Mol Fehérvár: a keddi edzést Szalai Tamás tartotta

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.02.17. 07:16
null
Szalai Tamás vezényelte le a fehérváriak keddi edzését (Fotó: Dömötör Csaba)
Szerdán talán az is kiderül, Juhász Roland vagy másik szakember irányít-e az idény hátralévő részében a hétvégén az MTK Budapesttől is vereséget szenvedő Mol Fehérvárnál.



Kedd délelőtt egy edző távozását jelentette be a Mol Fehérvár FC honlapja, azonban a hírekkel ellentétben egyelőre nem Márton Gábor vezetőedzőtől búcsúztak el. Kovács Zoltán sportigazgató elmondta, a klub NB III-as csapatának edzője, Toldi Gábor kérte szerződése felbontását, miután az NB II-ben éllovas Debreceni VSC szakmai stábjában vállalt munkát a korábbi 51-szeres válogatott Huszti Szabolccsal együtt. Elégedettek voltak a munkájával, szerették volna Székesfehérváron tartani, azonban megértették, hogy a váltás előrelépés a karrierjében, és közös megegyezéssel szerződést bontottak.

Borítékolható, ez lesz a forgatókönyv Márton Gábor esetében is, jó eséllyel már szerdán bejelenthetik az 54 éves szakember távozását, ám a Nemzeti Sport úgy tudja, néhány apró részletben még egyezségre kell jutni a feleknek.

Hogy miért ér idő előtt véget a korábbi 21-szeres válogatott labdarúgó és a Mol Fehérvár kapcsolata, nem könnyű megítélni, mindenesetre tény, nem ördögtől való gondolat edzőt váltani abban az esetben, ha a csapat a bajnoki címet célozza meg, de az utóbbi öt bajnokijából egy döntetlen mellett négyet is elveszít. Egyetlen szakvezetőt sem érhet meglepetésként (legalábbis annál a klubnál, amelynél az aranyérem megszerzése a cél…), ha egy ilyen sorozatot – Kisvárda Master Good (1–2), a Budapest Honvéd (1–2), a Mezőkövesd Zsóry (0–0), a Ferencváros (0–2), MTK Budapest (1–2) – követően elköszönnek tőle, ám a kérdés azért adja magát: komolyan gondolta valaki is, hogy a klub háttere és játékoskerete van azon szinten, mint a Ferencvárosé?

Márton Gábor aligha lett rosszabb edző, mint volt az előző idényben, amikor a 20. fordulót követően kieső helyen vette át a ZTE FC irányítását (öt pontra a bennmaradást jelentő pozíciótól), és látványos támadófutballt játszatva hétszer nyert, négy döntetlent játszott, és csak két vereséget szenvedve végzett csapatával a 7. helyen. Nyilván a szakember tisztában volt azzal is, Fehérváron milyen nagy az elvárás, érthetően élete lehetőségét látta a felkérésben – nem alaptalanul. Azzal tisztában kellett lennie, Juhász Roland visszavonulásával és Paulo Vinícius eligazolásával két nagyon fontos ember esik ki a védelemből, hogy új védekező középpályás(ok)ra lesz szükség, de nagyon hamar azzal is szembesülhetett, míg a Ferencváros minőségi játékosokat tud magához csábítani, a Mol Fehérvár már közel sem annyira vonzó a kiszemelteknek. A 15-szörös válogatott Kovács István a teljes őszt kihagyta (a tavasszal három bajnokin 110 percet játszott, majd újra megsérült), az első számú kapus, Kovácsik Ádám hosszú időre kidőlt – az lett volna a meglepetés, ha az együttes versenyben tudott volna lenni a Ferencvárossal. Az ősszel még jó teljesítményt nyújtó Lyes Houri futballja a tavaszra nagyon visszaesett, Loic Nego mostanság messze nem vezéregyéniség, Budu Zivzivadze csak egy-egy meccsen mutatta meg, valóban a Mol Fehérvár centerének kell lennie, Nikolics Nemanja csapatkapitányként egy ideje ritkán játszik fél óránál többet, illetve az utolsó két átigazolási időszakban jobbára olyan labdarúgókat sikerült megszerezni, akik nagy lemaradással küzdöttek. Ha összerakjuk a sok apró részletet, választ kapunk rá, miért olyan a csapat futballja, amilyen, miért csak órák kérdése, hogy bejelentsék Márton Gábor távozását.

Mi várhat arra a szakemberre, aki megkapja majd a kispadot?

Nem kevés munka. Ugyanis a kerettagok döntő többségével meg kell értetnie, muszáj összekapniuk magukat, mert az nagyon kevés, amit mostanában mutatnak. Kedden még nem dőlt el, ki lesz az új tréner, a Felcsúton megtartott edzést Márton Gábor egyik segítője, Szalai Tamás vezényelte le. Róla alighanem sokan tudják, ezer szállal kötődik a klubhoz: a Videotonban lett NB I-es játékos, dolgozott a klub utánpótlásában, pályaedzőként Marko Nikolics és Joan Carrillo munkáját is segítette, tökéletesen tisztában van vele, a kerettagok közül ki mire képes. Persze ilyen tekintetben Juhász Roland is jó választás lehet, még akkor is, ha a korábbi 95-szörös válogatott védőnek nincs edzői tapasztalata. A pályafutását tavaly nyáron, a Ferencváros elleni 1–0-s meccsel (a gólt ő szerezte büntetőből) befejező futballista sporttanácsadóként a klub alkalmazottja, és ha nem jön közbe semmi váratlan, nyolc hónappal a visszavonulása után élvonalbeli edzőként léphet előre a háttérből. Ha így történik, elmondhatja, az élet igazán nagy rendező: az MTK játékosaként 2000. május 20-án a DVTK ellen mutatkozott be az NB I-ben, és szombaton ugyancsak a DVTK ellen mutatkozhat be szakvezetőként.

Az említett majdnem 21 évvel ezelőtt bajnokit a Diósgyőr 3–1-re elveszítette – hasonló eredménynek most nagyon tudnának örülni a Mol Fehérvárnál.

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 21 15 5 1 44–12 +32 50
2. Puskás Akadémia 21 11 3 7 29–28 +1 36
3. Mol Fehérvár 21 9 6 6 43–25 +18 33
4. MTK Budapest 21 9 5 7 31–28 +3 32
5. Kisvárda 21 8 7 6 22–25 –3 31
6. Paksi FC 21 8 5 8 42–40 +2 29
7. Mezőkövesd 21 8 5 8 23–27 –4 29
8. Újpest FC 21 7 4 10 26–45 –19 25
9. Budafoki MTE 21 6 5 10 27–39 –12 23
10. Zalaegerszegi TE 21 6 4 11 37–41 –4 22
11. Budapest Honvéd 21 5 7 9 32–32 0 22
12. Diósgyőri VTK21521423–37–1417

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik