NB I: a Fradival legutóbb Doll kezdett rosszabbul Csercseszovnál

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.02.08. 13:00
null
Csercseszov a Groupama Arénában először a Paks ellen irányította a Fradit (Fotó: Földi Imre)
A labdarúgó NB I 19. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a mezőkövesdi győzelmével élre álló Puskás Akadémia, a Ferencváros ellen óriási gólt szerző Ádám Martin, a Fehérvár ellen duplázó Szécsi Márk, de kiderül az is, hogyan kezdtek az elmúlt években az új edzők az FTC kispadján. 

A FORDULÓ ELŐZÉSE – PUSKÁS AKADÉMIA

Mezőkövesdi győzelmével vasárnap délután a tabella élére állt, és mivel este a Ferencváros odahaza kikapott a Pakstól, ott is maradt a Puskás Akadémia az OTP Bank Ligában.

A felcsúti együttes az elmúlt években volt ezüst- és bronzérmes, de most mutatkozik a leginkább komplexnek, minden tekintetben jól funkcionál Hornyák Zsolt vezetőedző irányításával, és immár nem istenkísértés a bajnoki címről beszélni.

Sokan keresik a választ a kérdésre: mi a Puskás Akadémia sikerének titka?

A mezőkövesdi mérkőzés alapján (is) arra a megállapításra lehet jutni, hogy – noha kiváló formában van a kapus Markek Tamás és a védelemből többen is – a csapat- és támadójáték kulcsa a Yoëll van Nieff, Corbu Marius, Alexandru Baluta alkotta háromszög. Ők hárman szabnak fazont a játéknak, adják meg a ritmusát, és kreatív megoldásaikkal lökést adnak, ha éppen kissé visszaesik a gárda teljesítménye.

A Mezőkövesden mutatott kiváló játéka alapján megállapíthatjuk, a karmesteri pálca a 27 éves Alexandru Baluta kezében van. Miután a négy éven át a csapatban meghatározó szerepet betöltő horvát Josip Knezevic az előző nyáron a Közel-Keletre távozott, sokan féltették a Puskás Akadémiát, hogy vezér nélkül marad, ám a román légiós hamar bizonyította, a sereg élére tud állni. A 4–2–3–1-es rendszerben az egyetlen csatár mögött szerepelt ezen a mérkőzésen, a mai futballban szokatlanul nagy szabadságot kapott Hornyák Zsolttól, és ezzel élt is. Rengeteget futott, sokszor lépett vissza a labdáért, voltak fontos szerelései, labdaszerzései. De elsősorban nem emiatt kapott kiváló, 8-as osztályzatot lapunktól, hanem két remekbe szabott góljáért, amelyekkel eldöntötte a találkozót. Előbb Luciano Slagveer jobbról érkező beadására érkezett remek ütemben középen, és klasszis megmozdulással, kapásból bombázott a kapu közepébe, majd Nagy Zsolt balról érkező beadását a második hullámban érkezve váltotta gólra. Összességében az egész meccsen úgy játszott, mint egy igazi irányító, klasszikus tízes, volt szeme a játékhoz, remekül osztogatta a labdát.

Egyértelműen ő volt az összecsapás hőse, de mind nagyobb figyelmet vív ki magának a mindössze 18 éves Corbu Marius – és nem csak a játéka miatt. A mezőkövesdi mérkőzés utáni sajtótájékoztatón kiemelte őt Hornyák Zsolt vezetőedző is.

„Alexandru Baluta és Yoëll van Nieff egyaránt nagyszerűen futballozott, de ide sorolnám még Corbu Mariust is, aki szintén a csapat egyik legjobbja volt. Ha így folytatja, válogatott labdarúgó lesz belőle, ráadásul neki egyáltalán nem kérdés, melyik címeres mezt választja...”

Mert talán nem mindenki tudja, de a hivatalosan Marius Corbu nevet viselő tehetséges ifjút nem véletlenül írjuk mi fordítva, Corbu Mariusnak, sőt, nyugodtan írhatnánk akár Korbuly Máriusznak is. Székely-csángó felmenői vannak, kettős, román-magyar állampolgár. A kis csángó faluban, Magyarcsügésen, a Gyimesekben született, a település – sok másikhoz hasonlóan – Trianon kétszeres áldozata, hiszen nem csupán Magyarországtól, hanem Csíkszéktől is elcsatolták, ma már Bákó megyéhez tartozik. Corbu őseit is utolérte a csángók elrománosítására irányuló törekvés, a családnevét is megváltoztatták.

A Puskás Akadémiánál 2019 nyarán, a Dunaszerdahelyen rendezett utánpótlástornán figyeltek fel rá, a Csíkszereda az ő két góljával verte meg a felcsútiakat. A két intézmény közötti partneri megállapodás révén került egy éve a Puskás Akadémiájára. Maga is többször utalt rá – és ez persze nem tetszik szomszédainknak –, ha választania kell, ő a magyar válogatott mezét szeretné magára húzni.

Az utóbbi időben mutatott játéka alapján ez talán nincs is olyan messze – ő lehetne a magyar válogatott történetének első csángó származású játékosa. BODNÁR ZALÁN


A FORDULÓ GÓLJA – ÁDÁM MARTIN

A paksi erőmű kifejezés lassan tényleg illik Ádám Martinra. A tolnai zöld-fehérek csatára a hétvégén a Ferencváros otthonában 3–0-ra megnyert bajnokin rúgott óriási gólt. De vajon honnan ez az erő és önbizalom?

SZABÓ BÁLINT BOLDOGSÁGA
Ádám Martin mellett a fiatal Szabó Bálint is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Ferencváros otthonában. A fehérvári nevelésű futballista korábban Budaörsön dolgozott együtt Bognár Györggyel, így a vezetőedző pontosan tudja, mire képes. A mérkőzést követően a klub hivatalos honlapjának elárulta, bátor támadójátékra kérte a szakmai stáb.


„Felszabadultan játszottunk, nem volt veszítenivalónk, próbáltuk a tőlünk telhetőt megtenni, és bejött. Nem izgultunk, csapatként megoldottuk Bognár István kiválását. Bognár György a meccs előtt arra kért, bátran és gólra törően játsszak, a helyzetemnél próbáltam arra figyelni, hogy lövésig eljussak, szerencsére jól sikerült, boldog vagyok.”

Szabó Bálint vasárnap élete második NB I-es gólját szerezte meg, nem sokon múlt, hogy a Fradi ellen a harmadik is meglegyen.


„Az ember végzi a munkáját és kész – mondta lapunknak a forduló gólját szerző játékos. – Az önbizalmam most valóban rendben van, bár ezzel eddig sem volt gondom. Próbáltam a háttérben dolgozni, elkerülni a felhajtást.”

Góljánál nem habozott, a labdaátvétel után szinte azonnal lőtt.

„Nem tudom, hogyan jutott eszembe ez a megoldás. Megnyertem a párharcot a belső védővel szemben, a kapu irányába vettem át a labdát, gondoltam, miért ne lőjem el?! Találtam már el korábban is ilyen jól a labdát.”

Szülőfalujából, Forráskútról többen keresték, hogy gratuláljanak, ám aminek a legjobban örült, hogy felesége és kisfia is a helyszínen látták a mesteri megmozdulást.

„A párom és a kisfiam, Konor is kint voltak a Groupama Arénában. A pici nagyon élvezte a meccset, tapsolt, kiabált, még szerencse, hogy nem alvásidőben volt a bajnoki. Kedden lesz kétéves, évek múlva majd megmutatom neki, apa milyen nagy gólt lőtt a Fradinak.”

A paksi öltözőben érthetően nagy volt az ünnep, a Groupama Arénában nem mindennap győz egy csapat három góllal. A csatár azonban már lezárta a történteket, ahogy fogalmazott: „Szép volt, jó volt, ennyi.”

Szerdán a Magyar Kupában következik a Csákvár elleni ütközet, a hétvégén pedig a Gyirmótot fogadja a Paks. Ádám Martin 19 bajnokin 18 gólnál jár, ez a mutató szerinte is elég jó.

„Azért sok van még hátra. Szeretném folytatni a gólgyártást, és szerencsére csapatszinten is egyre jobban nézünk ki. Jól kezdtük a tavaszt, nagyszerűen sikerült a Fradi elleni meccs is, most azonban már a kupamérkőzésre koncentrálunk. Hogy lehetek-e gólkirály? Szerintem igen. Egy biztos, mindent megteszek, hogy egyszer én legyek az NB I legjobb góllövője. Annak idején a kaposvári öltözőben Waltner Róbert vezetőedző állandóan azt szajkózta, Martin, meglátod, egyszer gólkirály leszel! Remélem, igaza lesz.” B. B.


A FORDULÓ STATISZTIKÁJA – FERENCVÁROS

Az új, orosz vezetőedző, Sztanyiszlav Csercseszov irányításával a harmadik bajnoki mérkőzését játszotta a Ferencváros a Paks ellen, és a második vereségét szenvedte el a csapat, hiszen a Puskás Akadémiától is kikapott januárban. Győzni az Újpest ellen sikerült, és Stjepan Loncar szerencsés gólja eddig az egyetlen ferencvárosi találat a tavaszi szezonban négy kapott gól mellett (igaz, volt érvénytelenített gólja is a Fradinak, no meg több kapufája). Egyelőre érződik a Fradin, hogy a téli felkészülése a koronavírus-járvány miatt nem úgy sikerült a csapatnak, ahogy azt előzetesen tervezték (mint ismert, az együttes nem tudott elutazni külföldi edzőtáborba és csak egyetlen felkészülési meccset játszott a rajt előtt).

Csercseszov elődje, az osztrák Peter Stöger is vereséggel nyitott a bajnokságban tavaly a Kisvárda ellen, de utána hat győzelem következett (köztük Pakson is). Az ukrán Szerhij Rebrov 2018-ban öt veretlen bajnoki meccsel, köztük három győzelemmel nyitott, viszont az első vereségét ő is a Puskás Akadémia ellen szenvedte el, az idei meccshez hasonlóan akkor is 1–0-ra kapott ki a Ferencváros.

A mostaninál gyengébb kezdést új edzővel 2014 tavaszán produkált az FTC, akkor az év első három bajnokiján, a német Thomas Doll vezetésével mindössze két pontot szerzett a csapat (iksz az ETO-val és a Debrecennel, vereség az MTK-tól), sőt a negyedik meccsét sem nyerte meg (újabb döntetlen Kecskeméten), utána viszont sorozatban tíz győzelem következett. Doll a rossz kezdés ellenére így is az egyhuzamban a legtöbb tétmeccsen (190) irányító szakvezetője lett a Ferencvárosnak az elmúlt harminc évben. P. K.

A FORDULÓ MEGLEPETÉSE – SZÉCSI MÁRK

Visszaadott valamit az élet abból, amit elvett Szécsi Márktól – a Debreceni VSC 27 esztendős csatára az ősszel csaknem három hónapot hagyott ki, mert kilenc (!) centiméter hosszan beszakadt a vádlija. A Mol Fehérvár FC ellen szombaton aztán remekelt és duplázott, ráadásul idegenben.

„Nagyon nehéz időszakot tudhatok magam mögött, hiszen korábban nem hagytam ki ennyi időt izomsérülés miatt – mondta lapunknak a Loki futballistája. – Így fordulhatott elő, hogy az idényben csak szombaton szereztem meg az első és a második gólomat is. Lelkileg nehezen dolgoztam fel, hogy korábban többször is úgy éreztük, felépültem, de kicsit még mindig bele-beleszúrt a vádlimba a fájdalom, így tovább kellett végeznem a rehabilitációs munkát. De ez már a múlt, próbálom elfelejteni, inkább előre tekintek. Hiszek benne, hogy a Fehérvár elleni győzelemből nemcsak én, hanem a csapat is profitál. Bár hátrányba kerültünk, az volt tartásunk, nem adtuk fel, olyannyira, hogy már az első félidőben ki akartunk egyenlíteni – sikerült. Bevittem két ember közé a labdát, majd lőttem: amikor elhagyta a labda a lábamat, éreztem, egyre inkább távolodik a vetődő kapustól, jó helyre megy. Kilőttem a kapu bal oldalát, és földöntúli örömöt éreztem. El kell ismerni, a hazaiak előtt is adódtak lehetőségek, de a hajrában csak begyötörtük a második gólt – Baráth Pétertől remek passzt kaptam, nekem csak támadnom kellett a rövid sarkot.”

A DVSC előzőleg 2014. október 19-én nyert (2–1) a Vidi ellen a bajnokságban. Az elmúlt több mint hét évben 14 fehérvári siker született, háromszor döntetlenre végeztek a felek.

„Emiatt is nagy az örömünk. Annyira szoros a mezőny, hogy kellenek az ilyen bravúrok. De ez a siker akkor ér igazán sokat, ha legközelebb odahaza legyőzzük a Mezőkövesdet.”

CS. A.

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NB I, 2021–2022, 19. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Február 4., péntek
MTK Budapest–ZTE FC 0–2
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionKáprály Mihály
1671
Február 5., szombat
Kisvárda–Budapest Honvéd 3–2Kisvárda,Várkerti StadionBognár Tamás
2100
Gyirmót–Újpest 1–0Gyirmót,Alcufer StadionCsonka Bence
1420
Mol Fehérvár FC–DVSC 1–2
Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóBogár Gergő
2065
Február 6., vasárnap
Mezőkövesd–Puskás Akadémia 1–2
Mezőkövesd,Városi StadionBerke Balázs
600
Ferencváros–Paks 0–3Budapest,Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
6805
AZ ÁLLÁS
1. Puskás Akadémia19124 329–19+1040
2. Ferencvárosi TC19122 533–16+1738
3. Kisvárda19115 334–19+1538
4. Mol Fehérvár19 85 624–21 +329
5. Paksi FC19 83 848–38+1027
6. Zalaegerszegi TE19 75 729–36 –726
7. Mezőkövesd19 65 821–30 –923
8. Debreceni VSC19 57 732–30 +222
9. Budapest Honvéd19 621132–36 –420
10. Gyirmót FC Győr19 55 919–28 –920
11. Újpest FC19 451024–32 –817
12. MTK Budapest19 441114–34–2016
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik