csapatot” – mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában.

Özil azt mondta a 2010 őszi német–török mérkőzés előtt: „Nekem az volt természetes, hogy a német válogatottat válasszam. Harmadik generációs török vagyok, itt születtem, itt nőttem fel. Büszke vagyok arra, hogy a német válogatottban játszhatok.”

Nem Özil az egyetlen török, aki a Nationalelfet választotta: Serdar Tasci (vagy Ilkay Gündogan, aki egyébként éppen úgy gelsenkircheni születésű, mint Özil és az Altıntop ikrek) ugyancsak a DFB-nek mondott igent.

Gündogan esete különösen pikánsnak számított: 2010 őszén versengett érte az akkor még Guus Hiddink által irányított török válogatott, s a német. Gündogan maradt annál, amelyben korosztályos éveit töltötte: a németben. Ha nem is játszott, de ott volt a nyári Európa-bajnokságon a német keretben.

Ugyanakkor a Budapestre készülő török keretben vannak olyan futballisták, akik – miután a német korosztályos válogatottban sikeresek voltak –, török mezt viselnek az A-válogatott mérkőzéseken. Ilyen a Bayern München nevelése, a bajor „fővárosban” született Mehmet Ekici, aki immár a Werder Bremen tagja. A németekkel világbajnoki harmadik volt az U17-es korosztályban. Ömer Toprak a 2008-as, csehországi U19-es Európa-bajnokságon (amelyen a magyar válogatott negyedik lett) kontinensbajnoki címet nyert, maga is játszott a házigazdák ellen megnyert döntőben, sőt Sisa Tibor csapata ellen is. A Budapestre készülő keretben nem kevesebb, mint nyolc olyan futballista szerepel, aki Németországban született és nőtt fel: Hamit Altintop, Hakan Balta, Mehmet Ekici, Hasan Ali Kaldirim, Nuri Sahin, Sercan Sararer, Ömer Toprak és Tunay Torun.

A TÖRÖK VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Volkan Demirel, Mert Günok (mindkettő Fenerbahce), Cenk Gönen (Besiktas)
Védők: Gökhan Gönül, Egemen Korkmaz, Hasan Ali Kaldirim, Bekir Irtegün (mind a négy Fenerbahce), Semih Kaya, Hakan Balta (mindkettő Galatasaray), Ömer Toprak (Leverkusen, német)
Középpályások: Emre Belözoglu, Arda Turan (mindkettő Atlético Madrid, spanyol), Hamit Altintop, Emre Colak, Aydin Yilmaz, Selcuk Inan (mind a négy Galatasaray), Nuri Sahin (Liverpool, angol), Mehmet Topal, Caner Erkin (mindkettő Fenerbahce), Mehmet Ekici (Werder Bremen, német)
Csatárok: Burak Yilmaz, Umut Bulut (mindkettő Galatasaray), Sercan Saraer (Greuther Fürth, német), Mevlüt Erdinc (Rennes, francia), Tunay Torun (Stuttgart, német)

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők: Juhász Roland (Anderlecht), Kádár Tamás (Roda), Korcsmár Zsolt (Brann Bergen), Lipták Zoltán (Győri ETO), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Takács Ákos (Győri ETO), Varga József (DVSC-Teva), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK) Gera Zoltán (WBA), Gyurcsó Ádám (Videoton), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Koltai Tamás (Győri ETO), Koman Vladimir (FK Krasznodar), Pátkai Máté (Győri ETO), Pintér Ádám (Real Zaragoza), Szakály Péter (DVSC-Teva)
Támadók: Németh Krisztián (Roda), Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Mainz)
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 2 2 6–0 +6 6
2. Hollandia 2 2 6–1 +5 6
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 6–4 +2 3
4. Törökország 2 1 1 3–2 +1 3
5. Észtország 2 2 0–5 –5 0
6. Andorra 2 2 0–9 –9 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik