Nagy vihart kavart nemrég, hogy Dragan Vukmir a Szegedtől a DVTK-hoz szerződött – mindkét csapat szeretne feljutni, de az sem zárható ki, hogy az NB II-ben maradnak (Fotó: Dvtk.eu)

 

KI NEVET A VÉGÉN?

A MERKANTIL BANK LIGA ELSŐ NÉGY HELYEZETTJÉNEK HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI
VASAS: Haladás (idegenben), Szentlőrinc (otthon), Budaörs (i), Soroksár (o)
KECSKEMÉT: Dorog (i), Tiszakécske (o), Haladás (i), Szentlőrinc (o)
DIÓSGYŐR: Budaörs (i), Soroksár (o), Ajka (i), Budafok (o)
SZEGED: Szolnoki MÁV (o), Pécsi MFC (i) ETO FC (o), Nyíregyháza (i)  

Négy fordulóval a vége előtt izgalmas hajrára van kilátás a Merkantil Bank Ligában, az élvonalba gyakorlatilag biztosan feljutó Vasas mögött még három csapatnak van esélye, hogy odaérjen a második, NB I-es tagságot garantáló helyre. A második helyen álló Kecskemét és a DVTK azonos pontszámmal várja a hajrát, őket hatpontos távolságból követi a Szeged-Csanád GA.

ISMÉT OSZTÁLYT VÁLTHAT A KECSKEMÉT

A 2014–2015-ös idény végén az akkor még tizenhat csapatos NB I-ben a Dunaújváros és a Pápa búcsúzott az élvonaltól, a két klub mellett viszont a Győri ETO, a Kecskemét, a Nyíregyháza és a Pécs sem kapott NB I-es licencet. Az akkor kizárt négyesből a Bács-Kiskun megyei együttes lehet az első, amelyik visszatér az élvonalba, pedig az idény előtt a vezetőség a nyolcadik és a tizenkettedik hely közötti pozíció elérését tűzte ki célként az alaposan átalakított újonc elé.

Horváth Krisztoferék a legrosszabbkor zuhantak meg, pedig jól állt a Szeged (Fotó: Dél-Magyarország/Török János)
Lehet, hogy a kilenc mérkőzés óta veretlen kecskemétiek ünnepelhetnek az idény végén, de ehhez jó teljesítményt kell nyújtaniuk a hátralevő négy fordulóban (Fotó: Kecskeméti TE)
NYÁRTÓL A DIÓSGYŐRÉ, DE JELENLEG A KTE FELJUTÁSÁÉRT KÜZD – LUKÁCS DÁNIEL

Hogyan várja a hátralévő négy fordulót?
Izgatottan, nagy lelkesedéssel! Sportoló vagyok, alig várom, hogy következzenek a meccsek, nem mindennapi hajrá vár ránk. A Vasas szinte már feljutott, a Diósgyőrrel pedig öldöklő harcot vívunk. Benne van a pakliban, hogy a következő három meccsen egyik csapat sem veszít pontokat, és a döntés az utolsó bajnokira marad.
Faramuci helyzetbe került, hiszen januárban előszerződést kötött a Diósgyőrrel, nyártól Miskolcon folytatja, vagyis könnyen előfordulhat, hogy a KTE feljut, a DVTK pedig az NB II-ben ragad. Hogyan éli meg ezt a szituációt?
Amikor aláírtam Diósgyőrbe, még az élen állt a tabellán, azt pedig kevesen gondolhattuk, hogy újoncként máris az NB I-be juthat a KTE. De már akkor eldöntöttem, hogy a nyárig mindent megteszek a kecskeméti klubért, ez nem is lehet kérdés, erre bizonyíték a 18 gólom. Kétségtelen, fura szituáció, ám így alakult.
Visszavágyik az NB I-be?
Persze, ez nem is lehet kérdés. A Honvédban és az Újpestben eddig huszonegy élvonalbeli bajnokim van, s azt a célt tűztem ki tavaly nyáron, amikor aláírtam Kecskemétre, hogy egy, maximum két idényt szeretnék az NB II-ben tölteni, utána vissza akarok kerülni az első osztályba. Meglátjuk, mit hoz az élet... 

Az NB III-ból feljutó keretből mindössze néhány futballista maradt, ellenben tizenhat új játékos érkezett, a kispadra pedig Szabó István ült le. A szakember a Tiszakécskével már átélte, milyen újonc­csapattal azonnal szintet lépni (az NB III-ból az NB II-be vezette az együttest), a nyáron érkező Nagy Krisztián, Hadaró Valentin, Szabó Alex hármas pedig a Kaposvárban játszott, amikor az együttes a 2018–2019-es idényben a másodosztály újoncaként azonnal feljutott az élvonalba, ám a kezdés előtt kevesen fogadtak volna arra, hogy éppen ez a csapat szólhat bele a feljutásért vívott harcba.

A szakmai stáb által megálmodott 3–5–2-es (védekezésben 5–3–2-es) felállás azonban remekül működött, a sok passz­ra és labdabirtoklásra épülő futball fekszik a keretnek (a DVSC elleni Magyar Kupa-meccsen 120 perc alatt csaknem 900 passzt adtak a KTE játékosai). Az együttes többnyire a széleken bontotta meg az ellenfél védelmét, a kapu előtt az idényben 18 gólnál járó Lukács Dániel sebessége és a 198 centiméter magas Tóth Barna fizikuma remek összhangot eredményezett. A teljesítményt legfeljebb a kontratámadások levédekezése és a kihagyott büntetők miatt érhette kritika, ám feljutásról még a harmadik helyet hozó őszi szezon után sem beszéltek a csapatnál. Tavaszra az első ötbe kerülés lett az új cél, és amikor februárban három egymást követő bajnokin (DVTK, Csákvár, Vasas) maradt pont nélkül a KTE, úgy tűnt, valami megtört a csapatnál. Az öltözőben viszont nem volt pánikhangulat, a játékosok úgy folytatták a munkát, mintha megnyerték volna ezeket a meccseket, és a szakmai stáb sem akart változtatni a korábbi sikereket eredményező játékfelfogáson. A nyugalom kifizetődött, az elmúlt három meccsen 10–2-es gólkülönbséggel gyűjtött kilenc pontot a csapat.

A harmadik hely most már csalódást jelentene – de korántsem akkorát, mint a DVTK esetében.

SZOROS HAJRÁ VÁR A DIÓSGYŐRRE

VAN, AMIKOR MEGBOLONDUL A HÁTVÉD... – HEGEDŰS JÁNOS, A DVTK VÉDŐJE

Bosszantó, hogy sokáig a kezükben volt a döntés, vezették is a tabellát, jelenleg azonban még feljutó helyen sem állnak?
Nagyon csalódott emiatt a társaság, de a kialakult helyzetért csak mi vagyunk a hibásak. Remek sorozatot építettünk fel, egymás után tizenhárom meccsen maradtunk veretlenek, tizenegyszer nyertünk, kétszer pedig ikszeltünk, sőt öt pont előnnyel is vezettük a bajnokságot. Ezután azonban gödörbe került a csapat, edzőváltás is történt, Kondás Elemér helyett Dragan Vukmir érkezett. De csak ismételni tudom, a mi felelősségünk megkérdőjelezhetetlen.
Min múlhat a feljutás?
Azon biztosan, ki hogyan viseli a nyomást. Úgy készülünk, mint ha négy döntő várna ránk, egyszerűen nem lehet hibáznunk, és abban kell bíznunk, hogy a Kecskemét megbotlik, ezt pedig nekünk kíméletlenül ki kell használnunk. Azonos pontszámnál a több győzelem számít, ebben egyelőre ugyanúgy állunk, ezután a gólkülönbség dönt, ebben a mutatóban tizenkettővel jobb a KTE, ezt nem lenne könnyű ledolgozni.
Hogyan ült le a televízió elé hétfő este, amikor a Kecskemét a Szegedet fogadta?
Megbolondulok ilyenkor! Nekünk nyilván az lett volna az ideális, ha nem nyer a KTE, de simán begyűjtötte a három pontot. Ilyenkor csak tétlenül nézi a meccset az ember. Hiányzik az NB I, remélem, feljutunk – ennek kell mindent alárendelnünk. 

Az élvonaltól az előző idény végén búcsúzó együttes alaposan átalakult a nyáron, az összes légiós távozott, nem csoda, ha a felkészülés alatt Kondás Elemér is kereste az ideális felállást. A szakember a három- és a négyvédős rendszert is kipróbálta, az összeszokottság hiánya pedig az eredményeken is meglátszott, az első öt fordulóban mindössze hat pontot gyűjtött a miskolci együttes. Az eredményességet végül a háromvédős felállás hozta meg, egy sorral előrébb a három belső középpályásnak köszönhetően egyre inkább kézben tartotta a meccseket a borsodi csapat, ennek köszönhetően pedig a támadók is egyre többször kerültek helyzetbe. Molnár Gábor, Könyves Norbert és Horváth Zoltán szállította a gólokat, a győzelmek sem maradtak el, és mivel a téli szünetet az élen töltötte a DVTK, minden adva volt a sikeres tavaszi folytatáshoz.

Csakhogy az új évben számos csapás érte a borsodiakat, hiába érkezett Eppel Márton, Lucas, valamint Izraelből Keller Rotem Mose, sorra dőltek ki a meghatározó játékosok. Hegedűs János és Könyves Norbert kiválása érzékeny veszteség volt, akadt olyan meccs, amelyen a három balhátvéd közül egyikre sem számíthatott a szakmai stáb, megesett, hogy öt-hat kulcsember egy időben esett ki. Ez természetesen a lendületet és az alapcsapatot is megbontotta, hiányzott az állandóság, elillant az önbizalom, így a tavaszi szezon nagy részében már nem lehetett felismerni az együttes alapjátékát. A hullámzó teljesítmény mélypontja, a Szegedtől elszenvedett öt nullás hazai vereség pecsételte meg Kondás Elemér sorsát, és bár a következő fordulóban, a Dorog elleni, győztes meccsen még ő ült a kispadon, a vezetőség menesztette, hogy aztán alaposan felkavarja az állóvizet a közvetlen rivális Szeged edzője, Dragan Vukmir kinevezésével.

Az indulatokat és az érzelmeket a tények teljes ismeretében most hagyjuk, az viszont biztos, hogy a stábja nélkül érkező szakemberrel nem oldódtak meg a problémák. Az érkezése óta lejátszott három bajnokin négy pontot szerzett az együttes – ám az edzőváltás után megrogyó Szegedet a jelek szerint sikerült leszakítani.

SZEGED: DERÜLT ÉGBŐL VILLÁMCSAPÁS

A HAJRÁBAN JÖTT A HULLÁMVÖLGY – SIMON ÁDÁM, A SZEGED KÖZÉPPÁLYÁSA

Sorozatban a harmadik vereség a bajnoki hajrában. Elúszott a feljutás?
Pedig minden adva volt, hogy nyerjünk Kecskeméten, az első húsz percben nem is volt baj a játékunkkal, voltak helyzeteink, majd jött az első kapott gól. A Kecskemétnek minden bejött, nekünk semmi, bármit csináltunk. Ugyanakkor nem szabad összetörnünk, van még négy meccs és hat pont a hátrányunk a Kecskemét és a Diósgyőr mögött.
Problémát okozott az edzőváltás?
Ha reálisan értékelünk, nem kerülhetjük meg Dragan Vukmir távozását. Nekem, és ez talán az idősebb játékosokra is igaz, könnyebben sikerült feldolgozni, mert sokat tapasztaltunk már pályafutásunk során. Persze mi is csalódtunk, de talán a fiatalok ezt nehezebben dolgozzák fel. Ettől függetlenül még biztos van mentális gát is, mert az első kapott gólig rendre jól futballozunk, utána azonban szétesik a játékunk.
Fel lehet ebből állni?
Van még négy meccs, nyilván az esélyünk kicsi a cél elérésére, ám még nincs vége a bajnokságnak. Hullámvölgybe kerültünk a hajrában, de közvetlen riválisaink is járhatnak hasonlóan. 

Nagy kérdés, hogy az utóbbi három fordulóban beszedett gyomrosok után képes lesz-e felállni a Csongrád megyei együttes, különösen a súlyos vereséggel végződő hétfői, kecskeméti meccsen látszott összeomlani mindaz, ami korábban jól működött.

Az idény nagy részében a 4–3–2–1-es felállásban futballozó csapatnál a rutinos játékosok és a fiatal tehetségek remek egyveleget alkottak. A Vasastól érkező Kovács Milán a középpályán, a Fehérvártól megszerzett Csoboth Kevin a támadósorban vált fontos láncszemmé, Horváth Krisztofer szállította a gólokat, és bár télen csak az ötödik helyen telelt a Szeged, tavaszra elkapta a fonalat. Úgy tűnt, Dragan Vukmir mindenkinek megtalálta a helyét, többnyire a cserék is képesek voltak lendületet adni a csapatnak, a támadófutballra pedig nem nagyon volt ellenszere a vetélytársaknak. Beszédes adat, hogy a március 9. és április 6. között lejátszott öt fordulóban 17–2 volt a csapat gólkülönbsége, ami még az NB II-ben is megsüvegelendő teljesítmény.

A Dorog elleni hazai bajnoki után aztán derült égből jött a villámcsapás: a vezetőedző a szintén feljutásra pályázó DVTK-hoz távozott. Innentől már csak az a kérdés: mi lett volna, ha...? Talán ha az edzőváltás utáni fordulóban nem a mezőny legerősebb csapatának otthonában kellett volna játszani... Vagy ha azon a Vasas elleni találkozón sikerül megtartani az egy nullás vezetést... Talán az a győzelem újabb lökést adott volna a csapatnak, ám nem így történt. Az angyalföldiek elleni vesztes meccs után a Siófok és a KTE is legyőzte a csongrádiakat, a lila-fehérektől elszenvedett négygólos vereség után pedig hat pontra távolodtak a második helytől. Mivel a Szeged sorsolása a legnehezebb, csodaszámba menne, ha sikerülne feljutnia, ráadásul nagy kérdés, hogy jövőre sikerül-e együtt tartani a keretet.

A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRET ÉRHETŐ EL!
VÉRRE MENŐ KÜZDELEM A BENNMARADÁSÉRT

A kiesés elleni harc is szorosnak ígérkezik, hiszen kilenc csapat is veszélyben van, igaz, a 12. helyezett Tiszakécske 41 pontjával szinte biztos túlélőnek tekinthető. Mögötte a 39 pontos Szentlőrincnek, illetve a Békéscsabának legalább egy győzelemre van szüksége a másodosztályú tagság kivívásához, igaz, a baranyaiak öt meccs óta nyeretlenek, és játszanak még a Vasas és a Kecskemét otthonában is, míg a csabaiak az utolsó két körben a közvetlen riválisnak tekinthető Budafokkal és a III. Kerülettel csapnak össze.

A 15. helyezett Budafok előző hét bajnokijából ötöt megnyert, és mivel az együttes a 38. játéknapon a DVTK-hoz megy, már előtte ki akarja vívni a bennmaradást – a Nyíregyháza és az Ajka ellen meglehetnek a szükséges pontok. Botrányos tavaszt fut a 16. Dorog, amely csupán egy meccset nyert meg és most egymás után két nehéz találkozó vár rá, hiszen a Kecskemét elleni hazai meccs után a Szolnokhoz látogat – ha nincs formajavulás, nehéz lesz a bennmaradás. A 17. helyezett Csákvár még két ki-ki meccset játszik (a Szentlőrinc és a Budaörs ellen), de a Soroksár otthonában sem lesz könnyű dolga, így bravúr kell a kiesés elkerüléséhez.

Belekapaszkodott az utolsó szalmaszálba a 18. Szolnok, de nem állhat le, újabb győzelmekre van szüksége – a Szeged és a Tiszakécske otthonában is bravúrt kell bemutatnia. A 19. Budaörs még nehezebb helyzetben van, hiszen a DVTK-t és a Vasast is vendégül látja, illetve Csákváron és Siófokon vendégszerepel. Az utolsó helyen álló III. Kerület a nemrég kinevezett Pintér Attila irányításával sem szerzett pontot – az óbudaiak már nem nagyon hibázhatnak, és bízniuk kell a riválisok botladozásában is. F. B. 

VÉLEMÉNYEK

Bacsa Patrik, az ETO FC 29 esztendős csatára: – Az elmúlt hetek eredményeit figyelve a Szeged lemaradt a versenyfutásban, szóval az esélye is elszállt a feljutásra. A Diósgyőrnél minden adva van, hogy a csapat visszakerüljön az élvonalba, jelentős erősítés is történt az idény elején, de összességében a Kecskeméttel sem romlana az NB I színvonala. Mindkét klub megérdemelné, hogy a legjobbak között szerepeljen. Amikor a KTE ellen játszottunk, érezni lehetett, mennyire felszabadultak, majdnem minden összejön nekik, igaz, az idényben sokat is tettek érte.

Feczkó Tamás, a Nyíregyháza vezetőedzője: – A Diósgyőr feljutását várom, mert azzal a játékosállománnyal és anyagi háttérrel, amivel a klub rendelkezik, egyértelműen vissza kellene jutnia az NB I-be. Persze az utolsó négy fordulóban a pénz mit sem számít, ráadásul a Kecskemét keretének sok olyan labdarúgó is tagja, aki még nem szerepelt az élvonalban, szóval ez jelenthet némi pluszmotivációt. A Szeged kiszállt a versengésből, az edzőváltás fejben zavart okozott a klubnál. Andorka Péter vezetőedzővel értek egyet, vagyis a világnak nincs vége, az álmaiknak igen. 

Lencse László, a Haladás 33 éves támadója: – Nehéz dönteni, de a szívemre hallgatok, és a Kecskemétet várom a második helyre. Ugyanannyi ponttal és győzelemmel áll, mint a Diósgyőr, de mintha a KTE lendületben lenne, a miskolciak teljesítményére pedig mintha az edzőváltás negatívan hatott volna. Azt mondtam, a szívemre hallgatok, mert futballoztam korábban Kecskeméten, megszerettem a stadiont, a szurkolókat, a várost. A Szegednél már nem érzem a korábban tapasztalt erőt, magabiztosságot, amióta Dragan Vukmir távozott. 

LABDARÚGÓ NB II
35. FORDULÓ
Pénteken játszották

Békéscsaba 1912 Előre–ETO FC 2–3
Május 1., vasárnap:
17.00: Budafoki MTE–Nyíregyháza Spartacus
17.00: III. Kerületi TVE–Pécsi MFC
17.00: Szeged-Csanád Grosics Akadémia–Szolnoki MÁV FC
17.00: Dorogi FC–Kecskeméti TE
17.00: Tiszakécskei LC–BFC-Siófok
17.00: Szentlőrinc–Aqvital FC Csákvár
17.00: Budaörs–Diósgyőri VTK
17.00: Soroksár SC–FC Ajka
Május 2., hétfő:
20.00:
Szombathelyi Haladás–Vasas FC

 Az állás
  1. Vasas FC 34 23   8   3 68–18 +50 77
  2. Kecskeméti TE 34 19   8   7 61–33 +28 65
  3. Diósgyőri VTK 34 19   8   7 53–37 +16 65
  4. Szeged-Csanád Grosics Akadémia 34 17   8   9 58–31 +27 59
  5. BFC Siófok 34 14 13   7 38–33   +5 55
  6. Szombathelyi Haladás 34 14   8 12 33–26   +7 50
  7. Soroksár SC 34 13   9 12 61–54   +7 48
  8. ETO FC Győr 35 13   8 14 45–46   –1 47
  9. Pécsi MFC 34 12 10 12 37–32   +5 46
10. Nyíregyháza Spartacus 34 12 10 12 41–45   –4 46
11. FC Ajka 34 12   8 14 44–47   –3 44
12. Tiszakécske 34 12   5 17 39–59 –20 41
13. Szentlőrinc SE 34   9 12 13 33–42   –9 39
14. Békéscsaba 1912 Előre 35   9 12 14 51–63 –12 39
15. Budafoki MTE 34 10   8 16 36–46 –10 38
16. Dorogi FC 34 10   7 17 31–52 –21 37
17. FC Csákvár 34   8 12 14 47–53   –6 36
18. Szolnoki MÁV FC 34   8 10 16 30–49 –19 34
19. Budaörs 34   7 12 15 36–53 –17 33
20. III. Kerületi TVE 34   7 10 17 30–53 –23 31