NB I: jön az első Honvéd-siker az új Bozsikban? A leggólerősebb csapat az ellenfél...

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.08.21. 09:36
null
A Honvéd 2018 augusztusában a Paks ellen nyert utoljára a régi Bozsik-stadionban – most a tolnaiak ellen győzhet először az új Bozsik Arénában (Fotó: Földi Imre, 2018)
Csonka, ugyanakkor kétnapos fordulót rendeznek a hétvégén a labdarúgó NB I-ben. A Ferencváros keddi BL-visszavágója miatt a 4. körből jövő januárra halasztották a zöld-fehérek felcsúti mérkőzését, az augusztus 20-i ünnep miatt pedig ezúttal csak szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok. A Bozsik Arénában még nyeretlen Honvéd az új létesítménybeli első győzelmét épp az igen gólerős Paks ellen szerezheti meg, amellyel szemben az utolsó diadalát aratta a lebontott régi stadionban. Mezőkövesden az NB I-ben dolgozó két legtapasztaltabb edző néz egymással farkasszemet, Michael Oenning pedig immár „századosként” irányíthatja az Újpestet az MTK elleni rangadón.  


LABDARÚGÓ NB I
4. FORDULÓ

DEBRECENI VSC–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Ez lesz az 59. összecsapásuk az NB I-ben, az örökmérleg 31 Loki-siker, 12 döntetlen, 15 Zete-győzelem.

♦ Debrecen többnyire vesztes csaták helyszíne a Zalaegerszeg számára, amely 1979 óta pontosan 30-szor látogatott el a hajdúsági városba, 22-szer kikapott, hatszor ikszelt és mindössze kétszer tudott győztesen hazatérni. Igaz, akkor fölényes diadalokat ünnepelhetett.

♦ Először 2002. március 30-án volt rá példa, amikor a ZTE 6–1-re ütötte ki a Lokit, az első és a hatodik találatot a jelenlegi vezetőedző, Waltner Róbert lőtte. Abban az évben nyerte el eddigi egyetlen élvonalbeli bajnoki címét a zalai együttes. A második sikere a legutóbbi találkozójukon született. Tavaly március 14-én, a járvány miatti első zárt kapus forduló alkalmával Márton Gábor irányításával 3–0-ra nyertek a kék-fehérek a Nagyerdei Stadionban. A gólokat Bobál Gergely, Stieber Zoltán és Radó András lőtte, közülük ma már senki sem játszik az egerszegieknél.

♦ A két csapat előző tíz debreceni tétmeccsén mindig legalább három gól született.

♦ Az eddigi három fordulóban mindig a Lokinak kellett futnia az eredmény után. Ennek ellenére Huszti Szabolcs együttese még veretlen: a Honvéd ellen fordítani tudott, míg az Újpesttel és a Pakssal szemben kétgólos hátrányból felállva ért el döntetlent.

♦ A Zete még nyeretlen, mindössze egy pontot szerzett, legutóbb április végén a Puskás Akadémiát győzte le a Pancho Arénában (4–1), azóta 2 döntetlen és 3 vereség a mutatója.

♦ A Loki hazai pályán tétmeccsen legutóbb március 10-én, vagyis több mint öt hónappal ezelőtt a Magyar Kupában, az MTK-tól kapott ki 2–1-re, azóta ötször nyert, kétszer ikszelt. Bajnokin – még az NB II-ben – február 28-án a Vasassal szemben maradt alul, ugyancsak 2–1-re.

♦ A Zalaegerszeg az előző tíz házon kívüli bajnokijából csak egyet, a már említett felcsútit tudta megnyerni, ikszelt a Honvédnál és Pakson, hét alkalommal pedig kikapott.

♦ A DVSC csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs az első NB I-es meccsét 2005. július 30-án éppen a ZTE ellen játszotta. Az első félidőt töltötte a pályán a 2–1-es hazai sikerrel végződő találkozón. Bajnokin összesen háromszor lépett pályára a zalaiak ellen, a mérlege 2 diadal, 1 vereség, 2 gól. Legutóbb, 2007. augusztus 11-én kétszer is betalált nekik a Debrecenben 3–2-re megnyert összecsapáson, ez volt a magyar élvonalban pályafutása harmadik és máig utolsó duplája.

♦ A két edző, Huszti Szabolcs és Waltner Róbert edzőként eddig egyszer került szembe egymással, a februári Magyar Kupa-találkozón a DVSC a Nagyerdőben a hosszabbításban 2–1-re múlta felül a ZTE mesterének akkori csapatát, a Siófokot. Waltnernek az NB I-ben eddig nagyon ment a Loki ellen, a 2019-2020-as idényben a Kaposvárral veretlen maradt (2 győzelem, 1 döntetlen).

MOL FEHÉRVÁR FC–KISVÁRDA

♦ Eddig kilenc NB I-es meccset vívtak, 6 Vidi-győzelem, 2 döntetlen és 1 kisvárdai siker a mérleg. A gólkülönbség 19–5, tehát a következő lehet a 20. fehérvári gól.

♦ A Vidi pályaválasztása mellett ötször ütköztek meg, és mindig a hazai csapat nyert, a Kisvárda négyszer még gólt sem szerzett. A legszorosabb eredmény 2–1 volt, az első randevújuk alkalmával, 2018 júliusában pedig a szabolcsi csapat története (a Honvéd elleni zakóval holtversenyben) legsúlyosabb élvonalbeli vereségét éppen a Fehérvártól szenvedte el Felcsúton (0–4).

♦ A Fehérvár nagyon rosszul kezdte az idényt, az örmény Ararat ellen az Európa-konferencialiga selejtezőjében elvesztett párharcot is beszámítva négy tétmeccs után is nyeretlen még (3 döntetlen, 1 vereség). Ezeken a találkozókon egyszer sem ért el egy gólnál többet.

♦ A Kisvárda remekül rajtolt, három forduló után is hibátlanul él az élen, sőt az előző pontvadászat utolsó mérkőzésével együtt – akkor 5–1-re kiütötte a Paksot – négyes győzelmi sorozatban van. Egy bajnokságon belül viszont négy meccset még sosem nyert zsinórban a nyírségi együttes.

♦ Miután a Ferencváros elleni találkozóját elhalasztották, a Vidi most játszik először otthon ebben az idényben. A 2020–2021-es kiírásban 7–5–4-es mutatóval csupán az ötödik volt a hazai tabellán. Pályaválasztóként csak 1-et tudott megnyerni az előző hét NB I-es találkozójából, 2 döntetlen és 4 vereség mellett. Szabics Imre dirigálásával két bajnokit játszott otthon, 4–0-ra lelépte az Újpestet, majd 2–1-re kikapott az FTC-től.

♦ A Várda mindkét eddigi idegenbeli mérkőzésén 2–1-re diadalmaskodott, előbb a bajnok Ferencváros, majd az MTK stadionjában. Az előző bajnokságot is hozzászámítva az elmúlt öt házon kívüli fellépésén négyszer nyert – mindig egygólos különbséggel –, egyszer ikszelt, és háromszor még gólt sem kapott.

♦ Legalább három gól esett a Fehérvár előző öt hazai bajnokiján.

♦ Joao Janeiro, a Kisvárda NB I-ben három fellépés után még százszázalékos portugál vezetőedzője eddig egyszer meccselt a Vidi ellen, és a 2019. decemberi Magyar Kupa-találkozón az NB II-es Szegeddel hazai pályán egy öngóllal kapott ki 1–0-ra.

BP. HONVÉD–PAKS

♦ Eddig 36-szor mérkőztek meg az élvonalban, az örökmérleg 14 kispesti siker, 16 döntetlen és mindössze 6 paksi diadal.

♦ A Honvéd négyes nyeretlenségi sorozatban van a tolnai gárdával szemben, legutóbb 2019 novemberében tudta 2–1-re legyőzni albérletében, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Azóta háromszor ikszeltek, legutóbb, áprilisban pedig vendéglátóként 2–0-ra nyert a Paks.

♦ A tolnai csapatnak csapnivaló a mérlege akkor, ha a Honvéd a pályaválasztó: 18 kísérletből csak 1 mérkőzést nyert meg (2011 őszén 3–2-re), a legutóbbi 12 ilyen találkozón nyeretlen, sőt az előző nyolcból hetet úgy veszített el, hogy ötször gólképtelen volt. Máig utolsó fővárosi találkozójukon viszont közel fél órát emberhátrányban játszva tudott pontot szerezni (1–1) Bognár György együttese.

♦ A Honvéd a régi Bozsik Stadionban az utolsó bajnokiján, 2018. augusztus 5-én éppen a Paksot győzte le (1–0). A sors úgy hozta, hogy mivel az új Bozsik Aréna avatásán ikszelt a Villarreal B-vel, majd a nyitó fordulóban 4–1-re alulmaradt az újonc Debrecennel szemben, az új létesítményben megint csak a tolnai együttes ellen arathatja az első győzelmét.

♦ A kispesti együttes sereghajtóként vág neki az összecsapásnak, a bajnokságban még nyeretlen és holtversenyben a Fehérvárral a legkevesebb gólt szerezte, mindössze kettőt. (Igaz, Nikolicsék még csupán két meccset játszottak.) A Paks ezzel szemben – akárcsak az előző bajnokságban – jelenleg is a legeredményesebb gárda a mezőnyben és már 11 találatnál jár, tehát több mint ötször annyit termelt, mint vendéglátója.

♦ Általában gólokban gazdagok a Paks idegenbeli szereplései, a legutóbbi hét találkozóján mindig legalább három gól született.

♦ A Honvéd előző öt hazai bajnokiján is mindig minimum három találat esett.

♦ Legutóbb több mint másfél éve fordult elő, hogy a Honvéd bajnokin pályaválasztóként nem kapott gólt. 2020. február 8-án a Zalaegerszeget verte 2–0-ra a kispesti csapat, amelynek a kispadján akkor még az olasz Giuseppe Sannino irányított.

♦ A Pakssal is több mint egy éve esett meg, hogy kapott gól nélkül tudott lehozni egy idegenbeli NB I-es találkozót. A tolnai csapat 2020. június 6-án Mezőkövesden nyert 2–0-ra, a vezetőedző Osztermájer Gábor volt.

MEZŐKÖVESD–GYIRMÓT FC GYŐR

♦ Eddig mindössze háromszor találkoztak az élvonalban, a mérleg 1 kövesdi győzelem, 2 döntetlen, a gyirmóti diadal még várat magára.

♦ A Gyirmót fennállása első NB I-es meccsét 2016. július 16-án éppen Mezőkövesden játszotta és fordulatos találkozón 2–2-re végzett. A borsodiaknál Marek Strestik duplázott, a kisalföldiek góljait Lengyel Dániel lőtte, illetve Vass Patrik fejelte. A Kövesdet, ahogyan most, akkor is Pintér Attila irányította.

♦ Mezőkövesden még egyszer csaptak össze azóta, 2017 márciusában 1–1-gyel zártak, de a hazaiak vezetőedzője akkor már Tomiszlav Szivics volt.

♦ A legutóbbi tétmeccsüket 2017 októberében a Magyar Kupában játszották és az akkor másodosztályú gyirmótiak hazai pályán 2–1-re nyerni tudtak élvonalbeli ellenfelükkel szemben.

♦ Hárommeccses győzelmi szériája ért véget a Kövesdnek a Groupama Arénában a Ferencvárostól elszenvedett vereséggel. Ezzel nem sikerült beállítani a megszakítás nélküli négydiadalos klubrekordot, amelyet 2019 augusztusában értek el a matyóföldiek.

♦ A Gyirmót három forduló után ugyanúgy két ponttal áll, mint öt évvel ezelőtt az első élvonalbeli szereplése alkalmával.

♦ A Mezőkövesddel a legutóbbi nyolc bajnokiján csak egyszer fordult elő, hogy két gólnál kevesebbet szedett be, az előző szezon záró meccsén, az MTK-tól (5–1). Legutóbb március 3-án a ZTE ellen (2–0) tudott lehozni egy mérkőzést kapott gól nélkül.

♦ Több mint nyolc hónapon át tartó idegenbeli veretlensége ért véget a Gyirmótnak a 2. fordulóban Kisvárdán (1–2), látogatóként előtte tavaly december 6-án Csákváron maradt alul ugyanilyen különbséggel az NB II-ben.

♦ Ebben a párosításban az NB I két legtapasztaltabb mestere találkozik egymással: Pintér Attila eddig 251, míg Csertői Aurél 368 élvonalbeli meccsen dirigált. Mind a ketten 2003 júliusában debütáltak és a mutatójuk 50 százalék feletti: Pintéré 57.37, Csertőié 53.53. Eddig 11-szer kerültek szembe egymással, és a csatáik összege eldöntetlen: mind a ketten négy győzelmet könyvelhettek el, háromszor pedig ikszre végeztek.

ÚJPEST FC–MTK BUDAPEST

♦ Ez a forduló legnagyobb múlttal rendelkező párosítása. Az élvonalban először 116 évvel ezelőtt, 1905-ben találkoztak, a Millenárison megrendezett meccset 2:1-re az MTK nyerte meg. Mostanáig összesen 220 NB I-es mérkőzést játszottak, és az örökmérleg teljesen kiegyenlített, mindkét gárda 83-szor győzött, míg a döntetlenek száma 54.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett minimális különbséggel a kék-fehérek szerepeltek jobban, hiszen 41-szer győztek, míg a lila-fehérek csak 40-szer, további 30 alkalommal pedig ikszre végződött az összecsapásuk.

♦ Az előző bajnokságban mindhárom találkozó az aktuális vendégcsapat sikerét hozta. Idén februárban az Új Hidegkuti Stadionban az Újpest, majd áprilisban a Megyeri úton az MTK nyert egyaránt 3–1-re.

♦ A lilák a Szusza Ferenc Stadionban legutóbb több mint hat évvel ezelőtte, 2015. május 16-án tudtak győzni az MTK ellen (1–0), a gól a IV. kerületiektől később távozó Litauszki Róbert nevéhez fűződik. Azóta négyszer döntetlen, négyszer kék-fehér siker született.

♦ Az Újpest a Vaduz elleni Ekl-selejtezős párharcban aratott kettős győzelme óta tétmeccsen ötös nyeretlenségi sorozatban van (2 iksz, 3 kudarc), a bajnokságban még nyeretlen (2 döntetlen, 1 vereség).

♦ Az NB I legfiatalabb edzője, Giovanni Costantino által irányított MTK eddig kevés gólos meccseket játszott és 50 százalékos teljesítményt nyújtott, a mutatója 1–1–1. Némileg rontja az összképet, hogy a három bajnokijából kettőn házigazda volt.

♦ A lila-fehér csapat az előző kilenc tétre menő találkozóján mindig kapott gólt, legutóbb a Fehérvár elleni kupadöntőn „húzta le a rolót”, bajnokin pedig előtte négy nappal Diósgyőrben.

♦ Miközben Costantino újoncnak számít a magyar élvonalban, addig az Újpestet irányító Michael Oenning a legutóbbi fordulóban a Honvéd ellen „százados lett”, vagyis a 100. NB I-es meccsén ült a kispadon. Korábban 2016 és 2018 között a Vasast kereken 80, idén január végétől az Újpestet 20 bajnokin dirigálta. Az összmérlege megközelíti az 50 százalékot: 35 diadal, 22 iksz, 43 vereség.

NB I, 2021–2022, 4. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Augusztus 21., szombat
16.00: Debreceni VSC–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport+)
Debrecen, Nagyerdei StadionKarakó Ferenc
18.15: Mol Fehérvár FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport+)
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Berke Balázs
20.30: Budapest Honvéd–Paksi FC (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Bozsik Aréna
Pintér Csaba
Augusztus 22., vasárnap
15.45: Mezőkövesd–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport+)Mezőkövesd, Városi StadionBogár Gergő
18.00: Újpest FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport+)Budapest, Szusza Ferenc StadionBognár Tamás
2022. január 26., szerda
19.00: Puskás Akadémia–FerencvárosFelcsút, Pancho Aréna
Az NB I góllövőlistája itt!

Az NB I állása
1. Kisvárda 3 3 6–3 +3 9
2. Mezőkövesd 3 2 1 7–8 –1 6
3. Puskás Akadémia 3 2 1 6–8 –2 6
4. Debreceni VSC 3 1 2 9–6 +3 5
5. Paksi FC 3 1 1 1 11–7 +4 4
6. MTK Budapest 3 1 1 1 3–3 0 4
7. Ferencvárosi TC 2 1 1 5–3 +2 3
8. Mol Fehérvár 2 2 2–2 0 2
9. Újpest FC 3 2 1 4–5 –1 2
10. Gyirmót FC Győr 3 2 1 3–4 –1 2
11. Zalaegerszegi TE 3 1 2 4–7 –3 1
12. Budapest Honvéd 3 1 2 2–6 –4 1

A 2. fordulóból elhalasztott Mol Fehérvár–Ferencváros mérkőzést szeptember 22-én játsszák le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik