Penarol: a szurkolók szerint meglepő Vadócz szerződtetése

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2020.01.09. 10:34
null
Vadócz Krisztián ilyen és ehhez hasonló párharcokra számíthat, ha pályára lép a Nacional elleni rangadón (Fotó: Reuters)
Elképzelni sem tudjuk, mekkora szenzáció lenne, ha egy magyar futballista manapság a Real Madridba, a Juventusba vagy a Barcelonába igazolna, ehhez képest viszonylag csekély Vadócz Krisztián Penarolhoz szerződésének visszhangja. Pedig az uruguayi klub nagysága joggal mérhető az említett három topcsapatéhoz.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet (IFFHS) 2009-ben az évszázad dél-amerikai klubjának választotta meg, megelőzve az argentin Independientét, a szintén uruguayi Nacionalt, valamint a negyedik River Plate-et, a hatodik Boca Juniorst és a nyolcadik Sao Paulót is. A fenti hasonlat sem véletlen: Európában a Real Madrid lett az első, a Juventus a második, a Barcelona pedig a harmadik.

Forlán kérésére érkezett Vadócz
Forlán kérésére érkezett Vadócz

Vadócz Krisztián bizonyára a világ egyik legősibb és legszenvedélyesebb derbijének, a Penarol–Nacional rangadó semmihez sem fogható légkörét is tapasztalhatja. Többször előfordult, hogy a pályán verekedtek össze egymással a játékosok, a Penarol szurkolóiról pedig elég annyit megemlíteni, hogy 2011-ben dokumentumfilmet forgattak róluk, amelynek bemutatóját minden addiginál nagyobb érdeklődés övezte.

Magyar futballistája előzőleg kettő volt (Korein József, Bottyán György) a színeit egy sárga-fekete mozdonytól kölcsönző egyesületnek, illetve edzőként például Guttman Béla is hozzájárult a korábbi sikerekhez.

Bár a hivatalos források általában csak a két bajnoki címet nyerő (1949, 1951), állítólag a szövetségi kapitányi posztra is esélyesnek tartott Hirschl Imrét és Guttmann Bélát említik, az uruguayiként számon tartott, de Budapesten született Pedro de Hegedüs Molnar szintén dolgozott a csapatnál, a Kalandozó magyarok című könyv pedig Pákozdi Lászlót és Rottmann Józsefet is a Penarol edzői között említi.

A nagy múltú klub 1964 áprilisában a Népstadionban 2:1-es vereséget szenvedett az Újpesti Dózsától (gólszerző Várhidi Pál és Solymosi Ernő), de érdemes felidézni a Ferencváros 1929-es uruguayi fellépését, amelyet követően a korabeli Nemzeti Sporti igencsak kritikusan írt a dél-amerikaiakról.

„Akiben megegyeztünk, a semleges bíró lemondott s a mérkőzést a Penarol egyik tagja vezette le. Az egész mérkőzés a borzalmas durvaságok sorozata volt, amelyet súlyosbított a bíró megdöbbentő pártossága... Az ilyen stílusban játszó Penarol ellen győznünk lehetetlen volt s örülnünk kell, hogy súlyosabb baleset nem történt s játékosainak egyike sem sérült meg.”

Azóta persze eltelt csaknem egy évszázad, a csapat legutóbb 2018-ban lett bajnok, és szeretne visszaülni a trónra, főleg azok után, hogy legutóbb a gyűlölt rivális Nacional lett az aranyérmes. A nemzetközi sikerek viszont egy ideje elkerülik a Penarolt. A Libertadores-kupában az utóbbi években már a csoportkörben kiesett, legutóbb 2011-ben jutott döntőbe, ott azonban 2–1-es összesítéssel alulmaradt a Neymarral felálló Santosszal szemben. A cél, hogy a télen megerősített keret legközelebb legalább a nyolcaddöntőig jusson.

Vadócz Krisztián a világ egyik legnagyobb csapatának harmadik magyar játékosa, és edzőként is több honfitársunk dolgozott az ötvenszeres bajnoknál.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik