Légiósok: Még innen is van feljebb – Szoboszlai Zsolt

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.12.19. 08:42
null
Az apa, Szoboszlai Zsolt tudja, tehetséges fia, Dominik sohasem akart elkényelmesedni, és a lipcsei kihívás is vonzó neki (Fotó: RB Leipzig)
Az RB Leipzighez szerződő Szoboszlai Dominik édesapja, Szoboszlai Zsolt szülőként és edzőként sem félti a fiát az újabb kihívástól.

 

Amiről hetek óta cikkeztek a nemzetközi és a hazai sportmédiában, csütörtök délután hivatalossá vált: Szoboszlai Dominik a Salzburgból a Bundesliga egyik topcsapatához, az RB Leipzighez szerződött. A 20 éves magyar középpályás 2025-ig kötelezte el magát új klubjához, német sajtóhírek szerint húszmillió eurót fizetett érte a lipcsei egyesület azzal a megkötéssel, hogy ha később eladja, a vételár húsz százaléka a Salz­burg bankszámlájára vándorol. A magyar játékos meglehetősen eseménydús napot zárt csütörtökön, az aláírás után leendő lipcsei otthonát is szemügyre vette, ám nem véletlen, hogy a jeles napon ügynöke, Esterházy Mátyás mellett édesapja, Szoboszlai Zsolt is elkísérte a szászországi nagyvárosba.

SALZBURG A SZÍVE CSÜCSKE
Szoboszlai Dominik háromszoros osztrák bajnokként és kétszeres Osztrák Kupa-győztesként távozik Salzburgból, s az egyesület honlapjának adott búcsúinterjút, amelyben a kezdetekről is beszélt: „Gyerekkoromtól kezdve profi futballista akartam lenni, és tudtam, hogy ehhez el kell szakadnom otthonról. Ami a fejlődést illeti, megtanultam, ha adott esetben kimaradok a kezdőből, akkor is örülnöm kell a csapat sikerének. Szerencsére az első csapatnál sosem éreztem nyomást, barátságos közeg fogadott (...) Az igazi áttörést aztán a koronavírus miatti kényszerszünet hozta. Egyetlen pillanatra sem álltam le, sőt, rengeteg pluszmunkát végeztem el azért, hogy még erősebben térjek vissza a pályára. Most elérkezett a pillanat a váltásra, de Salzburg mindig a szívem csücske marad.”

A középpályás többször kijelentette, hogy apjának, egyben korábbi nevelőedzőjének tartozik a legnagyobb köszönettel. A Tatabánya színeiben 11 élvonalbeli mérkőzésig jutó Szobosz­lai Zsolt profi évei befejezése után a székesfehérvári Főnix Gold edzőjeként dolgozott naponta órák hosszat saját gyermekével, időt és energiát sem sajnálva arra, hogy tökéletesítsék a labdarúgás megtanulható elemeit – csütörtökön azt láthatta, amint fia a Bundesliga egyik topcsapatához szerződik.

„A lehető legjobb helyre került    – mondta lapunknak Szoboszlai Zsolt. – A Salzburgban megismert stílus és játékfilozófia várja Lipcsében, remélem, hogy ezt a lépcsőfokot is képes lesz megugrani. Emellett bízom benne, hogy még innen is van feljebb a karrierjében, elvégre csak húszéves. Nagyon örültem a mostani váltásnak, mert láttam, mennyire keményen dolgozott az utóbbi időszakban, és nagyon vágyott rá, hogy a legerősebb öt európai bajnokság egyik dobogósához igazoljon. Nos, sikerült neki. Nem tudom, mennyi időbe telhet, mire felveszi a Bundesliga ritmusát, ez csak rajta múlik. Bízom benne, hogy minél előbb sikerül, és idővel ugyanúgy a csapat húzóemberévé válik, ahogy Salzburgban is.”

A büszke édesapától azt is megkérdeztük, vajon a lipcsei szerződés azt is jelenti, így kifizetődött a sokórányi közösen végzett pluszmunka?

„Szó sincs róla   – folytatta Szoboszlai Zsolt. – Azt már néhány évvel ezelőtt elmondhattuk, amikor Salzburg­ba igazolt. Az ugyanakkora lépést jelentett neki, mint most a Leipzig, viszont lényeges különbség, hogy immár több nagy csatával, válogatott és BL-mérkőzéssel a háta mögött vág neki az új kalandnak. Semmiképp sem válik hátrányára, ha lehúz néhány évet a Bundesligában, ám ahogy mondtam, a hosszú távú terveinkben nem ez a végállomás. Hogy féltem-e bármitől? Apaként és edzőként sem. Úgy neveltem, hogy semmitől se hátráljon meg, és mindig önbizalomtól duzzadva várja a kihívásokat. Bizonyította, hogy a nehéz feladatokat is képes megoldani, úgyhogy nincs miért féltenem.”

LAPSZEMLE
Szoboszlai Dominik klubváltásáról természetesen az osztrák és a német lapok is beszámoltak. A Salzburger Nachrichten portrét közölt a labdarúgóról, amelyben megemlítette, hogy elsőként a Strum Graz szerette volna megszerezni tinédzserként, ám a fiatal játékosokra vonatkozó szabály miatt erre nem volt lehetősége, s 16 éves korában a Salzburg csapott le rá. A cikk szerint az Izland elleni Eb-pótselejtező után futballhőssé vált Magyarországon, a pótlására egyébként az Egyesült Államokból érkező Brenden Aaronsont nézték ki Ausztriában. A Leipziger Volkszeitung szerint a lipcseieket irányító Julian Nagelsmann olyan játékost kapott, akinél minimális az esély a mellényúlásra, a magyar középpályás ugyanis jól ismeri a taktikát és a stílust, amely az RB Leipzignél várja. A Kickernél Szoboszlai szerepéről és a már így is telített lipcsei középpályáról írtak, a cikk szerint a pálya közepén több pozícióban is bevethető, ami jelentősen megkönnyítheti a beilleszkedését.    

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik