Casillas és Torres utódjait keresi Csehországban a spanyol ifiedző

Vágólapra másolva!
2008.07.10. 09:44
Majdnem az összes Európa-bajnoki aranyérmessel dolgozott, részese a spanyol ifiválogatottak parádés 2000-es évekbeli sikersorozatának, az ország egyik legmegbecsültebb edzője. Hogy ki ő? Ginés Meléndez, az ibériai U19-es válogatott szövetségi edzője. Az „ifi selección” az elmúlt hat alkalomból négyszer nyerte meg a korosztályos kontinenstornát, de a szakvezető amondó, Csehországban minden eddiginél nehezebb dolguk lesz – fiai többek közt a magyarok ellen bizonyíthatnak.
A tizenhét évesek között a spanyolok (pirosban) nyertek a magyar ifik ellen. Príbramban jön a visszavágás?
Fotó: Mirkó István
A tizenhét évesek között a spanyolok (pirosban) nyertek a magyar ifik ellen. Príbramban jön a visszavágás?
A tizenhét évesek között a spanyolok (pirosban) nyertek a magyar ifik ellen. Príbramban jön a visszavágás?
Fotó: Mirkó István
A tizenhét évesek között a spanyolok (pirosban) nyertek a magyar ifik ellen. Príbramban jön a visszavágás?

GINÉS MELÉNDEZ

Az 56 éves szakember Spanyolország egyik legjobb utánpótlástrénere. 2002 óta dolgozik a 19 évesekkel, másodedzőként, majd vezetőedzőként segítette hozzá a csapatot négy Európa-bajnoki címhez. 18 évig irányította az Albacete utánpótlásképzését, mielőtt a szövetség szolgálatába lépett. Az U17-es és U20-as gárdával is dolgozik.
2002: Andrés Iniesta, Fernando Torres.

2004: Sergio Ramos, David Silva, Rubén de la Red, Raúl Albiol.

Csak hat név azok közül, akik az elmúlt években megfordultak Ginés Meléndez keze alatt a spanyol U19-es válogatottban, és aranyérmet is nyertek. A csehországi Eb kétségtelenül legnagyobb esélyese az ibériai gárda, hiszen Spanyolország az előző hat kiírásból négyszer is begyűjtötte az aranyérmet. Mindannyiszor az együttessel 2002 óta dolgozó mester keze alatt.

De nem csupán ők dolgozhattak együtt Meléndezzel: korábban gyakorlatilag az Euro 2008-on győztes spanyol csapat egésze a rutinos tréner irányításával pallérozódhatott.

„Fantasztikus érzés, hogy a világ legjobbjai között látom azokat a játékosokat, akik nem is olyan régen az én csapatomban is megfordultak. Silva, Iniesta, Torres, Albiol és Fabregas – csak hogy néhányat említsek közülük. Az osztrák-svájci Európa-bajnokságon szereplő keretből három vagy négy futballista kivételével mindenkivel együtt dolgoztam a tizenkilenc évesek között” – nyilatkozta Meléndez az UEFA honlapjának.

A „kis” selección edzője szerint együttesének hatalmas lökést adhat a nagyválogatott minapi diadala, ráadásul a fiatalok látják: akik néhány éve még az U19-ben brillíroztak, jó eséllyel kopogtatnak az A-csapat kapuján is.

„Óriásit emelt a hangulaton az Európa-bajnoki siker. Nekem nagy büszkeség, hogy látom beérni a munkám gyümölcsét, a fiúk pedig látják, hogy milyen elődök nyomdokaiba kell lépniük. Nyomás azonban nincs a gárdán, hiába nyertük meg rendszeresen a kontinenstornát az utóbbi években. Jó mentalitású labdarúgókat akarunk képezni, akiknek a fejlődése sokkal fontosabb, mint az azonnali teljesítmény. Azon dolgozunk, hogy tökéletesítsük a játékukat, valamint emberileg is szeretnénk utat mutatni nekik” – mondta.

És hogy mi az útmutatás a 2008-as utánpótlás Eb-re, többek között a magyarok elleni mérkőzésre?

„Európa legnagyobb tehetségei itt vannak, a franciák kivételével, de őket az olaszok verték ki. Ez a legerősebb U19-es Európa-bajnokság, amin valaha részt vehettem. Mostani csapatunk két éve bronzérmet nyert a 17 évesek között, ám Bojan Krkic szolgálataira ezúttal sajnos nem számíthatok. Nyerni akarunk, bár ehhez kell egy kis szerencse is. Úgy érzem, a házigazdáknak pazar együttesük van, a meglepetést pedig a bolgároktól és a görögöktől várom. A miénk az az együttes, amelyet mindenki le akar győzni, így nagyon nehéz dolgunk lesz. Persze mindent megpróbálunk” – nyilatkozta.

AZ A-CSOPORT PROGRAMJA

Július 14.
Magyarország–Bulgária, 17.30, Prága
Németország–Spanyolország, 19.30, Plzen

Július 17.
Spanyolország–Magyarország, 18.00, Príbram
Németország–Bulgária, 20.30, Plzen

Július 20.
Magyarország–Németország, 20.00, Príbram
Spanyolország–Bulgária, 20.00, Prága
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik