Selecao, köszönjük a parádét!

A mérkőzésről tudósított: LIPCSEI ÁRPÁD, PIETSCH TIBORA mérkőzésről tudósított: LIPCSEI ÁRPÁD, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2004.04.28. 22:53
Címkék
Egyfajta csodának már a kezdés előtt tanúi lehettünk: Tóth Balázs és Huszti Szabolcs nagyobb tapsot kapott, mint  mondjuk  a túloldalon a világbajnoki címet védő csapat tagjai között felvonuló Kaká.
Ezt azért kell megemlíteni, mert hét világbajnoki aranyérmes szerepelt a brazil kezdőcsapatban, a mieinknél viszont több, a válogatott meccsek légkörével épphogy csak ismerkedő játékos. De… Megilletődöttség senkiben sem volt, és amire 45 ezer ember várt, az valóság lett, hiszen Stark Péter mellel adta haza a veszélyesen a tizenhatoson belülre csavarodó labdát, Ronaldinho ollózva lőtt Babos Gábor kapujára – lazaság, elképesztő improvizáció.
Ám szó sem volt itt barátkozásról, ahogy Carlos Alberto Parreira, a vendégekkel 1994-ben vb-győzelemig jutó kapitány is megmondta, írhatnak bármit az újságok, ők győzni jöttek Budapestre, nem kegyelmeznek az ellenük még veretlen magyaroknak. A mester elmondta, a világsztárok megvalósították…
Kaká már a meccs elején ijesztgetett, a 24. percben ugyanis ajtó-ablak helyzetben passzolt a bal kapufa mellé, mígnem aztán a 33. percben már nem trükközött, hanem, ahogyan azt kell, a labdát a léc alá vágta. Kisvártatva pedig Luís Fabiano köszönte Babos Gábornak a kitenyerelt labdát, lazán pöccintve azt a hálóba, hogy aztán az első félidő utolsó percében egy újabb "spicceléssel" duplára emelje a találatainak a számát.
Tizennyolc évvel ezelőtt, 1986-ban 3–0 volt ide, 2004-ben az első félidő végén 3–0 oda – micsoda különbség.
Pedig hajtott becsülettel Lothar Matthäus tizenegye, a magyar játékosok – eleinte – cseppnyi megilletődöttség nélkül futballoztak, ráadásul két ígéretesnek tűnő Kenesei Krisztián-szabadrúgás nyújtóztatta meg Dida kapus izmait, de a nagy parádét a vendégek mutatták be.
A szünet után már egyenlő volt az állás – a cseréket illetően.
Ugyanis mind Carlos Alberto Parreira, mind Lothar Matthäus három-három friss játékost küldött pályára. Nos, a magyar válogatott német szakvezetőjének a húzása jött be, hiszen Torghelle Sándor a brazilok kapujába gyűrte, gyömöszölte a labdát, és ezt a gólt (is) őrjöngve ünnepelte a közönség, hogy aztán – merthogy ez ilyen meccs volt – kifütyülje az olasz Cristiano Copelli partbírót, aki nem sokkal később lest intve fosztotta meg Ronaldinhót (és ezzel a focirajongó drukkereket) egy élményszámba menő átemelős góltól… Igaz, a Barcelona szupersztárja, mielőtt Parreira kapitány lecserélte volna, egy mesébe illő találattal azért kirukkolt.

Trükköztek becsülettel a vendégek, de ehhez a káprázathoz a magyar játékosok is hozzátették a magukét. Ez esetben nem mást, mint hogy becsülettel megküzdöttek minden labdáért, és igyekeztek stílusosan futballozva átjutni az ellenfél térfelére. És a közönség ezúttal minden megmozdulásért hálás volt, tudva azt, hogy most a vereséget is lehet ünnepelni; tudomásul véve azt, hogy bár kikaptunk, de nem vallottunk szégyent.
Gálának, egy valóban nagy erőpróbának jó volt ez a meccs, és nem tehetünk mást, minthogy fejet hajtunk a magyar veretlenségi sorozatot megtörő selecao előtt (hozzátéve, hogy azért a magyar– brazil párharcok összevetésben még mindig mi vagyunk a jobbak), és megköszönjük nekik ezt a fociparádét. ---- 33. perc: Ronaldinho passzolt Luís Fabianóhoz, aki azonnal visszaadta a labdát a csatárnak. A Barcelona légiósa egyből Kakához továbbított, ő sarokkal átvette a labdát, és ezzel a mozdulattal a kapu felé is fordult, majd tíz méterről, középről, jobbal, nagy erővel a kapu közepébe lőtte a labdát.
0–1
36. perc: Kaká a 16-os bal oldalánál kötényt adott Molnár Balázsnak, lépett egyet befelé, majd éles szögből, jobbal kapura csavarta a labdát. Babos vetődve menteni tudott, ám a kezéről Luís Fabiano elé pattant a labda, aki öt méterről, jobbal a kapu közepébe passzolt.
0–2
45. perc: Roberto Carlos adott középre a bal oldalról. Érkezett Luís Fabiano, aki négy méterről, jobbal a kapu bal oldalába perdítette a labdát.
0–3
49. perc: Torghelle az alapvonaltól hat méterre, a jobb oldalon "kötényt" adott Roque Juniornak, majd középre adott, ám Gera jobbal, a kaputól négy méterre, jobbal rosszul találta el a labdát, így az nem a kapuba, hanem az oldalvonal felé gurult.
56. perc: Huszti ugratta ki a leshatáron meginduló Torghellét, aki a balösszekötő helyén megindult a kapu felé, betört a tizenhatoson belülre, majd tizenkét méterről a kifutó Didát találta el. A labda átperdült a kapuson, Torghelle lépett egyet felé, a menteni igyekvő Edmílson és Roque Junior között hét méterről, jobbal, az üres kapu közepébe lőtt.
1–3
76. perc: Alex adott középre a bal oldalról, a labdát nem tudta elfejelni Tóth Balázs, így az Ronaldinho elé került, aki Husztit és Bodort is becsapta egy csellel, majd elfektette Babost is, és ezt követően négy méterről, jobbal a kapu közepébe gurított.
1–4 ---- A 73 éves Mario Zagallo Budapesten ült 250. alkalommal a selecao kispadján. A jubileumot méltóképpen ünnepelték a brazil játékosok. Nemzeti himnuszukat ugyanis egy-egy "Zagallo 250" feliratú mezben hallgatták végig.


A majd’ telt házas aréna szép látványt nyújtott. Éppen ezért volt méltatlan a két csapat cserejátékosai számára felállított "kispad", amely egy lerobbant általános iskola ebédlőjének székeire emlékeztetett leginkább… ---- Egy ifjú szélső megmutatta, hogyan kell küzdeni

A magyar kapuban Babos Gábor bravúros védéssel nyitott, a második találat előtt hibázott. Stark Péter brazilokat idézően adta haza a meccs elején a labdát, a gólok előtt azonban többször az ő oldalán sikerült az ellenfélnek a védelmünk mögé kerülnie. Lipcsei Péter fél órán keresztül jól irányította a magyar védelmet, ezt követően bebizonyosodott, gyorsasága már nem a régi. Pető Zoltán rendre elveszítette a párharcokat. A középpályán Bodnár László aktívan futballozott, átlövésre is vállalkozott, Tóth Balázs futballja viszont igencsak szürkére sikeredett. Molnár Balázs próbált sokat játékba avatkozni, azonban rendre ütemkéséssel érkezett a párharcokba. A másodszor válogatott Huszti Szabolcs volt a magyar csapat leginkább aktív tagja, nem érződött rajta a megilletődöttség, többször is Cafú mögé tudott kerülni a bal oldalon. Simek Péter nem tudta a gyorsaságát kamatoztatni, keveset vállalt. Gera Zoltán ezúttal is bemutatott néhány mozdulatot a csak rá jellemző villanásokból, ám futballozott ő már ennél sokkal jobban is, ráadásul a második félidő elején nagy helyzetben rontott. Kenesei Krisztiánnak volt egy ravaszul meglőtt szabadrúgása…
A cserék közül Torghelle Sándor góllal tette önmaga számára felejthetetlenné az estét, Juhász Roland és Bodor Boldizsár testközelből láthatta, mit tudnak a labdával a brazil sztárok; Szabics Imrének volt egy gólt ígérő beadása és lövése, Dvéri Zsolt, Farkas Balázs és Hercegfalvi Zoltán pályára léphetett az aktuális világbajnok ellen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik