Már Détári Lajos is favorit lett

K. Z., V. Gy.K. Z., V. Gy.
Vágólapra másolva!
2003.12.02. 20:49
Címkék
A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, Bozóky Imre lapunknak úgy nyilatkozott hétfőn, hogy december 15-éig biztosan meglesz a lemondott szövetségi kapitány, Gellei Imre utódja. Az elnök elmondta, hogy a jelöltként kiválasztott szakemberek neve már megjelent az újságokban. Ami biztos: az új kapitány nem lesz ott a világbajnoki selejtezők pénteki sorsolásán Frankfurtban, a 2006-os vb-kvalifikáció előtti ceremónián az MLSZ-t éppen Bozóky Imre, és a szövetség főtitkára, Berzi Sándor képviseli majd. Honlapunkon (www.nemzetisport.hu) hetekkel ezelőtt lehetett szavazni arra, hogy a focirajongók kit látnának szívesen a kapitányi poszton. Itt Csank János győzött (ő nem vállalja a feladatot), míg Nyilasi Tibor lett a második. Most a német Lothar Matthäus és Egervári Sándor nevét emlegetik, de a korábbi kapitánynál, Bicskei Bertalannál és a drukkerek körében a külföldiek mellett immár Détári Lajos is favorit lett.
Détári Lajos harcossága sokak számára szimpatikus, ám aligha Döme lesz a befutó (Fotó: Németh Ferenc)
Détári Lajos harcossága sokak számára szimpatikus, ám aligha Döme lesz a befutó (Fotó: Németh Ferenc)
Détári Lajos harcossága sokak számára szimpatikus, ám aligha Döme lesz a befutó (Fotó: Németh Ferenc)
Détári Lajos harcossága sokak számára szimpatikus, ám aligha Döme lesz a befutó (Fotó: Németh Ferenc)
Détári Lajos harcossága sokak számára szimpatikus, ám aligha Döme lesz a befutó (Fotó: Németh Ferenc)
Détári Lajos harcossága sokak számára szimpatikus, ám aligha Döme lesz a befutó (Fotó: Németh Ferenc)
Szóval, megint megy a nagy játék: vajon ki lesz a szövetségi kapitány? Bölöni László? Egervári Sándor? Lothar Matthäus? Verebes József?
Pénteken valamivel már okosabbak leszünk, hiszen az edzőbizottság az edzőképző központtal együtt akkor hozza nyilvánosságra jelöltjei nevét, ám mi már most röpke közvélemény-kutatásba kezdtünk: ismert szakembereket, közéleti személyiségeket szólaltattunk meg, hogy kit tartanának a legalkalmasabbnak erre a pozícióra. Nos, a válaszok alapján kiderül, hogy igen nagy a szórás, mindenki mást szeretne a kispadon látni.

Garami József, az edzőbizottság feje nyilván már tudja, kit is támogat, de egyelőre még nem akar erről beszélni:
"Nem kapitánykérdés a magyar futball felemelkedése – mondta a Ferencváros szakmai igazgatója. – Természetesen szövetségi kapitányt azért kell választani, és mi pénteken meg is mondjuk jelöltünket vagy jelöltjeinket. Addig azonban nem lenne szerencsés neveket említeni.”
Fogadjuk el Garami József érvelését, ám úgy informálódtunk, az edzőbizottság túl drágának tartaná a külföldi mestereket, ezért inkább itthonról választ.

Ez a megoldás vélhetően kevésbé tetszene a Balaton FC-t a tabella élére vezető trénernek, elvégre Csertői Aurél mindenképpen külföldről hozna kapitányt:
"Olyan szakember kell a válogatotthoz, akit nem az érzelmei vezetnek, hanem új szemléletet tud meghonosítani. Tudom, hogy egy jó külföldi edző nagyon sok pénzbe kerül, de akkor elő kell teremteni annyit, hogy meg lehessen fizetni.”
Máris nevesítenénk Csertői Aurél jelöltjeit, hiszen jelen pillanatban a nem Magyarországon született szakemberek közül Bölöni Lászlónak és Lothar Matthäusnak van a legnagyobb esélye a kispadra, ám a siófoki mester gyorsan tudatosítja, nem kifejezetten rájuk gondolt:
"A legnevesebb edzők közül kell választani – mondta még a siófoki szakvezető. – Nem akarok konkrét személyeket említeni, mert nem az én dolgom, hogy megtaláljam őket. Erre ott az MLSZ, amely nyugodtan megkeresheti a világ legjobb szakembereit, és kínáljon nekik annyit, hogy az egyiküknek megérje ideszerződni.”
A magunk részéről máris felajánljuk segítségünket, ha éppen Giovanni Trappattoni, Marcello Lippi, Alex Ferguson vagy Arséne Wenger telefonszámát kell kideríteni.

Ám van egy újabb jelölt, Berti Vogts is, akit Nemcsák Károly látna szívesen trénerként:
"Azt azért szögezzük le, hogy kissé tanácstalan vagyok ebben a kérdésben – mondta a színész-futballválogatott kapitánya. – Elfogult vagyok, de akkor is azt mondom, hogy Gellei Imrénél nem tudok megfelelőbb személyt elképzelni erre a feladatra, mert biztos vagyok abban, hogy nem miatta hiúsult meg a továbbjutás. Azonban nyilván Gellei Imre most nem lesz kapitány, és lehet, hogy akkor külföldi szakembert kellene hozni. Ott a jó példa, a jégkorong, amely hatalmasat fejlődött a szlovák szakvezetők segítségével. A futballra így nekem egy német, mégpedig Berti Vogts lenne a jelöltem.”
Felvetjük Nemcsák Károlynak, hogy információink szerint Matthäus, Bölöni és Egervári tűnik a legesélyesebbnek, közülük mégis kit választana: "Bár nagyon tisztelem Egervári Sándor munkáját, Bölönire szavaznék, mert szerintem ő már megmérette magát egy jó külföldi bajnokságban is, és nem vallott szégyent. Szerintem a válogatottal sem vallana.”

Lothar Matthäus gondolkodna a feladaton
Lothar Matthäus gondolkodna a feladaton
Lothar Matthäus gondolkodna a feladaton
Más véleményen van a korábbi szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan, aki hazai trénert alkalmazna:
"Biztos, hogy a felsoroltak közül mindenki jó edző – állítja Gellei Imre elődje. – Igaz, Lothar Matthäus eredményei nem túl szépek, eddig egyetlen csapatnál sem tudott igazán nagyot alkotni, de ettől még lehet jó képességű szakember. Ám külföldről csak akkor lenne értelme edzőt választani, ha az jobb, mint a magyar szakemberek. Az igazán jó külföldiek azonban vélhetően nagyon drágák, úgyhogy a magyar szövetség csak a második vonalból igazolhatna kapitányt, és nem biztos, hogy ez megérné. No, meg az sem egyértelmű, hogy a jó edzők valóban jó edzők-e: mert a világ legjobb csapataival érik el eredményeiket, és nem kizárt, hogy a sztárjátékosokkal dolgozva egy rosszabb képességű szakember is sikeres lehetne. Ezért nem osztom azt a véleményt, hogy a magyar futball eredménytelenségéről kizárólag a magyar edzők tehetnek, bár kétségtelenül mi is hibásak vagyunk. Nem egy személytől függ a magyar labdarúgás felemelkedése, de az is biztos, hogy egy megfelelő szakember sokat tehet a futballunkért. Most az MLSZ dolga, hogy találja meg ezt a szakembert. Számomra Détári Lajos a hibáival együtt nagyon határozottnak tűnik, mindig saját magát adja, és ez talán a legnagyobb előny. Szövetségi kapitánynak ugyanis olyan edző kell, aki önmagát határozottan felvállalja.”

Egervári Sándor rögvest belevágna (Fotó: Danis Barna)
Egervári Sándor rögvest belevágna (Fotó: Danis Barna)
Egervári Sándor rögvest belevágna (Fotó: Danis Barna)
Hevesi Tamás zenész, a Magyar Amatőr Labdarúgóliga női tagozatának elnökségi tagja, a Sashegy SE öregfiúkcsapatának igazolt játékosa akár külhoni, akár hazai kapitányt szívesen látna.
"Számomra két verzió létezik kapitányügyben – vázolta elképzeléseit Hevesi Tamás. – Elsősorban jónevű, felkészült, külföldi szakembert látnék szívesen a magyar válogatott kispadján. Olyat, aki miatt újra özönlene a nép a stadionba. Ám ezt a variációt, azt hiszem, el is vethetem, mert a labdarúgó-szövetségben nincs anynyi pénz, amennyit egy külföldi szakember kérne. Ezért marad a második verzió, tehát itthon már bizonyított, eredményes, jó szakemberre bíznám a válogatottat. Olyanra, aki emberileg is méltó a tisztségre. Ebből sem sok van Magyarországon, de Egervári Sándor mindenképpen ebbe a kategóriába sorolható. Bajnokságot nyert az MTK-val és a Dunaferr-rel, felkészült, képzett edző, és emberileg is alkalmasnak tartom a feladatra. Persze, bárki is lesz majd a kapitány, annak tudnia kell, hogy egy-két év után úgyis mennie kell, mert bár lehet, hogy jönnek majd az eredmények, de az idő múlásával jön majd a reális valóság, s visszakerülünk oda, ahová valójában tartozunk.”
Borús jövőkép – de a jelen még roszszabb.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik