London 2012: íme, az új Dream Team, az amerikai keret

HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.07.08. 10:16
null
Az immár aranygyűrűs James is játékra jelentkezik az Team USA-ben (fotó: Reuters)
Nyilvánossá vált, hogy Mike Krzyzewski, az Amerikai Egyesült Államok férfi kosárlabda-válogatottjának szövetségi kapitánya melyik 12 emberre számít a londoni olimpián. A még szabad három helyre Blake Griffin, Andre Iguodala és James Harden került be.

 

A legutóbbi edzések egyikén Chris Paul lábujjsérülést szenvedett, de ez végül nem veszélyeztette bekerülését a csapatba. Kilenc játékos pozíciója biztos volt a keretben, az utolsó három helyet Blake Griffin, Andre Iguodala és James Harden „vitte el”.

A klasszikus felosztás szerint magas posztokon kicsit vékonynak tűnik a keret összetétele, azonban LeBron James és Carmelo Anthony is képes erőcsatárt játszani – ezt sűrűn be is mutatták ebben a szezonban –, hiszen fizikálisan támadó- és védőoldalon is képesek dominálni. Emellett Kevin Love már bizonyította, hogy a válogatottban remekül teljesít centerposzton, így megszűnik a látszólagos „túlzsúfoltság” a kiscsatár pozíciójában is.

Krzyzewski neve a garancia, hogy meg fogja találni az egyensúlyt a csapatban. Az biztos, ez a gárda nemcsak szupersztárokkal van tele, hanem specialistákkal is: Tyson Chandler az év védője, Andre Iguodala szintén nagy erősség a saját palánk előtt, James Harden pedig az idei év legjobb hatodik embere, akinek a vérében van, hogy a padról beállva segítse csapatát.

A 12-es keret mellett érdemes megemlíteni a kimaradókat is. A három fennmaradó helyért még Eric Gordon, Rudy Gay és a draftelső Anthony Davis versengett – bár Davis bokasérülése miatt nem edzhetett, így ő szinte rögtön kiesett. Hamar eldőlt, hogy Blake Griffin ott lesz a játékokon (Chris Paul nyilván erősen lobbizott érte, de egy magasember mindenképp kellett), és a másik két döntés is teljesen logikusnak tűnik.

Akik sérülés miatt maradnak le a londoni olimpiáról: Dwyane Wade az egész szezonban sérülésekkel bajlódott, és a döntős szereplés okozta fáradtság miatt érthető módon nem vállalta be a nyarat átívelő felkészülést. Chris Bosh hasfalhúzódása miatt majdnem elúszott a Heat bajnoki címe, az ő részvétele kockázatos lett volna. Dwight Howard hátproblémái közismertek (a teljes rájátszást ki kellett hagynia), Derrick Rose pedig térdszalagszakadása miatt 2012-ben már nem léphet pályára, leghamarabb 2013 elején lehet bevethető.

AZ AMERIKAI FÉRFI KOSÁRLABDA-VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE
Chris Paul (Los Angeles Clippers), Deron Williams (Brooklyn Nets), Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder), Kobe Bryant (Los Angeles Lakers), James Harden (Oklahoma City Thunder), LeBron James (Miami Heat), Kevin Durant (Oklahoma City Thunder), Carmelo Anthony (New York Knicks), Andre Iguodala (Philadelphia 76ers), Kevin Love (Minnesota Timberwolves), Blake Griffin (Los Angeles Clippers), Tyson Chandler (New York Knicks)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik