Szabics Imrére délen büszkék

HEKA LÁSZLÓ, KEMÉNY KRISTÓF, IMI MARKOS, TÓTH PÉTERHEKA LÁSZLÓ, KEMÉNY KRISTÓF, IMI MARKOS, TÓTH PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.12.06. 20:14
Címkék
"Nincs miért örülnünk  jelent meg lapunk, a Nemzeti Sport szombati címlapján, és való igaz: a 2006-os vb-selejtezőben igazi, közönségszórakoztató sztárcsapatot nem fogadhatunk, viszont a csoportból a továbbjutási esélyeink nem mondhatóak túl kedvezőnek. A magyarok tehát boszszankodnak, de lássuk, miként vélekednek a másik öt országban.
A győztes svédek

Szövetségi kapitány:

Szövetségi kapitány:

Lars Lagerbäck
A legnagyobb sztárok:
Zlatan Ibrahimovic (Ajax), Fredrik Ljungberg (Arsenal)

Zlatan Ibrahimovic (balra) a csoportfavorit svédek irigyelt támadója (Fotó: Németh Ferenc)
Zlatan Ibrahimovic (balra) a csoportfavorit svédek irigyelt támadója (Fotó: Németh Ferenc)
Zlatan Ibrahimovic (balra) a csoportfavorit svédek irigyelt támadója (Fotó: Németh Ferenc)
A legnagyobb svéd lap, az Aftonbladet rögtönzött közvélemény-kutatása alapján a 20 ezer megkérdezettnek 84.3 százaléka biztosra veszi a továbbjutást a csoportból, ám az újság vezércikkét író Lars Sandlin figyelmeztet, lehetnek buktatók. Lars Lagerbäck szövetségi kapitány elismerően szólt a magyarokról, így a másik két Eb-résztvevő (Horvátország és Bulgária) mellett minket sem ír le, az újságírók viszont leginkább Izlandtól félnek. Pontosabban egy embertől: a Chelsea csatárától, Eidur Gudjohnsentől, aki a svéd Örebróban nőtt fel, s a vélemények – no, meg a tapasztalatok – szerint egyedül is képes meccseket eldönteni.
Az Expressen is a kapitányt idézi, aki szerint ha jó napot fognak ki, bárkit megverhetnek. Csakhogy ennyire nem jó a csapat, – véli az Expressen –, így nehéz dolguk lesz, pozitívum viszont, hogy olyan csoportba kerültek, amelyben csak hatan szerepelnek. Mats Olsson vezércikkében ezt írja: "Újra a halálcsoportba kerültünk, de nem azért, mert ellenfeleink olyan erősek, hanem mert halálosan unalmasak… Ilyen unalmas csoportban – három keleti csapat, egy eldugott északi és egy érdektelen kis déli sziget válogatottja – nem tudunk koncentrálni.”
Ez a megállapítás nem túl hízelgő, ám Ralf Edström (tudják, aki az 1973-as vb-selejtezőben "kifejelte” a magyarokat a tornáról) viszont úgy nyilatkozott, igenis figyelni kell a feljövőben lévő keleti régió együtteseire.
A Göteborgs Posten megírta, a februárra lekötött, Horvátország elleni barátságos találkozót ellenfelük szeretné elhalasztani, s ezt Sune Hellströmer, a szövetség főtitkára sem ellenzi. A göteborgi lap bemutatja az ellenfeleket, s mindegyik válogatottból kiemel egy sztárt. Hogy menynyire tartja az újság válogatottunkat, jellemzi, hogy a magyarok legnagyobb csillagának Dragóner Attilát tartja… A svédek még nem fedezték fel Szabics Imrét, a Ferencváros védője mellett Király Gábort, Lisztes Krisztiánt és Tököli Attilát emelték ki.
A stockholmi Dagens Nyheterben az jelent meg, a mai magyar válogatott nem szeret harcolni, így ideális ellenfél lehet, akkor is, ha évtizedekkel ezelőtt nagy tisztelet övezte az akkori játékosokat.

A boldog horvátok

Szövetségi kapitány:

Otto Baric
A legnagyobb sztárok:
Dado Prso (Monaco), Robert Kovac (Bayern München)

Némi meglepetésre Szabics Imrét a svédek még nem fedezték fel, ellenben a horvátok már tartanak tôle (Fotó: Németh Ferenc)
Némi meglepetésre Szabics Imrét a svédek még nem fedezték fel, ellenben a horvátok már tartanak tôle (Fotó: Németh Ferenc)
Némi meglepetésre Szabics Imrét a svédek még nem fedezték fel, ellenben a horvátok már tartanak tôle (Fotó: Németh Ferenc)
A horvát újságok áradoznak, s áldják szerencséjüket, mert össznépi vélemény, ennél jobb csoportba nehezen kerülhettek volna. Arrafelé mindenki számára egyértelmű: válogatottjuk nagy eséllyel pályázik a csoportgyőzelemre, mivel az első kalapból azt kapták, akit szerettek volna: Svédországot.
A Sportske Novosti és a Vecernji List stábja is örömmel fogadta a sorsolás eredményét, s megemlítették, mind az öt ellenféllel szemben jó a statisztikájuk – a múltban lejátszott mérkőzések alapján Bulgáriára kell leginkább figyelniük. A Sportske Novosti Magyarországot az ötödik kalap legerősebb csapatának tartja, csakhogy szerinte válogatottunk olyan, mint Goran Ivanisevic: évek óta nem tud egymás után kétszer jól játszani…
Érdekesség, hogy a horvátok azonnal kapcsolatokat kerestek: a szövetség vezetői jó viszonyban vannak bolgár, svéd és magyar kollégáikkal is. Korábban honosítani szerették volna a bosnyák-horvát származású Zlatan Ibrahimovicot, s az amúgy ausztráliai Teddy Lucic szülei is Dalmáciából származnak. S akkor a magyar kapcsolatok: a horvátok büszkék Szabics Imrére, akinek horvát ősei vannak, s akire a Sturm Grazban edzője, Ivica Oszim azt mondta: "Szabics a miénk” – vagyis félig honfitársaként kezelte a legjobb magyar csatárt, igaz, ennek ellenére alig játszatta őt. S ne feledjük: a VfB Stuttgart csapatkapitánya Zvonimir Soldo, ugyanott játszik Jurica Vranjes, ráadásul Kevin Kuranyi barátnője is horvát. A lapok Szabicson kívül Bodnár Lászlóról tesznek említést, aki iránt, mint korábban megírtuk, a Dinamo Zagreb érdeklődik.
A generációváltás után tehát a horvátok már a világbajnokságon látják magukat, ám mivel Otto Baric szövetségi kapitány most csak az Eb-vel foglalkozik, Vlatko Markovic szövetségi elnök nyilatkozott a sorsolásról: "Három esélyes van a csoportban: Svédország, Horvátország és Bulgária – vélte az elnök. – Ki merem jelenteni: ott leszünk a vébén. Sajnos a televíziós közvetítési jogokból a selejtezők alatt sok bevételünk nem lesz, mivel sztárcsapattal nem találkozunk, ám ha kijutunk a tornára, pénz áll a házhoz. Az Eb-re való kvalifikációért például csak az UEFA-tól négymillió-hétszázezer eurót kaptunk.”

Az óvatos bolgárok

Szövetségi kapitány:

Plamen Markov
A legnagyobb sztárok:
Dimitar Berbatov (Bayer Leverkusen), Sztilian Petrov (Celtic)

A bolgár válogatott generációváltáson ment keresztül, s ne feledjük, mindezt sikerrel tette: az A-válogatott résztvevője lesz a 2004-es portugáliai Európa-bajnokságnak (s egy csoportban szerepel a svédekkel), míg az utánpótláscsapatuk a legjobb nyolc európai együttes közé jutott. A legnagyobb bolgár sportnapilap, a 7 days sport címlapján az jelent meg: Schumacher Horvátországba és Svédországba küldött minket. Magyarországról az első oldalon szó sem esett – ez is egyfajta kritika… Tovább lapozva is keveset olvashatunk a magyarokról, hiszen Bulgáriában a fentebb említett két válogatottat tekintik ellenfélnek – minket, Izlandot és Máltát egy lapon emlegetik, a futottak még kategóriába sorolták… Plamen Markov szövetségi kapitány úgy nyilatkozott: olyan együttesekkel mérkőznek majd, akiket addigra kiismerhetnek, hiszen a svédekkel az Eb-n találkoznak, míg Horvátországot a nemrégiben befejeződött Eb-selejtezőn megelőzték. A lapban Ivan Vutzov főtitkár azt mondta, hogy nem a legjobb a sorsolás, de optimista, hiszen a válogatottat képesnek tartja arra, hogy kijusson a németországi világbajnokságra – ezt a lap belső címe is megerősítette.

A nyugodt izlandiak

Szövetségi kapitány:

Asgeir Sigurvinsson
A legnagyobb sztár:
Eidur Gudjohnsen (Chelsea)

Az elmúlt időszakban több magyar labdarúgó is kipróbálta magát Izlandon: a Vasas-nevelésű Fórizs Sándor mellett ifjabb Bicskei Bertalan is légióskodott északon, utóbbi a következőket mondta: "Arrafelé amatőralapokra helyezték a labdarúgást, a legtöbben dolgoznak a futball mellett. Ráadásul egy évben csak a három nyári hónapban alkalmasak a pályák, a többi időszakban hó fedi az országot. Persze tudom, a válogatottak közül a legtöbben külföldön profiskodnak, de ne feledjük, ők is innen kerültek el. Arról nem is beszélek, hogy a válogatott keretben így is van néhány játékos a hazai bajnokságból.”
Mindenesetre az izlandiaknak kellemes emlékeik vannak a magyarokról: 1992-ben és 1993-ban vb-selejtezőn, két esztendővel később pedig Eb-selejtezőn győzték le a mieinket. S azóta csak jobb lett a válogatottjuk, hiszen sokan közülük Angliában futballoznak, s például Eidur Gudjohnsen csapata, a Chelsea egyik legjobb labdarúgójának számít.

A szomorú máltaiak

Szövetségi kapitány:

Horst Heese
A legnagyobb sztár:
Mario Muscat (Hibernians)

Legkorábban a máltaiakat térképezhetné fel a magyar szövetségi kapitány – ha lenne egyáltalán. A déli sziget válogatottja december 11-én Lengyelországgal mérkőzik, így jövő csütörtökön már bemutatkozik Málta a magyaroknak. No, annyira azért nem ismeretlenek a máltaiak, elvégre Carmel Busutill 1988-ban két, 1989-ben pedig egy gólt szerzett a két, döntetlenre végződött vb-selejtezőn. A maltafootball.com internetes portálon a szerkesztők úgy vélik, nem volt szerencséjük, hiszen jobban örültek volna, ha kapnak egy náluk alacsonyabban jegyzett csapatot a hetedik kalapból. Nem ez történt, így Málta az esélytelenek nyugalmával vághat neki a sorozatnak.
Hogy az ismerősöknél maradjunk, a jelenlegi keretből többen játszottak a Birkirkara színeiben a Ferencváros elleni UEFA-kupa-mérkőzésen, míg az idegenben frissen kinevezett kapitány, Horst Heese a csatárposzton számít Daniel Bogdanovicsra, aki korábban a Vasas keretének volt a tagja. Igaz, csak néhány hónapig, mert a milliós alapfizetés ellenére a támadó nem került be a csapatba, csak a juniorok közé – pedig abban az esztendőben az angyalföldiek kiestek az élvonalból…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik