Kisvárdán válhat biztossá az FTC 32. bajnoki címe, de ünneplés nem lesz (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

 

LABDARÚGÓ NB I, 29. FORDULÓ

Az NB I 29. fordulójában is az a fő kérdés, mint egy hete: biztossá válik-e Ferencváros elsősége? Ha a zöld-fehérek nyernek Kisvárdán, akkor már behozhatatlan előnyre tesznek szert a második Puskás Akadémiával szemben. Mivel 13 pont a különbség a két csapat között, a Fradi akkor is bajnok, ha nem nyer, viszont a PAFC sem szerez több pontot nála a hétvégi fordulóban. Mivel a felcsútiak egy nappal később játszanak, ez utóbbi esetben csak vasárnap válik egyértelművé a helyzet. Egy azonban biztos, Kisvárdán ünneplés és éremátadás semmiképpen sem lesz, mert az MLSZ elnöksége úgy döntött, hogy a bajnoki díjátadó ünnepségre az utolsó hazai mérkőzésen, legkorábban az utolsó két fordulóban kerülhet csak sor.

BUDAFOKI MTE–DIÓSGYŐRI VTK

♦ A kieső helyeket elfoglaló két csapat az élvonalban eddig csak ebben a bajnokságban találkozott: Budafokon 2–1-re a hazaiak nyertek, míg január végén Diósgyőrben úgy végeztek 1–1-re, hogy a végére emberelőnybe kerülő fővárosiak Kulcsár Kornél szabadrúgásával a 95. percben egyenlítettek.

♦ A másodosztályban 1965 óta hatszor kerültek szembe egymással, a mérleg a Budafok szempontjából 3–1–2. A Promontor utcában kétszer a fővárosiak győztek (3–0 és 2–0), egyszer – 1975-ben – döntetlent játszottak (1–1). A DVTK-hívek a múltból legfeljebb abba kapaszkodhatnak, hogy együttesük egy 2006 őszen rendezett Magyar Kupa-meccsen 1–0-ra nyerni tudott Budafokon.

♦ A Budafok legutóbb 0–0-t játszott az MTK otthonában, előtte pedig zsinórban négyszer kikapott, így már öt forduló óta nyeretlen. Máshonnan megközelítve: kilencfordulós szünet (3 győzelem, 6 vereség) után végzett újra döntetlenre a bajnokságban. Legutóbb január utolsó napján, éppen Diósgyőrben ikszelt.

♦ A sereghajtó DVTK az előző körben szenvedte el első hazai vereségét 2021-ben: a Paks alaposan elbánt vele (1–4). Hatos nyeretlenségi szériában van (3 döntetlen, 3 vereség), ezzel a legrosszabb formában lévő gárda most az NB I-ben.

♦ A BMTE eddigi otthoni teljesítménye 4 győzelem, 2 döntetlen és 8 vereség, ezzel utolsó előtti, csak a Honvédot előzi meg a tabellán. Vendéglátóként a legtöbb gólt kapta, 28-at és az Újpesttel holtversenyben a második legkevesebbet szerezte, 17-et.

♦ A Diósgyőr az előző 18 házon kívüli bajnokijából csak kettőt tudott megnyerni, – épp a Ferencvárost és a Fehérvárt győzte le –, a többi 16 alkalommal veszített. Döntetlent legutóbb 13 hónapja, tavaly március 14-én a Vidi otthonában ért el (1–1), egy szintén zárt kapus meccsen.

♦ A DVTK a vendégtabellán is utolsó, mindössze 6 pontot gyűjtött, idegenben a legkevesebb gólt szerezte (9), holtversenyben a Mezőkövesddel, és az egész mezőnyből a legrosszabb a gólkülönbsége (mínusz 17).  

♦ A Budafok előző nyolc hazai bajnokijából heten legalább három gól esett.

♦ Ez a két együttes került eddig a legkevesebbszer előnybe az NB I-ben: a Budafok 10-szer, a DVTK mindössze 8-szor. A miskolciak viszont ezekből a meccsszituációkból egyszer sem veszítetek (5 diadal, 3 iksz). A Budafok vezetésről 7-szer nyert, 1-szer remizett és 2-szer maradt alul.

ÚJPEST–MEZŐKÖVESD

♦ Ez lesz a 17. élvonalbeli találkozásuk, eddig jelentős az Újpest fölénye, a mérleg a lilák szempontjából 8 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség.

♦ A Mezőkövesdnek sokáig idegenben jobban ment az Újpest ellen, bár ez a mostani bajnokságra már nem igaz. Az Újpest pályaválasztása mellett enyhén a fővárosiak felé billen a mérleg (3–3–2). A borsodiak 2018 márciusában (2–3) és 2019 októberében (1–2) – utóbb az Illovszky-stadionban – tudtak nyerni a lila-fehérek vendégeként, tavaly októberben azonban 1–0-ra alulmaradtak a Szusza-stadionban.

♦ Március elején a Magyar Kupa negyeddöntőjében is összekerültek, az Újpesten rendezett találkozón hosszabbítás után 1–1-re végeztek. A büntetőpárbajt a IV. kerületiek nyerték 5–4-re.

♦ Az Újpest az előző négy fordulóban 4 pontot szerzett, csupán a Kisvárdát tudta legyőzni, ám mentségére szól, hogy háromszor idegenben játszott. Legutóbb egy sima négyest kapott Fehérváron (0–4), azóta viszont szerdán Kisvárdán kibrusztolta a Magyar Kupa döntőjébe jutást.

♦ Miután a Kövesdnek a Puskás Akadémia otthonában (0–2) véget ért a 13 meccses veretlenségi sorozata, rá egy hétre otthon a Kisvárdától (0–1) is kikapott Pintér Attila csapata, és már két kör óta gólképtelen.

♦ Az Újpest a legtöbb gólt kapta a bajnokságban, 57-et, ebben az MLSZ által a Diósgyőrnek 3–0-val igazolt meccs eredménye is benne van, amikor a lila-fehérek a vírusos megbetegedések miatt nem álltak ki. Ha ezt a három gólt levonjuk, akkor is a legrosszabb a mutatója, holtversenyben a Pakssal (54-54).

♦ Az utóbbi három otthoni találkozóját viszont úgy nyerte meg Michael Oenning együttese, hogy közben egyetlen gólt sem szedett be. Hazai pályán az Újpestnek a második legrosszabb a  gólkülönbsége (mínusz 7), a mérlege 6 diadal, 2 iksz, 5 vereség.

♦ Az előzmények alapján nem várható gólokban bővelkedő ütközet, hiszen hazai pályán az Újpest – holtversenyben a Budafokkal – szerezte a második legkevesebb gólt, 17-et, idegenben pedig a Mezőkövesd áll a legrosszabbul, a Diósgyőrhöz hasonlóan mindössze 9 találattal.

♦ A Mezőkövesd vendégként a legutóbbi hat meccsén nyeretlen maradt (5 döntetlen, 1 vereség), idegenbeli összmutatója 2–6–6, a két győzelmét Pakson és Budafokon aratta.

♦ Michael Oenning és Pintér Attila bajnoki találkozón ötször került szembe egymással, a mérleg kiegyenlített, 2–1–2.

KISVÁRDA–FERENCVÁROS

♦ A Kisvárda a nyolcadik, azaz a legutóbbi élvonalbeli találkozójukon, az Üllői úton szerezte meg első pontját a Ferencváros ellen (1–1), a többi hét találkozót elvesztette. Bajnoki mérkőzést egyébként csak az NB I-ben vívtak egymással, amikor ugyanis az FTC NB II-es volt – 2006 és 2009 között –, akkor a Kisvárda a megyei I. osztályban, illetve az NB III-ban szerepelt.

♦ A szabolcsi csapat sosem kapott ki két gólnál nagyobb különbséggel a zöld-fehérektől, de eddig mindössze kétszer talált be nekik.  Először 2020 februárjában Kisvárdán Nemanja Obradovics lőtt, majd most januárban a Groupama Arénában Jelena Richárd fejelt a zöld-fehérek kapujába. Ez utóbbi volt az első olyan alkalom, amikor a Várda az NB I-ben vezetett a Fradi ellen.

♦ A Várkerti Stadionban négy bajnokin csaptak össze, a szünetben mindig döntetlenre álltak és a Fradi rendre a második félidőben harcolta ki a győzelmet.

♦ A Magyar Kupában már jobban ment a kisvárdaiaknak az FTC ellen: 2017 októberében másodosztályúként  a most is kerettag Horváth Zoltán góljával elütötték a továbbjutástól a fővárosiakat (1–0), a 2019-es kétmeccses párharcban pedig a budapesti 0–2 után hazai pályán 1–1-et értek el.

♦ A Kisvárda a legutóbbi két fordulóban gólt sem kapott (1 győzelem, 1 döntetlen). Ezzel szemben az előző hét bajnokiján csupán két gólt lőtt, viszont ezekből kihozta a maximumot, hiszen hat pontot gyűjtött velük. Előbb a Honvéd ellen az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, majd legutóbb Mezőkövesden tudott 1–0-ra győzni.  

♦ A Fradi 13 forduló óta nem talált legyőzőre, ezalatt 7-szer nyert és 6-szor ikszelt, ez a leghosszabb aktív veretlenségi sorozat az NB I-ben. Egyetlen bajnoki kudarcát január 20-án a Diósgyőrtől szenvedte el a fővárosban (0–1).

♦ A Várda hazai meccsei hozták eddig a legkevesebb gólt ebben a bajnokságban, 13 találkozón 21-et (1.61-es átlag). Supka Atilla együttese vendéglátóként 13-ból 8-szor gólképtelen volt, négyszer 0–0-ra végzett. Az otthon elért találatok számát (9) tekintve leghátul áll, a kapott gólokban (12) viszont a második legjobb.

♦ A Ferencváros idegenben a mezőnyben egyedüliként még veretlen (8 győzelem, 6 döntetlen), a legtöbb gólt lőtte, 31-et (2.21-es átlag) és a legkevesebbet kapta, 12-t (0.86-os átlag). Az előző 20 házon kívüli bajnokijából csak egyet veszített el, tavaly június 23-án, Székesfehérváron 1–0-ra, még a múlt szezon utolsó vendégfellépésén.

♦ A Fradi az előző hat idegenbeli meccsén mindig legalább két gólt szerzett.

♦ Supka Attila az NB I-ben 2003 óta a Békéscsaba, a Debrecen, a Pécs, a Honvéd, majd a Kisvárda edzőjeként eddig 18-szor mérkőzésen irányított a kispadon a Fradi ellen, a mérlege 4 győzelem, 7 döntetlen, 7 vereség. A négy sikerből kettőt a Lokival, kettőt a Honvéddal ért el. Legutóbb 2019. április 27-én a kispestiekkel 3–2-re legyőzték a zöld-fehéreket, más kérdés, hogy ők azzal akkor így is bajnoki címet ünnepelhettek.

PAKSI FC–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Eddig 17-szer találkoztak az élvonalban, a mérleg 4 paksi siker, 6 döntetlen és 7 ZTE-győzelem. Sosem játszottak 0–0-t, egy gól is csak egyszer volt a meccsükön, a többi alkalommal legalább kettő.  

♦ A Paks mind a négy élvonalbeli bajnokit hazai pályán tudta megnyerni a Zete ellen, kétszer ikszeltek, kétszer a Zalaegerszeg győzött. Az előző három paksi mérkőzés a tolnaiak diadalát hozta, ezek mind kétgólosak voltak (2–0, 4–2, 3–1). A zalaiak legutóbb több mint 11 éve távoztak győztesen a paksi stadionból.

♦ A két csapat fordulatos január 31-i, egerszegi 4–4-es találkozója eddig a bajnokság leggólgazdagabb összecsapása.

♦ A Paks meccsein esett a legtöbb találat (113), utána a Zete következik a sorban 95-tel, az előbbi 4.04-es, az utóbbi 3.39-es meccsenkénti gólátlagot jelent.

♦ A tolnai gárda a legutóbbi öt fordulóban 8 pontot gyűjtött (2 győzelem, 2 döntetlen) és mindössze egyszer kapott ki, az éllovas Ferencváros otthonában, de ott nagyon (2–5).

♦ A Zete hullámzóan teljesít, az előző öt körben – 1 döntetlen és 3 vereség mellett – csak egyszer tudott győzni, a sereghajtó DVTK ellen (2–0).  

♦ A Paks házigazdaként erősebb (8 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség), a pontjai 65 százalékát gyűjtötte be a saját pályáján, a 40-ből 26-ot.

♦ A Zalaegerszeg az előző négy idegenbeli bajnokiját elvesztette, a vendégtabellán utolsó előtti, a 3–2–8-as mérlegével egyedül a DVTK-t előzi meg. Waltner Róbert irányításával első házon kívüli fellépésére készül.

♦ A Paks legutóbbi kilenc bajnokiján mindig legalább három gól született, összesen 41.

♦ A ZTE az előző hat idegenbeli fellépésén egyszer sem úszta meg két kapott gólnál kevesebbel.

♦ A tolnai csapat a legutóbbi kilenc bajnokiján csak egyszer szerzett kettőnél kevesebb gólt (otthon, az Újpest elleni 1–3-as meccsen).

PUSKÁS AKADÉMIA–MTK BUDAPEST

♦ Ez lesz a 13. élvonalbeli mérkőzésük, a Puskás Akadémia háromszor nyert, az MTK nyolcszor, és csak egy mérkőzés lett döntetlen, mindjárt a legelső.

♦ A PAFC pályaválasztása mellett mindössze egyszer nyertek a felcsútiak, 2019 márciusában, egy fordulatos találkozón 3–2-re. Egy mérkőzés zárult döntetlennel, míg négy alkalommal mind a három pontot elvitte az MTK.

♦ A Puskás Akadémia négymeccses győzelmi sorozat után legutóbb 1–1-et ért el a listavezető Ferencváros otthonában, így a második leghosszabb veretlenségi szériája van jelenleg az NB I-ben.

♦ A felcsúti gárda nemcsak a legutóbbi öt, hanem tíz, sőt, 15 forduló eredményei alapján is a legtöbb pontot gyűjtötte az NB I résztvevői közül, és mindegyik összevetésben megelőzi az FTC-t.

♦ Az MTK nem bírt otthon a másik újonc Budafokkal, így már két forduló óta nyeretlen és a legutóbbi hét bajnokijából – négy döntetlen és két vereség mellett – csupán egyet, a ZTE elleni hazai találkozóját (3–0) tudta megnyerni.

♦ A PAFC otthoni teljesítménye 9 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, ami a második legjobb mérleg, az előző hat hazai bajnokijából ötöt megnyert, és csak a Honvéd tudott elbánni vele (1–2).

♦ Az MTK közepes idegenbeli szereplése kapcsán a 20-as szám többször is előkerül: ha ugyanis a győzelmei (5), vagy a vereségei (5) számát összeszorozzuk a döntetlenei (4) számával, akkor 20-at kapunk, vagyis éppen annyit, amennyi gólt eddig összesen szerzett, illetve amennyit kapott eddig a kék-fehér együttes a vendégfellépései alkalmával.

♦ A Puskás Akadémia előző három bajnokiján egyszer sem esett kettőnél több gól.

BP. HONVÉD–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Eddig 108 élvonalbeli bajnokit játszott egymással a két csapat, a Honvéd 47, a Fehérvár 40 győzelmet aratott, 21 döntetlen mellett.

♦ A Honvéd 2017 tavaszán a bajnokságot záró „aranycsatában” 1–0-ra legyőzte a Videotont, utána azonban tíz mérkőzésen át képtelen volt ezt megismételni (4 döntetlen, 6 vereség), mígnem idén februárban – még Pisont István irányításával – a Mol Aréna Sóstóból elvitte a három pontot (1–2).

♦  A kispestiek pályaválasztása mellett 55 találkozót vívtak, 30-szor a házigazda piros-feketék nyertek, 14-szer a fehérváriak, 11 meccs pedig döntetlennel végződött. A párharc 1968-ban kezdődött és bő húsz éven át, egészen 1989 novemberéig egyszer sem játszottak egymással döntetlent.

♦ A Fehérvár vendégként az előző hét találkozójukon veretlen a Honvéd ellen (5 győzelem, 2 döntetlen).

♦ A Honvéd legutóbb Nagy Dominik góljával nyerni tudott Zalaegerszegen, és már három forduló óta veretlen (1 diadal, 2 döntetlen), az előző hat bajnokijából csak egyet vesztett el, a Kisvárda elleni hazait (0–1).  

♦ A Fehérvár csütörtökön sikerrel vette a Magyar Kupa-elődöntőt idegenben az MTK ellen (2–1), így Szabics Imre irányításával még nem kapott ki, három tétmeccsen 2 győzelem és 1 döntetlen a mérlege. Kisvárdán úgy ért el 0–0-t, hogy Fiola Attila piros lapja miatt több mint egy félidőt emberhátrányban játszott.

♦ A Vidi a legutóbbi hat bajnokijából – 3 diadal és 2 döntetlen mellett – csak egyet bukott el, a Puskás Akadémia elleni felcsúti találkozóját (0–1).

♦ A Honvéd a hazai tabellán még mindig utolsó, mindössze a Diósgyőrt és az MTK-t győzte le, a többi, pályaválasztóként albérletben megrendezett meccsén – az Új Hidegkuti-, illetve egyszer a Szusza-stadionban – 6-szor zárt döntetlennel és 6-szor szenvedett vereséget.

♦ A Fehérvár házon kívül közepesen teljesít ebben a bajnokságban (5 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség), pontjainak mindössze 41 százalékát gyűjtötte be idegen pályákon, 44-ből 18-at.

♦ A Vidi az előző két két házon kívüli bajnoki mérkőzésén nem szerzett gólt. Ilyenre 2018 áprilisa óta nem volt példa.

NB I, 2020–2021, 29. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
ÁPRILIS 16., PÉNTEK
18.00: Budafoki MTE–DVTK (Tv: M4 Sport)Budapest, Budafoki MTE SporttelepBerke Balázs
ÁPRILIS 17., SZOMBAT
14.45: Újpest FC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)Budapest, Szusza Ferenc Stadion 
17.00: Kisvárda–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)
Kisvárda, Várkerti Stadion 
19.30: Paksi FC–ZTE FC (Tv: M4 Sport)
Paks, Paksi FC Stadion 
ÁPRILIS 18., VASÁRNAP
15.15: Puskás Akadémia–MTK Budapest (Tv: M4 Sport+)
Felcsút, Pancho Aréna 
17.30: Budapest Honvéd–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion 
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 28 19 8 1 60–19 +41  65
2. Puskás Akadémia 28 16 4 8 40–32 +8  52
3. Mol Fehérvár 28 12 8 8 54–32 +22  44
4. Paksi FC 28 11 7 10 59–54 +5  40
5. MTK Budapest 28 10 9 9 39–36 +3  39
6. Mezőkövesd 28 10 8 10 31–35 –4  38
7. Kisvárda 28 10 8 10 24–34 –10  38
8. Újpest FC 28 10 5 13 37–57 –20  35
9. Budapest Honvéd 28 8 9 11 40–39 +1  33
10. Zalaegerszegi TE 28 8 5 15 44–51 –7  29
11. Budafoki MTE 28 7 6 15 31–52 –21  27
12. Diósgyőri VTK 28 6 5 17 29–47 –18  23