NB I: a Vidi bajnokin nyeretlen a Groupamában, ha kikap, 16 pont lesz a hátránya

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.02.06. 10:40
null
Ősszel a Ferencváros szerezte meg a vezetést a Fehérvár elleni rangadón, majd Nikolics Nemanja egyenlített 1–1 lett a végeredmény (Fotó: Török Attila)
Nincs megállás, a hétvégén újabb, sorrendben már a 20. forduló következik a labdarúgó NB I-ben. A szerdai derbi után vasárnap a Fehérvár elleni mérkőzés vár az éllovas Ferencvárosra. A meccs tétje, hogy megszerzi-e a Vidi első bajnoki győzelmét a Groupama Arénában, ha a Ferencváros győz, 16 pontra nő az előnye. Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban az Újpest FC szeretné megtörni csaknem hatéves nyeretlenségi sorozatát az MTK-val szemben. Három találkozó lesz szombaton, ugyanennyi vasárnap. 

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I, 20. FORDULÓJA ELÉ

DIÓSGYŐRI VTK–KISVÁRDA


♦ Eddig hét NB I-es találkozón mérte össze erejét a két csapat, egyet nyert meg a DVTK, kettőt a Kisvárda, 4 meccs döntetlenre végződött. Ősszel Kisvárdán Sassá góljával 1–0-ra Supka Attila együttese győzött.

♦ Diósgyőrben háromszor találkoztak, 1–1–1 a mérleg, legutóbb az előző bajnokság záró fordulójában 2–0-ra nyert a Kisvárda – ez a siker akkor a bennmaradást jelentette a szabolcsi csapatnak, miközben a diósgyőriek számára már nem volt tétje az összecsapásnak.

♦ A DVTK a legutóbbi 10 bajnokijából 8-at elveszített. 2021-et az FTC elleni idegenbeli győzelemmel (1–0) kezdte, ám azóta három fordulón át nyeretlen maradt, és ezalatt csak egy pontot szerzett (1 döntetlen, 2 vereség).

♦ A Kisvárda hárommeccses veretlenségi sorozatának vetett véget szerdán az MTK (0–2), ráadásul 2021-ben ez már a második olyan mérkőzése volt a szabolcsiaknak, amelyen gólképtelenek maradtak.

♦ A Diósgyőr pontjai 79 százalékát (14-ből 11-et) otthon gyűjtötte be (3 győzelem, 2 döntetlen és 4 vereség) – ebben benne van az a 3 pont is, amelyet azért kapott, mert a koronavírus-járvány sújtotta Újpest FC nem állt ki ellene. Pályaválasztóként az előző három meccsén nem tudott nyerni (1 döntetlen, 2 vereség), a zöld gyepen legutóbb október 25-én a Puskás Akadémia felett diadalmaskodott (3–0).

♦ A Várda viszont idegenben több pontot szerzett (15), mint otthon (13), és házon kívül a harmadik legeredményesebb csapat jelenleg az NB I-ben (4 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség). A második MTK is csak jobb gólkülönbségével előzi meg.

♦ Bár a Kisvárda a három legutóbbi idegenbeli fellépésén mindössze két pontot szerzett, nem kell szégyenkeznie, hiszen az előző bajnokság három dobogósánál vendégeskedett (0–0 a PAFC, 0–3 a Fehérvár, majd 1–1 az FTC otthonában).

♦ Már a harmadik edzőjét fogyasztja a bajnokságban a Diósgyőr, mégis az NB I legrosszabb formában levő csapata, a legutóbbi 5 bajnokiján csupán 4 pontot gyűjtött.

♦ A pályán a DVTK szerezte a legkevesebb gólt az NB I-ben, 18-at. Az Újpest elleni meccset a zöldasztal mellett kapta meg 3–0-s gólkülönbséggel az MLSZ-től.


MEZŐKÖVESD–BP. HONVÉD

♦ A két együttes eddig 15 első osztályú bajnoki mérkőzésen találkozott egymással, a mérleg 6 mezőkövesdi győzelem, 2 döntetlen és 7 kispesti siker. Tavaly májusban a Honvéd és a Mezőkövesd vívta a Magyar Kupa döntőjét, akkor a kispestiek 2–1-re győztek.

♦ Mezőkövesden 9-szer találkoztak az élvonalban, a borsodiak 3-szor, a XIX. kerületi piros-feketék 6-szor nyertek, a döntetlen még várat magára. Borsodban az első két összecsapásuk kövesdi, a legutóbbi kettő 2–1-es kispesti sikerrel végződött.

♦ A legnagyobb különbségű eredmény 2017. május 6-án született, ekkor a Honvéd idegenben 5–1-re lépte le a Kövesdet.

♦ A Mezőkövesd immár 6 forduló óta veretlen (4 győzelem, 2 döntetlen), ez a leghosszabb aktív sorozat jelenleg az NB I-ben.

♦ A Honvéd az előző nyolc bajnokiján csupán egyszer kapott ki, Újpesten (1–2), emellett 3 győzelmet és 4 döntetlent ért el. A legutóbbi 4 bajnokiján veretlen maradt (2 siker, 2 iksz), és ezeken ugyanannyi pontot (8) gyűjtött, mint a Ferencváros és a Mezőkövesd.

♦ A Kövesd a legutóbbi 4 hazai meccsét megnyerte, ráadásul mindegyiken már a félidőben is vezetett. Ezek mind egygólos különbségű sikerek voltak.

♦ A Honvéd legutóbbi 3 idegenbeli bajnokija 2–1-es végeredményt hozott – kétszer a kispesti csapat, egyszer az ellenfél (az Újpest) nyert ilyen különbséggel.


MTK BUDAPEST–ÚJPEST FC

♦ Ez a forduló legnagyobb hagyományú összecsapása. 1905 óta az Újpest és az MTK 218-szor mérkőzött meg egymással a magyar élvonalban, e párosítás még a FTC–MTK örökrangadót is megelőzi, és csak a Ferencváros–Újpest derbit játszották le ennél többször. A mérleg az őszi 4–0-s kék-fehér sikerrel vált kiegyenlítetté, hiszen a 218 találkozóból az Újpest és az MTK is 82-t nyert meg, a döntetlenek száma 54.

♦ Az Újpest FC már csaknem hat éve nem tudta bajnoki mérkőzésen legyőzni az MTK-t: 2015. május 16-án Litauszki Róbert találatával 1–0-ra nyert a Szusza Ferenc Stadionban, azóta 10 mérkőzésen 5 MTK-siker és 5 döntetlen a mérleg.

♦ Az Újpest az előző négy egymás elleni bajnokijukon nem szerzett gólt. A legutóbbi lila-fehér találat a jelenleg a spanyol Levantét erősítő Enisz Bardi nevéhez fűződik, aki 2017 áprilisában büntetőből talált be az MTK kapujába.

♦ Az MTK stadionjában legutóbb 2018 októberében az azóta már Pakson játszó Bognár István tizenegyesével 1–0-ra a kék-fehérek nyertek.

♦ Azért van egy újpesti sikerélmény is a közelmúltból: 2018 tavaszán a Magyar Kupában idegenben elért több góllal a lila-fehérek jutottak tovább (2–1 és 2–3).

♦ Az MTK egy kétfordulós nyeretlenségi széria (1 döntetlen, 1 vereség) után kedden első győzelmét aratta 2021-ben Kisvárdán (2–0).

♦ Az Újpest a legutóbbi három bajnokiját elvesztette, sőt, már a félidőben is mindig hátrányban volt, és ezeken a meccseken legkevesebb 3 gólt kapott. Nem volt könnyű a sorsolásuk a lila-fehéreknek, az 1. és a 2. helyezettel, valamint az utóbbi hat mérkőzést nézve egyedüliként veretlen, jó formában lévő Mezőkövesddel játszottak.

♦ Az MTK otthon 4 győzelmet, 2 döntetlent és 3 vereséget számlál, kétszer maradt gólképtelen, a ZTE és a PAFC ellen, mindkét meccset el is bukta. Csak egyszer úszta meg kapott gól nélkül az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, a Diósgyőrrel szemben (1–0).

♦ Vendégként a lila-fehéreké a második legrosszabb mérleg (2 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség) a mezőnyben. Idegenben legutóbb szeptember 27-én a Honvéd ellen (2–1), éppen az Új Hidegkuti Nándor Stadionban győztek Simon Krisztiánék. Azóta 2 döntetlen és 4 vereség áll a nevük mellett (a Diósgyőr ellen nem állt ki az Újpest, azt a meccset 3–0-val a DVTK-nak írta jóvá az MLSZ).

♦ Az Újpest egyetlen idegenbeli meccsén sem úszta meg kapott gól nélkül ebben a bajnokságban.

PAKSI FC–BUDAFOKI MTE

♦ Egyetlen találkozójuk van eddig az élvonalban, november elején Budafokon úgy nyert 3–2-re a Paks, hogy előtte kétszer hátrányban volt. A másodosztályban legutóbb az 1989–1990-es idényben csaptak össze, akkor Budafokon nem esett gól, Pakson 1–0-ra a fővárosiak győztek.

♦ A tolnai gárda tavasszal még nem kapott ki, a három forduló során 1 győzelem mellett 2 döntetlent könyvelhetett el.

♦ Tizenegy meccsen át tartó nyeretlenségi sorozatát zárta le a Budafok az előző fordulóban a Zalaegerszeg felett aratott 3–1-es hazai diadallal. Ezalatt 4 döntetlent ért el, a többi 7 találkozón alulmaradt. A fővárosi csapat ezt megelőzően is a zalaiakat tudta legutóbb legyőzni – azóta az FTC-vel kétszer, a többiekkel egyszer játszott.

♦ A Paks elsősorban vendéglátóként sikeres, pontjainak több mint 60 százalékát – 26-ból 16-ot – saját stadionjában zsebelte be. A mérlege 5 győzelem, 1 iksz, 3 vereség, a legutóbbi négy hazai mérkőzéséből hármat megnyert, ezalatt csak a bajnok FTC-től kapott ki (1–3).

♦ A tolnai csapat legutóbbi 12 hazai találkozójából 10-en három vagy több gól esett.

♦ A Budafok legutóbbi 6 bajnokiján 5-ször legalább három gól született.

♦ A Budafok idegenben 5 mérkőzés óta nyeretlen, a házon kívüli mutatója összességében 2 diadal, 3 döntetlen, 4 vereség, ezzel a mezőny alsó harmadában szerepel.

♦ A Paks támadójátékát jelentősen befolyásolja, hogy milyen formában van éppen Hahn János. A tolnaiak hazai pályán elért 19 találatából 8 fűződik a góllövőlistát vezető játékos nevéhez, ami 42 százalékos részesedés. Nincs jelenleg még egy csatár az élvonalban, aki ennél nagyobb hatással lenne csapata eredményességére.

ZTE FC–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ Élvonalbeli mérkőzésen az előző idényben találkozott először a két csapat. A ZTE még veretlen, háromszor győzött, egy mérkőzés döntetlennel zárult. Ősszel Felcsúton hátrányból felállva vitte el a három pontot a Zete (2–1).

♦ A két zalaegerszegi összecsapásból az első 1–1 lett, a másodikat 2–0-ra a ZTE nyerte meg. Utóbbi arról emlékezetes, hogy a két gólt a Bobál ikrek, Gergely és Dávid szerezték, akik egymást váltották a pályán.

♦ Legutóbbi négy bajnokiján nem tudott győzni a Zete (2 döntetlen, 2 vereség), ez jelenleg a leghosszabb aktív negatív sorozat az NB I-ben.

♦ A Puskás Akadémia jól kezdte a 2021-es évet, az előző 3 fordulóban 7 pontot szerzett (2 győzelem, 1 döntetlen), bajnokit legutóbb még tavaly december közepén, Mezőkövesden vesztett.

♦ A Zete pontjainak éppen a felét (11) szerezte meg hazai pályán (3 győzelem, 2 iksz, 4 vereség), pályaválasztóként minden találkozón legalább egyszer betalált az aktuális ellenfelének.

♦ A PAFC egy kivételtől eltekintve vagy győz, vagy veszít akkor, ha vendégként lép pályára (4 győzelem, 5 vereség). Az egyetlen döntetlent a Mol Fehérvárnál érte el (1–1).

♦ A ZTE kapta a második legtöbb gólt a bajnokságban, 37-et, meccsenként átlagban majdnem eléri a 2-t (1.94), egyedül az Újpestnek rosszabbak a mutatói (41 és 2.16).

♦ A Zalaegerszeg és a Paks meccsein esett a legtöbb gól (72), a mérkőzésenkénti átlag (3.79).

FERENCVÁROS–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ A két csapat eddig 102 élvonalbeli bajnokin találkozott egymással: 46-szor nyert a Ferencváros, 29 a döntetlenek száma és 27 meccs zárult fehérvári sikerrel.

♦ A fehérváriaknak – még Videoton néven – először 1974-ben sikerült győzniük bajnoki mérkőzésen a Ferencváros vendégeként (2–3), ezt azóta még 11-szer ismételték meg, legutóbb 2013-ban.

Egy évtizeden át (2003–2013) a Vidi valódi mumusa volt a Ferencvárosnak, amely ebben az időszakban egyszer sem tudott pályaválasztóként győzni, sőt, egy 5–0-s vereségbe is belefutott.

Aztán átadták a Groupama Arénát, és fordult a kocka: amióta az új stadionban játszik a Ferencváros, bajnokikon veretlen a Fehérvár ellen (2–0, 1–0, 0–0, 3–1, 2–2, 4–1, 1–0). A Groupama Arénában még egyszer sem vezetett NB I-es mérkőzésen ellene a Vidi – viszont kupamérkőzést már kétszer (2016, 2019) is nyert itt. Igaz, a 2015-ös kupadöntőt 4–0-ra elveszítette.

♦ A Ferencváros csupán egy vereséget szenvedett ebben a bajnoki idényben, január 20-án a sereghajtó Diósgyőrrel szemben maradt alul 1–0-ra. A Vidi ezzel szemben már négyszer kapitulált, az MTK, a Paks, a Kisvárda és legutóbb a Honvéd ellen. Ez már választ is ad arra, hogyan alakulhatott ki mostanáig 13 pontos különbség az első és a második helyezett csapat között.

♦ Bár a szerzett gólok tekintetében a Fehérvár áll valamivel jobban (42/40), az FTC még a felénél is kevesebb gólt kapott, mint amennyit vasárnapi ellenfele (10/21).

♦ A Ferencváros az előző három bajnokiján veretlen (2 győzelem, 1 döntetlen), a gólkülönbsége ezalatt elég imponáló, 8–1.

♦ A Fehérvár viszont hárommeccses nyeretlenségi szériában van (1 döntetlen, 2 vereség), legutóbb a 2018–2019-es bajnokság 29. és 31. fordulója között fordult elő, hogy három egymás utáni bajnokin 1 ponttal kellett beérnie (1–4 az FTC, 1–1 a Puskás Akadémia, majd 1–2 a DVTK ellen).

♦ Bár az FTC a legutóbbi két otthoni bajnokiján nyeretlen maradt (1 döntetlen, 1 vereség), mivel az előző hét meccsét mind megnyerte, vezeti a hazai táblázatot. Jobb gólkülönbségével előzi meg a Fehérvárt, amely vendéglátóként kettővel több mérkőzést játszott. A Ferencváros pályaválasztóként csak egyszer nem talált be ellenfelének (a DVTK ellen), viszont ötször megőrizte kapuját a góltól.

♦ A Vidi látogatóként nyolcszor lépett pályára és csak közepes teljesítményt nyújtott (3 diadal, 2 iksz, 3 vereség), egyszer maradt gólképtelen (Pakson), egyszer nem kapott gólt (Újpesten) és hét alkalommal legalább három gól született ezeken a mérkőzéseken.

♦ A Fehérvár kilencszer került hátrányba eddig a bajnokságban, ötször mentette döntetlenre a meccset, de nyerni innen egyszer sem tudott.

NB I, 2020–2021, 20. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
FEBRUÁR 6., SZOMBAT
14.45: DVTK–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Miskolc, DVTK Stadion
Andó-Szabó Sándor
17.00: Mezőkövesd–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)Mezőkövesd, Városi StadionKáprály Mihály
19.30: MTK–Újpest (Tv: M4 Sport)Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionSolymosi Péter
FEBRUÁR 7., VASÁRNAP
14.10: Paks–Budafok (Tv: M4 Sport+)Paks, Paksi FC Stadion
16.15: ZTE–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport+)Zalaegerszeg, ZTE Aréna
18.30: Ferencváros–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport+)Budapest, Groupama Aréna
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
AZ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 19 14 4 1 40–10 +30 46
2. Mol Fehérvár 19 9 6 4 42–21 +21 33
3. Puskás Akadémia 19 9 3 7 24–25 –1 30
4. MTK Budapest 19 8 5 6 28–24 +4 29
5. Kisvárda 19 7 7 5 20–22 –2 28
6. Paksi FC 19 7 5 7 36–36 0 26
7. Mezőkövesd 19 7 4 8 19–24 –5 25
8. Zalaegerszegi TE 19 6 4 9 35–37 –2 22
9. Budapest Honvéd 19 5 7 7 29–27 +2 22
10. Budafoki MTE 19 5 5 9 23–33 –10 20
11. Újpest FC 19 5 4 10 22–44 –22 19
12. Diósgyőri VTK 19 4 2 13 21–36 –15 14

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik