Willi Orbán elődjei: Kocsis, Kubala, Májer – magyar gólok a Real Madrid kapujában

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2024.03.07. 17:48
Kocsis (balra), Kubala (középen) és Májer pályafutásában a közös pont, hogy mind gólt szereztek a Real ellen (Montázs: NSO)
Amint arról beszámoltunk, Willi Orbán remek fejesével egyenlített szerda este a Bajnokok Ligájában a Real Madrid ellen az RB Leipzig. Magyar játékos tizennégy év után szerzett ismét gólt a Real Madrid ellen, amely ellen mostanában nem sok babér termett a magyar labdarúgóknak, az ezredforduló óta Orbán találata mindössze a harmadik magyar gól volt a királyi gárda ellen. Videók.

 

Mostanában nem fordul elő túl gyakran, hogy magyar labdarúgó gólt szerez a Real Madrid ellen – Willi Orbán szerda esti fejese (VIDEÓ ITT) előtt legutóbb Vadócz Krisztián volt eredményes a királyi gárda ellen. A 14 éve az Osasunában szereplő, 42-szeres válogatott középpályás a 2010. májusában 3–2-re elvesztett bajnokin volt eredményes.

VADÓCZ GÓLJA

A Vadócz előtti magyar gól nem hivatalos mérkőzésen esett: a Real Madrid 2005 augusztusában az akkori magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus által irányított Puskás Ferenc Válogatott névre keresztelt – és sárga-feketében játszó – magyar válogatott ellen lépett pályára a Puskás Ferenc Stadionban. A vendégeknél Zinédine Zidane 11-esből esett góljára Kenesei Krisztián válaszolt büntetőből a szünet előtt. A második félidőben aztán a brazil Ronaldo és Michael Owen is betalált, ezzel a Real nyert 3–1-re.

KENESEI TALÁLATA

Kenesei több mint tíz év után lett az újabb magyar labdarúgó, aki gólt szerzett a Real Madrid ellen. Előtte ugyanis jött Albert Flórián találata, aki ráadásul az első magyar BL-gólt szerezte a spanyolok ellen: 1995 novemberében a két csapat 1–1-re végzett a BL csoportkörében, s a 36. percben a magyar bajnok szerzett vezetést – Raúl egyenlített a 74. percben.

ALBERT TALÁLATA ÉS A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA

Két héttel korábban Madridban a Ferencváros 6–1 -re kikapott a Bernabéuban, a zöld-fehérek gólját az azóta már magyar állampolgársággal is rendelkező Goran Kopunovics szerezte (VIDEÓ ITT).

Megint tíz évet kell visszaugrani az időben az újabb magyar gólig, amely talán a leginkább él a magyar futballrajongók kollektív emlékezetében, hiszen egy nemzetközi kupasorozat döntőjében született, ráadásul győztes találatról beszélhetünk. Igen, Májer Lajos góljáról van szó, amellyel az 1984–1985-ös idényben a Videoton legyőzte a Real Madridot az UEFA-kupa-finálé visszavágóján Madridban. A fehérváriak – máig utolsó magyar csapatként – nyertek tehát a spanyol fővárosban, de a trófeát a madridiak emelhették magasba, az első meccsen ugyanis 3–0-ra győztek Székesfehérváron.

A VISSZAVÁGÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ÉS MÁJER GÓLJA

Ezzel a mérkőzéssel ért egyébként véget a Real Madrid nagy sorozata, a nyolcvanas évek elején ugyanis évente járt Magyarországra a királyi gárda. Időben visszafelé haladva: 1982 őszén az Újpesttel találkozott a KEK-ben a Real – a 3–1-es madridi sikerrel végződő első meccsen az Újpest gólját Kiss Sándor szerezte (VIDEO ITT), a visszavágón 1–0-ra nyertek a blancók Újpesten. Egy évvel korábban, 1981-ben legendás párharcot vívott a Real Madrid, amely 23 év után – máig utolsó alkalommal – szenvedett hazánkban vereséget: az UEFA-kupa 1981–1982-es kiírásában a Tatabánya 2–1-re győzött a Real ellen a bányászvárosban. Weimper István büntetője után Carlos Santillana még a szünet előtt egyenlített, a második félidőben Csapó Károly szabadrúgása döntött a házigazdák javára. A visszavágót aztán jelentős bírói segédlettel 1–0-ra megnyerte a Madrid, és búcsúztatta a Bányászt.

TATABÁNYA–REAL MADRID 2–1

Egy évvel korábban a Honvéd nem szerzett gólt a királyiak ellen 3–0-s összesítéssel elbukott BEK-csatában, azt megelőzően pedig hazai klubcsapat játékosaként az 1961-es BEK-meccsen Pál László volt eredményes a Bernabéuban – a Real Madridból Alfredo Di Stéfano duplázott, Justo Tejada állította be a 3:1-es végeredményt; Puskás Ferenc végig a pályán volt, ám a budapesti visszavágóra nem utazott el.

Három évvel korábban, 1958 tavaszán a Real első alkalommal látogatott hivatalos mérkőzésen Magyarországra – a BEK elődöntőjében ezúttal is a Vasas fogadta, s az első, 4:0-ra elvesztett meccs után Bundzsák Dezső és Csordás Lajos góljával 2:0-ra győzött az angyalföldi csapat, ám kiesett.

Ami a légiósokat illeti: a fentebb már említett Vadóczon kívül öt olyan magyar labdarúgót találtunk, aki gólt szerzett a Real Madrid ellen. A Real Betis színeiben Ladinszky Attila 1977 tavaszán volt eredményes, gólja ráadásul győzelmet jelentett csapatának, a meccs egyetlen találata volt.

Szalay Tibor a hatvanas évek első felében megfordult a Sevilla, a Barcelona és a Murcia csapatában is, és az el Clásicón ugyan nem lépett pályára, de a Sevillánál ötször is játszott a Real ellen, a Murciánál pedig egyszer. A nagy napja 1960. február 28-án jött el, amikor a Sevillával 4:1-re győztek a királyiak ellen: Szalay duplázott, a madridiaknál pedig Puskás Ferenc szépített. Meg kell említenünk a tavaly 90 évesen elhunyt Csabai Józsefet, aki a Zaragoza színeiben volt eredményes a Real ellen 1960 januárjában.

Az egyik legnagyobb név a Real ellen betaláló magyar labdarúgók közül Kocsis Sándor, az Aranycsapat világbajnoki ezüstérmes jobbösszekötője. Spanyolországban az 1958 és 1964 között a Barcelonában 126 meccsen 82 gólt szerző Kocsis volt az első magyar labdarúgó, aki a Real ellen nemzetközi kupameccsen gólt ért el – az 1960 tavaszán elvesztett BEK-elődöntő visszavágóján –, s a Real ellen lejátszott 11 meccsen  jegyzett öt góljával ő a legeredményesebb magyar is a rangsorban. Kocsis három bajnokin két gólt szerzett a királyi gárda ellen, négy kupameccsen pedig kétszer volt eredményes ellene.

A második legeredményesebb magyar a Real ellen Kubala László, aki 18 mérkőzésen négy gólt szerzett – ő is mindet a Barcelona színeiben. Kétszer a bajnokságban volt eredményes, kétszer pedig a Spanyol Kupában talált be. Lajstromunkat Kis Szolnok Istvánnal (Szolnok István) zárjuk, aki 1959-ben a 3:3-mal záruló bajnoki meccsen nyitotta a magyar gólszerzők sorát az Espanyol futballistájaként.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik