DAC: hiába tesztelte volna őket a klub, így se lehetnek nézők a rangadón

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2020.10.23. 16:59
null
Mégis üresen maradnak a dunaszerdahelyi lelátók (Fotó: Duducz Tibor)
Két napig tartott a futball-láz Dunaszerdahelyen. A DAC hiába vállalta volna, hogy teszteli 3600 bérletesét, akik így a helyszínen tekinthették volna meg a Slovan Bratislava elleni Fortuna Liga-rangadót, az állami intézkedések hatására kútba esett a terv. 

A DAC vezetőségének elképzelése szerint a bérletesek közül mindazok bemehettek volna a Mol Arénába, akik tizenkét órán belüli negatív tesztet tudnak felmutatni. Ehhez a klub saját költségén állta volna a tesztek elkészítését, és biztosította is volna a helyszínt a teszteléshez.

„Egy hete kezdtük az előkészületeket. Első körben 1500 tesztet vásároltunk, valamint a Medirexszel közösen egy kézikönyvet is készítettünk a szurkolók számára a tesztelés folyamatáról. Mindent alaposan előkészítettünk, tizenöt mintavételi pontot is kialakítottunk volna. Mondhatni, percre pontosan lebontottunk, előkészítettünk mindent” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa, aki szerint a jelenlegi helyzetben egész Szlovákia legbiztonságosabb helyszíne lehetett volna vasárnap a dunaszerdahelyi stadion.

„Pontosan tudtuk, mennyi idő egy vizsgálat, hogy a vizsgált személy hogyan és mikor – húsz perc múlva – kapja meg az eredményét. Hogyan kell viselkednie negatív vagy esetleg pozitív teszteredmény esetén. Természetesen készek voltunk további tesztek beszerzésére is: eddig a percig mintegy 2000 szurkoló regisztrált, és ez a szám biztosan növekedett volna, ha...” – kesergett a sportvezető.

Persze a történtek nem teljesen haszontalanok.

„A kézikönyvet úgy készítettük el, hogy más eseményre, kulturális, vagy tömegrendezvényre, koncertekre is felhasználható legyen. Ha sikerült volna a tervünk, akkor például az állam ingyen biztosíthatott volna teszteket a színházaknak, és folytatódhattak volna az előadások. Ez hatékony és céltudatos segítség lett volna az állam részéről. A többi klubtól nagyon pozitívak voltak a visszhangok, támogatták a kezdeményezésünket. A visszhang még nagyobb lett volna, ha összejön, és mindenki láthatta volna, hogy Szlovákiában lehet nézők előtt is játszani” – folytatta a DAC tulajdonosa, aki a Nemzeti Sport kérdésére elárulta, hogy a klubnak a tesztelés 50 ezer eurójába került volna.

A klubvezető hozzátette, szerdán a közegészségügyi hivatal hozzájárulása mellett jelentették be, hogy negatív teszttel látogatható lesz a rangadó. Aztán délután jött a kormányrendelet, amely kijárási tilalmat rendel el – mindez megtiltja, hogy nézőket szervezzenek tömegrendezvényekre Szlovákiában.

„Szeretnék bocsánatot kérni mindenkitől, akinek némi reményt adtunk, hogy futballmeccsre jöhet. Hogy legalább kilencven percig úgy tudjunk élni, mint a vírus előtt. Mivel ez a döntés jogerős, nem tudjuk a tervünket megvalósítani. Nagyon csalódott és szomorú vagyok.”

Szlovákiában tegnap kezdődött alegfertőzöttebb északi régiókban alakosok állami tesztelése, amely elég kaotikus.

„Azt mondták az illetékesek, hogy atesztelés a megoldás a krízis kezelésére. Hasonló aktivitást Dél-Szlovákiában megtiltott az állam. Mi pedig saját pénzünkön, gyorsabban, profi módon megcsináltuk volna. Hiteles képet kaptunk volna, milyen Dél-Szlovákiában a helyzet. Továbbra is küzdeni fogunk. Tudjuk, a helyzet nagyon súlyos. A megoldásunkkal csökkentettük volna a fertőzés lehetőségét. Sajnos, a koronavírus még decemberben is itt lesz. Amit kínáltunk, az megoldás lett volna arra, hogy ismét a helyszínen lehessen élvezni a futballt. Az embereknek szükségük van erre.”

A Nemzeti Sport kérdésére Világi Oszkár röviden magáról a meccsről is beszélt. „Sosem tippelek, sosem beszélek előre az előttünk álló meccsről. Nagyon tudok örülni a találkozók után, az érzelmeket inkább meccs utánra tartogatom. Az összecsapás előtt inkább hidegvérű, mint ideges vagyok.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik