És erről neki papírja van!

BORBOLA BENCE, SINKOVICS GÁBORBORBOLA BENCE, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.01.10. 02:28
Címkék
A háború folytatódik. Sokan és sokféleképpen reagálnak majd rá, lesznek, akik azt mondják, tessék, még mindig Lothar Matthäus a kapitány, merthogy  ez szerepel a cikkünkben  élő szerződése van, s tovább dolgozhat. Mások pedig majd kapásból cáfolják mindezt, azzal érvelve, hogy a hétfőn előkerült, s lapunk számára bemutatott dokumentumok nem perdöntőek. Lothar Matthäus hétfő délután exkluzív interjút adott lapunknak két ügyvédje társaságában, és a beszélgetés alatt bemutatott dokumentumokra hivatkozva ma is hittel vallja: továbbra is ő a magyar nemzeti csapat irányítója.
"Helló, Lothar, ne add fel, frankó gyerek vagy!" – a zöld postáskocsi vezetője szemmel láthatóan megörült, amikor a Váci úton próbált befurakodni két parkoló autó közé. Akkor látta meg a járdán várakozó s ezúttal meglehetősen sportosan öltözött, napbarnított Lothar Matthäust. A megszólított kapitány mosolygott, intett a postásnak, majd belépett az egyik irodaház kapuján. Két ügyvéd sietett az egykori aranylabdás elé, a német dr. Arne Gobert, valamint dr. Krisch Imre. A jogi szakértők barátként üdvözölték Lothar Matthäust. Pillanatok alatt előkerült a kávé, az üdítő, s ami még ennél is fontosabb, néhány dokumentum.

Lothar Matthäus nem titkoltan válaszlépésre szánta el magát. Egyrészt sok vesztenivalója már nincs, hiszen a liga elnöke, Kisteleki István már világgá kürtölte, elképzelhetetlennek tartja, hogy a német szakember továbbra is a magyar válogatott élén maradjon; másrészt pedig a korábbi világbajnok megtanult küzdeni, nem csupán a pályán – azon kívül is.

Érthető, ha nem hagyja magát egykönnyen megfúrni, kipöckölni, világgá zavarni. Hogy aztán a frissiben előhúzott szerződések egyértelműen az ő igazát bizonyítják-e, az nagy kérdés.

Íme, a magát kapitánynak tartó Lothar Matthäus, valamint az MLSZ akkori vezérkarától kapott két levél, a zöld mezôben pedig a dokumentumok szó szerinti magyar fordítása – jöhetnek a jogászok
Íme, a magát kapitánynak tartó Lothar Matthäus, valamint az MLSZ akkori vezérkarától kapott két levél, a zöld mezôben pedig a dokumentumok szó szerinti magyar fordítása – jöhetnek a jogászok
Németh Ferenc
Íme, a magát kapitánynak tartó Lothar Matthäus, valamint az MLSZ akkori vezérkarától kapott két levél, a zöld mezôben pedig a dokumentumok szó szerinti magyar fordítása – jöhetnek a jogászok
Magyarországon élünk, ahol minden, de annak az ellenkezője is lehetséges. A futballunk már úgyis lejáratódott, így nem oszt és nem szoroz, ha a botrány csak dagad és dagad. Kétségtelen tény: a szurkolók többsége még mindig Lothar Matthäust látná szívesen a válogatott élén (január 21-én még szimpátiatüntetés is lesz), ám a jelenleg győzelemre álló ellenzék számára nemkívánatos személlyé vált. Most aztán jöhet az újabb csata. Ezúttal majd jogászok mondják a magukét, ilyen-olyan paragrafusokra hivatkozva.

Lássuk, miről is van szó!

Túl sokat tud ahhoz, hogy csendben maradjon

– Megtisztelő, hogy két ügyvédje társaságában eddig titkosan kezelt, bizalmas dokumentumokat mutat meg, bár meglehet, hogy túl későn. Miért éppen most húzta elő a szekrény mélyéről ezeket a szerződéseket? Miért nem, mondjuk, novemberben, decemberben vagy az újév első hetében, amikor Bozóky Imrét ellehetetlenítették?
– Futballedzőnek szerződtem Magyarországra, nem pedig valamiféle szószólónak – mondta Lothar Matthäus. – Nem a szavakra kíváncsiak az emberek, hanem a munkára és az eredményekre. Utóbbi, sajnos, nem úgy alakult, ahogy terveztem, az álmaink nem valósultak meg, én mégis elmondom ezredszer, kétezredszer is, még akkor is, ha sokan unják: jó úton járunk. De most nem erről szeretnék beszélni, hiszen egészen más ügyben találkoztunk. A konkrét kérdésre válaszolva: azért vártam ezzel a lépéssel, mert azt gondoltam, éppen eléggé elfajult már a pénzért és pozícióért folytatott harc, úgyhogy nem kell nekem olajat öntenem a tűzre. Igyekeztem a háttérben maradni, és így megvárni, miként döntenek a sorsomról.

– Addig-addig várt, amíg gyakorlatilag leváltották.
– Engem senki sem váltott le. Mindjárt be is bizonyítom. Azt gondolom, eljött a pillanat, hogy kiderüljön az igazság. A közvéleménynek meg kell tudnia, hogy mi történt a kulisszák mögött. Jobb lenne most a futballról beszélgetni, arról, hogy miként készülünk a tavaszi meccsekre, az Európa-bajnoki selejtezőkre. Ám a helyzet most megkívánja, hogy megvédjen magam. Túl sokat foglalkoztak velem az utóbbi időben, ráadásul olyan emberek, akik nem a sportág érdekei szerint cselekednek, és akiket a háttérből irányítanak.

– Ezt először mondta ki. Nem fogalmazna konkrétabban?
– Nézze, számomra egyértelmű, hogy Kisteleki István egyszerű szócső. Ő csak mondja, mondja, amit másoktól hall, a háttérből irányító üzletemberektől, és a futball megmentőjeként tetszeleg. Eddig visszafogtam magam, de túl sok mindent tudok ahhoz, hogy továbbra is csendben maradjak. Jönnek az újabb és újabb információk, és egyre inkább öszszeáll a kép

– Szóval, összeesküvés-elméletet gyártott?
– Nevezhetjük akárhogy. Egy bizonyos kör szeretne olyan kapitányt a válogatott élére, akit irányíthat, akinek a munkájába beleszólhat, és akinek azt mondhatja, hogy ezt vagy azt a játékost hívd meg. ---- Akinek sok pénze van, az még többet akar

– Ha most nem mond példát, a fejéhez vágják, hogy csak vádaskodik.
– Jó, de csak a példa kedvéért mondom. Ha az MTK csapatából az új kapitány meghív, mondjuk, hat futballistát, az ugye, nagyszerű üzleti lehetőséget kínál a klubot háttérből irányító üzletembernek… Nem igaz? De ezt csak példaként említem! Erről van szó. Üzletről. Akinek sok pénze van, az szeretné megduplázni a vagyonát. Emlékezzen csak vissza – és ez megint csak egy példa… – Torghelle Sándor eladásából mekkorát kaszált az MTK. Akkor jöhettek rá néhányan, hogy milyen sok pénzt lehet keresni a futballban a játékoseladásokból. Ehhez, persze, kell a válogatottság, és kell egy olyan kapitány, akit bábként lehet mozgatni. Meg aztán ott van a stadionépítési program. Az sem mindegy, hogy ki milyen munkát kap.

– Túl messzire ment.
– Nem hiszem. Inkább túl sokat tudok.

– Mindhiába, már nem ön a kapitány.
– Rosszul tudja. Most is én vagyok a magyar válogatott kapitánya.

Az elnök levele után folytatta a munkáját

– December harmincegyedikével lejárt a szerződése.
– Megint csak téved. Íme itt a bizonyíték: szeptember huszon-negyediki dátummal levelet kaptam Bozóky Imrétől és Berzi Sándortól, amelyben egyebek mellett ez áll: "Biztosíthatlak, hogy a korábban megküldött levél tartalma részedre teljes garanciát biztosít, olyan értelemben, hogy az MLSZ elnöksége veled szerződést fog aláírni a 2007. december 31-ig szóló időszakra. Ugyanolyan anyagi feltételekkel, mint ahogy azok rögzítésre kerültek a 2003. december 9-i szerződésben…" Meggyőztem?

– Egy jogvégzett embert nem biztos, hogy sikerül…
– Állok elébe. Gondolja, hogy unalmamban ültem össze január harmadikán a szakmai stáb tagjaival, no, meg Bozóky Imrével? Akkor már az ön által említett papírok szerint három napja nem én vezettem a válogatottat, mégis szövetségi kapitányként hívtak meg arra a megbeszélésre. Ott és akkor elkezdtük az idei munkát, és én tartom magam a szerződésben foglaltakhoz. A teljes garancia számomra és ügyvédeim számára is ugyanazt jelenti: még két évig én vagyok a kapitány. Tetszik, nem tetszik, ez a helyzet.

Szavazás

Ön szeretné, hogy Lothar Matthäus maradjon a kapitány?

---- Budapest, 2005. szeptember 23.

Tisztelt Matthäus úr!
Kedves Lothar!

Az MLSZ Elnöksége bizalommal van Irántad, és megbízott engem, hogy tárgyalásokat folytassak Veled a szerződésed ugyanolyan feltételekkel történő meghosszabbításáról 2007. december 31-ig, mint a 2003. december 9-i szerződés feltételei (kivéve a felmondásra vonatkozó rendelkezést – EUR 100.000,-), azt is figyelembe véve, hogy amennyiben a magyar válogatott kvalifikálja magát a 2008-as Eb-re, a szerződés ugyanolyan feltételekkel 2008. június 30-ig szól.
A feladat a 2008-as Eb 16-os döntőjére történő kvalifikáció.

Egy általunk megvitatott szerződéstervezetet vitára fogok bocsátani a 2005. október 13-i elnökségi ülésen. A szövetségi kapitányi pozícióra szóló jelölésről szóló döntés az Elnökség kizárólagos hatáskörébe tartozik.

Arra kérnélek, hogy a szerződésed aláírásáig kizárólag a még két hátralévő vb-kvalifikációs mérkőzésre koncentrálj (október 8. és 12.), és a szerződésed meghosszabbításával kapcsolatban ne nyilatkozz többet a sajtónak, a nyilvánosságra hozatalra a szerződés remélhető aláírása után sor kerülhet.

Végül tájékoztatnálak, hogy a szerződésed az elnökség álláspontja szerint semmiféle kapcsolatban nem állhat a Derball Ltd. és az MLSZ között fennálló együttműködéssel.

Sporttársi üdvözlettel:

Dr. Bozóky Imre
Berzi Sándor ---- Budapest, 2005. szeptember 24.

Tisztelt Matthäus Úr!
Kedves Lothar!

Biztosíthatlak, hogy a korábban megküldött levél tartalma részedre teljes garanciát biztosít olyan értelemben, hogy az MLSZ elnöksége veled szerződést fog aláírni a 2007. december 31-ig szóló időszakra – ugyanolyan anyagi feltételekkel, mint azok rögzítésre kerültek a 2003. december 9-i szerződésben – amely automatikusan meghosszabbodik 2008. június 30-ig, amennyiben a magyar válogatott kvalifikálja magát a 2008-as Eb 16-os döntőjére. A jobb együttműködés további – nem anyagi – részleteiről visszatérésem után egyeztetünk az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján.

A szerződést aztán alá tudjuk írni a 2005. október 13-i elnökségi ülés után.

Kérlek, hogy a külső kommunikációt úgy alakítsd, hogy telefonon egyeztettünk, és ennek megfelelően minden a korábban megbeszéltek alapján fog történni.

Sporttársi üdvözlettel:

Dr. Bozóky Imre
Berzi Sándor ---- A Lothar Matthäus által elővett két levélről megkérdeztük dr. Kolláth György alkotmányjogászt, aki úgy véli, az eddig bemutatott bizonyítékok alapján igencsak ingatag lábakon áll a német szakember érvelése. Más kérdés, hogy azt természetesen ő sem tudhatja, hogy ezen kívül van-e más olyan dokumentum, amely perdöntői lehet.

"Az iratok pontos ismerete nélkül nehéz véleményt alkotni – mondta. – A jog valóban ismeri az ajánlattétel fogalmát, ám annak, hogy esetünkben erről van szó, s ez jogilag is megállja a helyét, véleményem szerint – amennyiben nincs más dokumentum – minimális az esélye. Annál is inkább, mivel tudomásom szerint az MLSZ-nél a szövetségi kapitány szerződtetése elnökségi hatáskör, ezért nem valószínű, hogy ez a két levél a bíróságon elegendő lenne ahhoz, hogy igazat adjanak Lothar Matthäusnak. Az ismereteim alapján úgy gondolom, ezek az iratok jogilag értékelhetetlenek, s ez az egész nem más, mint méltatlan végjátéka egy szomorú történetnek."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik